Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

KDNP: kedvező gazdasági fordulat következett be

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke szerint az elmúlt héten több olyan gazdasági adat látott napvilágot, amelyek a kormány gazdaságélénkítő intézkedéseinek kedvező hatását jelzik, Rétvári Bence szombaton azt mondta, hogy a magyar gazdaság növekedése négyéves csúcson van.
A kereszténydemokrata politikus példaként említette, hogy márciusban 18 ezerrel többen álltak alkalmazásban, mint egy évvel korábban, a teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagos bruttó keresete 1,5 százalékkal nőtt. Kiemelte: a magyar gazdaság évekig negatív példa volt Európában, és sokáig annak lehetett örülni, ha nem szóltak rólunk nemzetközi gazdasági hírek. Egy évvel a kormányváltás után, négy hónappal az új adórendszer bevezetését követően azonban már érzékelhetőek a gazdasági mutatók kedvező változásai, amelyekre a nemzetközi gazdasági elemzők is felfigyeltek - mutatott rá. Utalt arra, hogy a KSH legfrissebb gyorstájékoztatója szerint 2011. január és március között a legalább 5 embert foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél alkalmazásban állók létszáma átlagosan 2 millió 642 ezer volt, amely 1,18 százalékkal magasabb a tavalyi év azonos időszakában mért 2 millió 611 ezernél.

Kitért arra is, hogy mindeközben átrendeződés figyelhető meg a közszférában és a versenyszférában foglalkoztatottak viszonylatában a magánszektor javára. Ez a közszféra nemzetközi összehasonlításában magas arányára tekintettel kedvező a magyar gazdaság jövőbeni növekedési képessége szempontjából - fűzte hozzá.

Mint megállapította, a létszámbővülés forrása a versenyszféra, ebben szerepet játszik az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésének hatása. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete is nőtt 1,5 százalékkal, idén 210 ezer forint, szemben a tavalyi év azonos időszakában mért 206.900 forinttal.

Rétvári Bence kiemelte: a versenyszférában az alkalmazotti létszám bővülése a bruttó keresetek 4,6 százalékos növekedésével járt együtt márciusban, ami a kedvező szja-változásokat figyelembe véve átlagosan 8,5 százalékos nettó keresetemelkedést jelent; utóbbi az inflációt is figyelembe véve a keresetek vásárlóértékének csaknem 4 százalékos emelkedésével egyenértékű.

Szólt arról is, hogy a magyar gazdaság növekedése négyéves csúcson van, a hazai GDP 2,4 százalékkal bővült, és éves szinten elemzők 3 százalékos növekedést várnak.

Rétvári Bence hangsúlyozta: úgy sikerült a kormánynak egy év alatt pozitív gazdaságpolitikai fordulatot elérnie, hogy közben megvédte a szociálisan legkiszolgáltatottabbakat: kilakoltatási moratóriummal védte a devizahiteleseket, közműdíj-befagyasztással, majd 1 százalék alatti díjemeléssel mérsékelte a legszegényebbek terheit, azonnali segítséget nyújtott az árvíz és a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak.

Olvasóink írták

 • 3. lambada 2011. május 22. 11:41
  „Már csak a KDNP hitelességében bízhatnak a nyugdíjasok.

  "A nyugdíjakra és a nyugdíjasokra a Gyurcsány-korszak, és annak máig élő kormányzati és politikai magatartása rendkívül komoly veszélyt jelent. A nyugdíjasokat és a nyugdíjakat meg kell menteni a Gyurcsány-korszak következményitől. Erre a Fidesz garantáltan készen áll."

  Schmitt Pál levele:
  "Tisztelt Nyugdíjas!

  Azért keresem fel levelemmel Önt, mert úgy látom, hogy Magyarországon komoly veszélybe kerültek a nyugdíjak. Miután az MSZP kormány elvette a nyugdíjasoktól a 13. havi nyugdíjat, Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila immár nyíltan arra készülnek, hogy privatizálják a nyugdíjakat. Egy új törvénnyel magánkézbe akarják adni a nyugdíjpénztárakat. Ha ez megtörténik, a nyugdíjasok akár a nyugdíjuk felét is elveszíthetik, mivel a privatizáció révén külföldi cégekhez vándorolhat a befizetett nyugdíjjárulékok jelentős része.

  A Fidesz szerint a nyugdíjasoknak garanciára van szükségük. Biztosítanunk kell, hogy mindenki, aki ma nyugdíjat kap, a jövőben is hiánytalanul megkapja a nyugdíját. Meg kell akadályoznunk a nyugdíjpénztárak privatizációját, és minden körülmények között meg kell őriznünk a nyugdíjak értékét. Szeretném Önt is tájékoztatni, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, kormányra kerülése esetén, mindezeket garantálja a nyugdíjasok számára. Az erről szóló Fidesz nyilatkozatot alul olvashatja. Kérem, vágja le, és őrizze meg garancia-nyilatkozatunkat!

  Itt az idő, hogy lezárjuk a Gyurcsány-korszakot.
  Itt az idő, hogy megvédjük az MSZP-től a nyugdíjasokat!

  Tisztelettel:
  Schmitt Pál
  A Fidesz európai parlamenti képviselője,
  az Európai Parlament alelnöke"”
 • 2. Jozsoci 2011. május 22. 06:53
  „Szemét hazugságok tömkelege.”
 • 1. babar 2011. május 21. 23:26
  „Reméljük nemsokára mindenki érezni is fogja, mert mint a következő kommentekből kiderül ez még messze van!...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyosan megsérült egy személyautóval ütköző motoros

Nem adott elsőbbséget egy motorosnak egy személyautó Székesfehérváron, a 7-es főúton szombat… Tovább olvasom