Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Kedden dönt az Országgyűlés az új minisztériumokról

Keddi ülésén dönt az Országgyűlés a minisztériumok felsorolásáról szóló 2006-os törvény módosításáról, amelynek az elfogadásával lezárulhat a kormány szerkezetének átalakítása.
A módosítás értelmében három új minisztérium jöhet létre, valamint ismét lehet két államtitkár egy tárcán belül.A törvénymódosítás értelmében Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM), továbbá az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) helyén három új minisztérium jönne létre : az infrastrukturális ügyekért felelős Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM), a gazdaságfejlesztési ügyekért felelős Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM), illetve az önkormányzati és az önkormányzatokhoz szorosan kapcsolódó más ügyekért felelős Önkormányzati Minisztérium (ÖM). További változás, hogy a törvény lehetővé tenné a szakállamtitkárokon felül a jelenlegi egy helyett két államtitkár kinevezését is ugyanazon minisztériumba.

Gyurcsány Ferenc április végén jelentette be, hogy átalakítja kormánya szerkezetét és személyi összetételét is, miután az SZDSZ kilép a koalícióból. Az akkor megnevezett hét új miniszter közül hatan múlt héten letették esküjüket a parlamentben és munkába léptek a még életbe lépő minisztériumi rendszerben. Eszerint Székely Tamás az Egészségügyi Minisztériumot (EüM), Szűcs Erika a Szociális és Munkaügyi Minisztériumot (SZMM) Szabó Imre pedig a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot (KvVM) vezetését vette át, Molnár Károly pedig az innovációért és kutatásfejlesztésért felel tárca nélküli miniszterként dolgozik. Ezen kívül Szabó Pál is letette az esküt mint a GKM vezetője, Bajnai Gordon pedig maradt az ÖTM élén. Amennyiben az Országgyűlés kedden megszavazza a törvénymódosítást, úgy Bajnai vezeti majd NFGM-et, Szabó Pál pedig a KHEM-et, valamint utolsóként Gyenesei István is leteheti miniszteri esküjét az ÖM élén.

Olvasóink írták

  • 1. Kapuvári 2008. május 12. 13:00
    „A baloldali takarékosság nevében száz minisztériumot, ezret!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiának hitte a negyedikról kizuhanó tolvajt

Fiának hitte a lakása negyedik emeleti ablakából kizuhanó tolvajt egy nyíregyházi férfi, aki csak… Tovább olvasom