Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

KDNP: meg kell állítani a Feneketlen-tó habzását

Azonnali cselekvést sürget a Feneketlen-tó ügyében a KDNP. Rétvári Bence pénteki sajtótájékoztatóján közölte: a tó elmúlt napokban tapasztalt habzása miatt a főváros, illetve a helyi önkormányzat is felelős. Elhangzott: a KDNP már kora tavasszal jelezte, hogy vízpótlásra illetve további vizsgálatra lenne szükség, de a tulajdonos azóta sem foglalkozott érdemben az üggyel.
Az eddigi elemzések alapján a habzást a környékről beszivárgó sós talajvíz okozza, a szakértők szerint a megoldás a sótartalmú ionizálás vagy a tó vizének szűrése lehet. A tulajdonos fővárosi Önkormányzat azonban nem tesz semmi kézzel foghatót, és a kerületi önkormányzat is csak ígérget - mondta a KDNP-s képviselő. A párt által megkérdezett szakértők szerint egyébként először is a víz oldott oxigén tartalmát, oxigén igényét, illetve oldott sótartalmát kellene meghatározni, ezekből többek között kiderülne az is, hogy szennyezésről vagy természetes folyamatokról van szó.

A XI. kerületi Feneketlen-tó vízszintje 2008 tavaszán rövid idő alatt csaknem egy méterrel csökkent, és egymillió forint értékű halállomány veszett oda. Rétvári Bence KDNP-s képviselő a körzet országgyűlési képviselőjeként a szaktárca és a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat beavatkozását sürgette, akik négy szakértői vélemény elkészítésére adtak megbízást. Ebből végül csak kettőt hoztak nyilvánosságra, amelyekből nem derült ki, hogy mi volt a vízszint csökkenés oka.

Mivel az aggasztó helyzet továbbra sem javult, 2008 nyarán mind a fővárosi, mind a kerületi vezetés ígéretet tett a tó védelmében. A fővárosi közgyűlés - ötpárti konszenzus mellett -összesen több mint 10 milliós intézkedési tervet fogadott el, amelyből vízszintmérőket, új vízforgatót, illetve szellőztető berendezést telepítettek volna. A kerület pedig saját költségén vállalta a külső forrásból történő vízpótlást. Az ígéretekből azonban semmi sem lett: azóta sem a tó kémiai állapotának védelmében szükséges előkészületek, sem a vízpótlás nem történt meg - közölte a KDNP-s képviselő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a kormány állítsa le a pénzszórást!

Szégyenteljes, hogy a kormány a válság kellős közepén újabb 1,2 milliárd forintot költ… Tovább olvasom