Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

KDNP: az állam visszaveszi erőszak-monopóliumát

A kereszténydemokrata Lukács Tamás szerint a polgárőrségről szóló törvény módosításával az állam visszaveszi erőszak-monopóliumát.
A kormánypárti politikus hétfőn a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a törvény előtti egyenlőség tétele mindenkire vonatkozik, különbség és megkülönböztetés nélkül. Az állami erőszak-monopóliumot senki sem sajátíthatja ki magának - fogalmazott.

Kiemelte: a módosítás, amelyről hétfőn szavaz a parlament, rögzíti, hogy büntetett előéletű személy nem lehet polgárőr, csak illetékességi területen belül járhatnak el a polgárőr egyesületek, és megállapodást kell kötniük a rendőrséggel.

Hozzátette: sikerült olyan egységet és közös gondolkodást teremteni, hogy a pártok döntő többsége, egy kivételével, mind felsorakozott amögé, hogy a jogalkotónak nem mutogatni, nem grasszálni kell Gyöngyöspatára, hanem "lezárni azokat az utakat", amelyek jogállami körülmények között megengedhetetlenek.

A kormánypárti képviselő ugyanakkor feltette a kérdést, miként volt lehetséges, hogy 2009 áprilisában olyan, Draskovics Tibor által előterjesztett módosítást fogadott el az akkori kabinet, amely lehetővé tette, hogy polgárőr büntetett előéletű személy legyen, hogy ne csak az illetékességi területen működhessenek a polgárőr egyesületek, illetve ezeknek az egyesületeknek nem kellett együttműködniük a rendőrséggel.

Hol volt ekkor Gyurcsány Ferenc? - kérdezte, hozzátéve:nehogy a volt kormányfő azt higgye, hogy az akkor elfogadott törvénymódosítással elkövetett bűnt enyhíteni lehet egymillió forinttal - mondta a KDNP-s politikus.

Felszólította a volt miniszterelnököt, számoljon be, mit csinált azon a kormányülésen, ahol döntöttek erről a módosításról. Lukács Tamás szerint akkor lemondtak az állami erőszak-monopóliumról, s ez vezetett a gyöngyöspatai eseményekhez.

Olvasóink írták

 • 6. maros50 2011. május 10. 07:31
  „dodó!
  Amiről te beszélsz megsem alakult és nem is fog.Egyébként pedig kínyílvánította együttmüködési szándékát a rendörséggel.De nézzük meg a szebb jövö polgárörséget vagy a gárdát.Az alapszabályellenes tevékenységükkel átvertek mindenkít még a rendőrséget is.Sunyi modón eljátszották a rendörség szerepét. Azonkívül,hogy ez gyalázatos cselekedet,veszélyes is volt.”
 • 5. Jozsoci 2011. május 09. 19:29
  „Mi az, hogy visszaveszi? Eddig senki sem vette el tőle! Ha a Fidesz így folytatja, forradalom lesz!”
 • 4. zero 2011. május 09. 18:46
  „Zseniális! A cigányterror már akkor sújtotta az országot, amikor polgárőröknek, gárdistáknak híre- hamva sem volt”
 • 3. dodó 2011. május 09. 17:34
  „"...a törvény előtti egyenlőség tétele mindenkire vonatkozik, különbség és megkülönböztetés nélkül. Az állami erőszak-monopóliumot senki sem sajátíthatja ki magának"

  ´´´Roma Önvédelmi Mozgalom alakul
  Hozzászólok! 130 hozzászólás
  Munkatársunktól - Délvilág napilap
  2011.05.07. 06:00´´´”
 • 2. queenmargareth 2011. május 09. 17:23
  „:))))))))))))és még mi vezetett oda, olyan jó, hogy megtalálták a maguk által generált cigányuszítás problémára GY F-et. A többi és a mostani kabinet semmit nem tett ezért, ugye?
  És nem védem GyF-et, de az állandó hátramutogatástól szerintem már sokaknak herótja van.”
 • 1. kekeczke 2011. május 09. 17:10
  „akkor utakat kell zárni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat kilométeren át torlódnak az autók az M5-ösön egy kamionbaleset miatt

Három kamion ütközött össze az M5-ös autópálya 18-as kilométerénél a Budapestre vezető oldalon hétfő… Tovább olvasom