Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

KDNP: A kormány nem ért a szociálpolitikához

A kormány ellehetetleníti a fiatalok lakáshoz jutását és a gyerekvállalást legutóbbi lépéseivel, vagyis az általános forgalmi adó (áfa) emelésével, a gyes időtartamának csökkentésével és a szocpol-támogatás megszüntetésével.
A kormány ellehetetleníti a fiatalok lakáshoz jutását - mondta hétfői napirend előtti parlamenti felszólalásában Soltész Miklós, a KDNP frakcióvezető-helyettese. Herczog László, szociális és munkaügyi miniszter válaszában emlékeztetett rá, hogy 2002 és 2008 között 60 százalékkal emelkedett a családtámogatásra fordított összeg, ez pedig a kiadások arányában magasabb az európai átlagnál.

A gazdasági válság kirobbanása óta 230 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma. Az első Gyurcsány kormány megalakulása óta követően pedig félmillióval emelkedett a létminimum környékén élők létszáma - mondta hétfői, napirend előtti felszólalásában Soltész Miklós. A KDNP frakcióvezető-helyettese szerint a kormány nem ért a szociálpolitikához, ha ellehetetleníti a fiatalok lakáshoz jutását és a gyerekvállalást. Az ellenzéki politikus ezért felszólította a kabinetet, hogy a jövőben ne hivatkozzon arra: mennyi pénzt adott családtámogatásra.

Az állami kiadások 13 százalékát családtámogatásra fordítják, szemben a 8 százalékos EU átlaggal - mondta a napirend előtti felszólalásra adott válaszában a szociális és munkaügyi miniszter. Herczog László hozzátette: egyre nagyobb hangsúlyt kap a kormány politikájában a nők munkához juttatásának támogatása. A tárcavezető szerint ezt szolgálja a gyes és a gyed időtartamának rövidítése is. Ha a szülő hosszú éveket tölt otthon, az megnehezíti visszajutását a munkaerőpiacra, a kormány ezért az óvodai férőhelyek bővítését és a rugalmas munkavégzést támogatja - tette hozzá a tárcavezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nő az áfa, minden drágul

Július 1-jével emelkedik az áfa 25 százalékra, nő az üzemanyagok, az alkoholtartalmú italok és a cigaretta jövedéki adója. Körkép arról, hogy hol milyen mértékű lehet az árváltozás. Tovább olvasom