Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Kedden ítélet várható a Turul-szobor ügyében

Kedden várhatóan ítélet születik a Fővárosi Bíróságon a Turul-szobor ügyében. A bíróságnak kell döntenie arról, hogy elbontandó-e a főváros XII. kerületében építési engedély és az előírt fővárosi közgyűlési hozzájárulás nélkül 2005 októberében felállított Turul-szobor.
A perben a szobrot állító XII. kerületi Önkormányzat a fennmaradás mellett, a Közigazgatási Hivatal viszont az elbontás érdekében érvel.

Az I. kerületi Önkormányzat építési hatóságként 2008. júliusában annak dacára adott fennmaradási engedélyt a szoborra, hogy már hónapokkal korábban, 2008. márciusában a Fővárosi Bíróság úgy döntött, a Turult el kell távolítani a világháborús emlékmű talapzatáról. Ezt a fennmaradási engedélyt a Közigazgatási Hivatal megsemmisítette, és ki is jelölte a bontás végrehajtására a IX. kerületi Önkormányzatot. A szobrot felállító XII. kerületi Önkormányzat ezután bírósághoz fordult, mert szerinte nem volt jogilag megalapozott a hivatal döntése, ugyanis időközben a közigazgatási hivatalokat Államigazgatási Hivatal néven regionálissá szervezték. A szobor fennmaradásáért küzdő XII. kerületi Önkormányzat azzal érvel, hogy a Közigazgatási Hivatal korábbi vezetőjének megbízatása az átszervezéssel megszűnt, így nem volt döntési pozícióban akkor, amikor a szobor eltávolításáról szóló határozatot aláírta.

A Fővárosi Bíróság előreláthatóan kedden - miután megvizsgálja a határozat aláírójának jogosultságát -, döntést hoz az ügyben.

Olvasóink írták

 • 4. flexsnake 2009. március 03. 12:46
  „Ha engedély nélkül emlékművet állítok egy sportolónak közterületen akkor bármennyire is szép dolog, még nem törvényes. Nem ez a módja.”
 • 3. cartagonova 2009. március 02. 22:17
  „Egyet értek comettel! Amadárnak maradni kell,még akkor is ha némely befogadott tarkamagyarnak ez nagyon böki a szemét!”
 • 2. comet 2009. március 02. 21:58
  „ez a cécó már régóta nem a madárról szól.Több turul szobor van határainkon kívül, ahol ezek a szobrok nemzeti jelképként tartották a hitet és összetartó erőt a magyarságban. A magyarság mítikus madara jelen esetben elesett katonáknak állít emléket. Néhány alulművelt politikus ezt képtelen megérteni és ökör módon csinálja a fesztivált. Annak a madárnak az elbontása ma már azon katonák emlékét sértené akik miatt emelve lett.”
 • 1. flexsnake 2009. március 02. 18:45
  „Ha nem akadályozza a közlekedést, utólag kapjon engedélyt és kész.
  Most már kér bontogatni. Büntetést azoknak akik csinálták aztán jó napot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb késelés egy szórakozóhely előtt

Ezúttal Debrecenben szúrtak le egy férfit szóváltást követően egy úti borozó előtt. Tovább olvasom