Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Kb. tízezren szedték a betiltott testsúlycsökkentőket

Magyarországon nagyjából tízezren szedték orvosi kontroll mellett azokat a testsúlycsökkentő gyógyszereket, amelyek forgalmazását február 1-jével betiltotta az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) - mondta Pados Gyula főorvos kedden.
A Magyarországon Lindaxa, Minimectil és Reductil elnevezéssel, különböző kiszerelésben forgalomban lévő, szibutramin hatóanyag-tartalmú készítmények forgalomba hozatali engedélyét függesztették fel. További döntésig a receptre kapható, szibutramin hatóanyagú készítmények Magyarországon nem hozhatók forgalomba, sem gyógyszer-nagykereskedő, sem gyógyszertár által nem forgalmazhatók - közölte az OGYI.

A tájékoztatás szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonságossági okokból vizsgálta felül a szibutramin-tartalmú gyógyszereket, arra a következtetésre jutott, hogy az e gyógyszerek alkalmazásából eredő kockázat felülmúlja az abból fakadó előnyt, és azt javasolta: az Európai Unió valamennyi tagállamában függesszék fel ezen gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyét.

A szibutramin hatóanyagú készítményeket diétával és testmozgással együtt alkalmazták súlycsökkentőként kórosan elhízott betegeknél, vagy olyan túlsúlyos betegeknél, akiknél valamilyen megnövekedett kockázati tényező áll fenn, például 2-es típusú cukorbetegség vagy abnormális vérzsírszint.

Pados Gyula, a Szent Imre Kórház lipid részlegének vezetője elmondta, hogy a szibutramin hatóanyagú gyógyszerek a központi idegrendszerre hatnak, és ezen gyógyszerek tiltó listára kerülésével jelenleg semmilyen étvágycsökkentő vagy azt befolyásoló készítmény nincs forgalomban. Egy orlisztát hatóanyagú készítmény ugyan kapható Magyarországon is - tette hozzá a szakember -, de ez nem a központi idegrendszerre hat, nem befolyásolja az étvágyat, hanem a zsírfelszívódást gátolja, vagyis az elfogyasztott zsírok 30 százaléka a széklettel távozik.

A forgalomból kivont készítmények receptre voltak kaphatók, nem volt rájuk társadalombiztosítási támogatás, így áruk elég magas volt, Magyarországon nagyjából tízezren szedték ezeket a gyógyszereket - ismertette Pados Gyula.

Az európai hatóságok a felülvizsgálatot azért kezdeményezték, mert egy hat évig tartó, tízezer beteg bevonásával végzett vizsgálat adatai szerint nőtt a súlyos szív- és keringési rendellenességek előfordulásának gyakorisága.

A bizottság megállapította továbbá, hogy a vizsgálat rendelkezésre álló adatai szerint a szibutraminnal elért súlycsökkenés mérsékelt és gyakran nem tartható fenn a gyógyszer szedésének befejezése után, ezért az a véleményük, hogy a szibutramin súlycsökkentő hatásából származó előny nem múlja felül a szívműködéssel és a keringéssel kapcsolatos kockázatokat.

Olvasóink írták

 • 6. flexsnake 2010. február 17. 10:48
  „3. ezek felírt gyógyszuerek, nem a neten rendelt dolgok, különböző betegségek hatására hízhat az ember amire felírnak gyógyszereket. Ugyanigy testsúlynővelőt komoly műtétek, hosszú ágybanfekvés után is.”
 • 5. Besenyő_Pistabácsi 2010. február 16. 22:06
  „Én tudatosan táplálkozom! Amikor eszem akkor tudom, hogy eszem!”
 • 4. bambinaXX 2010. február 16. 20:48
  „4! Gyógyszerpanama. 20év mire kifejlesztenek egy gyógyszt és eljutnak a kül.ő teszteken, engedélyeken a gyártásig... naiv vagy. Kit érdekel a beteg??
  A PROFIT A LÉNYEG!!!! és hogy belőle mielőbb meggazdagodjanak néhányan..”
 • 3. Titanilla 2010. február 16. 20:43
  „Miért most derült ki hogy veszélyes? Ugy tudom hosszas kisérletek után törzskönyvezik a gyógyszereket. És mi van akkor a többi gyógyszerrel?”
 • 2. rozator 2010. február 16. 19:49
  „Most nem azért, de megérdemlik! Ki ..... hisz még ezekben a baromságokban?”
 • 1. flexsnake 2010. február 16. 18:55
  „Hibás a cím, nem a betiltottat szedték mert akkor még engedélyezett volt. Az engedélyeztetettet szedték, a betiltottat már nem írják fel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazánkba látogat a NATO egyik parancsnoka

Magyarországra látogat Stéphane Abrial vezérezredes, a NATO Szövetséges Transzformációs… Tovább olvasom