Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Kedden újra sztrájkolnak a vasutasok

Figyelmeztető sztrájkot tart az öt vasutas reprezentatív szakszervezet kedden délelőtt 10 és 12 óra között, a mellékvonalak tervezett bezárása elleni tiltakozásul - közölte Simon Dezső, a Vasutasok Szakszervezete elnöke hétfőn, a munkaügyi vitát követően.

A MÁV és a szakszervezetek hétfői egyeztetésén nem jött létre megállapodás a sztrájk idején biztosítandó, még elégséges szolgáltatásról.

Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője elmondta, hogy a MÁV-START 78 vonat közlekedtetésére tett javaslatot, amely a frekventált vonalakon 1-1 vonatpár közlekedését jelentené a sztrájk két órás időtartama alatt. Ezzel szemben a szakszervezeti ajánlat az alapszolgáltatásokra vonatkozott, beleértve a vonatok fűtését, világítását, illetve eljuttatását a következő állomásig.

Simon Dezső elmondta: a hétfő egyeztetés a kormány és a szakszervezetek között nem hozott érdemi előrehaladást. A szakszervezetek azt követelték, hogy a kormány a mellékvonalak bezárásával kapcsolatos javaslatait vonja vissza, ezt követően pedig haladéktalanul kezdjen hozzá egy hosszú távú közlekedéspolitikai koncepció kidolgozásához.

A szakszervezetek a tárgyalásokat folytatni kívánják a kormánnyal - hangsúlyozta Simon Dezső. Jövő héten hétfőn 14 órakor folytatódnak a tárgyalások a kormány és a reprezentatív vasutas szakszervezetek között, közben pedig szakértői egyeztetésekre kerül majd sor.

Kérdésre válaszolva Simon Dezső elmondta, hogy a figyelmeztető sztrájkot követően, ezen a héten már nem tartanak munkabeszüntetést tekintettel a közelgő ünnepekre. A jövő hét hétfői tárgyalást követően döntenek majd a további lépésekről.

Andrási Miklós, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a szakszervezetektől ígéretet kaptak arra, hogy érdemi észrevételeket tesznek a kormány javaslatához. Ezekre szerdáig válaszol majd a kormány, a tárgyalást pedig jövő héten folytatják. Andrási Miklós hangsúlyozta, hogy jövő hét hétfőre kidolgoznak egy foglalkoztatáspolitikai koncepciót, amely megnyugtatóan rendezi az esetlegesen érintett vasutasok foglalkoztatási helyzetét. A 33 vonal bezárása pedig kormányzati döntés lesz - mondta Andrási Miklós.

Bárány Balázs, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) alelnöke újságíróknak elmondta, hogy szerdán lesz kormányülés, ahol majd elgondolkodhatnak a miniszterek, vajon érdemes-e a húrt tovább feszíteni vasút ügyében. A VDSZSZ nem szokta feladni küzdelmeit, a vasutas szakszervezetek most úgy döntöttek, hogy a kétórás figyelmeztető sztrájk elégséges nyomásgyakorlás lesz.

Olvasóink írták

 • 17. flexsnake 2009. október 27. 05:18
  „Na a léhűtő banda. Aki sztrájkol, azt ki kell rúgni!”
 • 16. trainman 2009. október 26. 22:12
  „Ezt a sztrájkot nem a Gaskóék csinálják csak, öt szakszervezet, valószínű, van rá okuk!
  A pénzt se a sztrájkolók veszik fel!
  Mikor lesz ebben az országban összefogás a közös érdekekért?”
 • 15. superlamps 2009. október 26. 22:05
  „Gaskót és társait már nagyon unom kb akkora szarrágók mint akik a MÁVnál ülnek és csak veszik fel a pénzt semmire.Hiteltelenek nagyon.”
 • 14. Yossarian 2009. október 26. 21:39
  „ezek nem unják még?!”
 • 13. Zsoltee0716 2009. október 26. 21:26
  „Vagy csináljátok komoly vagy sehogy se!
  Bajnai azt is bejelentette, hogy a Volán társaságok is szívni fognak(vmelyik tv csatornán mondta!”
 • 12. Szemif 2009. október 26. 20:36
  „7. Most álljon neki mindenki számolgatni, hogy kinek mi mennyibe kerül? Szerintem a nyugdíjasok nevű, GDP-t nem termelő kb. 3050000 fős csoport picit többe van, jó kétségkívül igaz, ebből klasszikus 65 év feletti csak kb. 1.9 millió, a többi rokkant és korkedvezményes nyugdíjas, de talán jobb nem is belegondolni, hogy mennyit költ az állam a te adódból is rájuk. Aztán a Honvédelmi Minisztérium is arra a 28000 zöld-sárga bohócra szór ki 320 milliárdot jövőre az ablakon, többet mint a MÁV csoportra, és mi hasznuk van, ha megszüntetnénk legrosszabb esetben is mi történne, egy másik államhoz csatolnának minket, na bumm. Gondolom, remélem, hogy mindenki érzi az iróniát........amiről szó van az kb. 2-3 max. 7-10 milliárd forint például a Szegedi Tudományegyetem csak oktatói fizetésre évi 20milliárdot emészt fel állami pénzből, ezek után az a furcsa, hogy a kamikaze kormány miért erölteti a mellékvonalak koncepciótlan és politikailag öngyilkos szüneteltetését. Főleg úgy, hogy Viktorék júniustól újra megrendelhetik a forgalmat a legtöbb vonalon és ezt meg is fogják tenni, ha van egy kis eszük, mert a szükséges pénz minimális, a vasútmentő , vidékpárti szerepért a politikai siker hatalmas, tulajdonképpen csak egy kérdés van: a mostani kormányunk tényleg ennyire buta, hogy ezt nem ismeri fel? Mert ha igen, abba jobb nem is belegondolni........”
 • 11. achilleus 2009. október 26. 20:26
  „12. hozzászólás valoperes_zugugyved 2009.10.26. 20:07
  Tekintettel vannak az ünnepekre. Halottak napja környékén, azért nagyon sokan utaznának.
  Ez azért méltánylandó.
  Korábban kellett volna, de akkor még a tárgyalásokkal kecsegtették (köcsögtették) őket.
  De most már - tényleg - majdnem mindegy.”
 • 10. valoperes_zugugyved 2009. október 26. 20:07
  „Egy hétig kellene sztrájkolni,akkor lenne eredmény. Igy nem!”
 • 9. achilleus 2009. október 26. 19:55
  „A vdszsz honlapjáról. (Egyébként ezt a 2 órát táncsak kibírjátok valahogy), Na lássuk:
  Közös sztrájk a vasúton
  Írta: Administrator
  2009. október 26. hétfő, 16:43
  Október 27-én határozott ideig tartó közös sztrájkot tartanak a vasutas szakszervezetek 10 és 12 óra között. A munkabeszüntetés eldöntésére azt követően került sor, hogy a kollektív munkaügyi vita október 26-i fordulóján a kormány által előterjesztett megállapodás-tervezet aláírásával a szakszervezetek felhatalmazást adtak volna a kormánynak a mellékvonalak megszüntetésére és sok ezer vasutas elbocsátására. A tervezet alaphangulata jól érzékelhető az alábbiakból: ,,A vasúti személyszállítás megszüntetésével, illetve korlátozásával érintett vasútvonalak szolgálati helyein munkaköri feladataik ellátásában érintett, a MÁV Csoportnál tovább nem foglalkoztatható munkavállalók munkaerőpiaci esélyeinek növelése érdekében egy OKJ szakmai képesítés megszerzése költségeinek kormányzati támogatása indokolt."

  A kormány a fentiekkel elismeri, hogy létszámleépítésre készül, amit - a vonalak bezárásával együtt - szakszervezetünk ugyanúgy elfogadhatatlannak tart, mint a tervezett negyven milliárd forint elvonását a MÁV-Start költségtérítéséből. A még elégséges szolgáltatásokról nem jött létre megállapodás.
  Módosítás dátuma: 2009. október 26. hétfő, 16:46”
 • 8. tintasbarns 2009. október 26. 19:45
  „Ell kellene már zavarni ezeket a szarrágó szakszervezetiseket és megvonni tőllük a milliós fizetést. Az ilyen embereknek olommal önteném ki a szemét aki árt a nemzetnek.”
 • 7. bj029 2009. október 26. 19:30
  „Örülök. hogy sztrájk van, meg minden, de sajnos nekem is van bajom... Azonkívül keserítsék meg a saját életüket, ne az enyémet nehezítsék! Menjen az összes vasutas a hozzátartozójukkal együtt a jó...”
 • 6. billan 2009. október 26. 19:14
  „Minden évben 100 000 Ft megy el az adómból a MÁV nevű szervezet támogatására, pedig 10 éve utaztam vonaton utoljára.
  Egy kissebb nyaralás ára...
  De azért támogatom őket...”
 • 5. TrombiFrédi 2009. október 26. 19:03
  „Kiváncsian várom a fejleményeket a "mindenre nyitott", és a tárgyalások fontosságát hangoztató, - de már mindent előre eldöntő- kormányzat reagálását, Nyak(l)ó nélküli böffenését, vagy Szabó úr a..ázós sziszegését!!!”
 • 4. trainman 2009. október 26. 18:52
  „Hajrá vasutasok! Hátha más is felébred!
  Ez nem lesz olyan egyszerű sztrájk!
  Öt szakszervezet vesz részt benne!
  Ez a baj a magyarral, egyből fikázza a másikat, ahelyett, hogy a dolgok mögé nézne!”
 • 3. xcbcr 2009. október 26. 18:17
  „moderálva”
 • 2. doktorbotor 2009. október 26. 18:09
  „Nem szabadna ennyit játszadozni a sztrájkkal. Hatásfoka gyengül, maholnap már senki sem veszi komolyan ezeket a vasúti munkabeszüntető megmozdulásokat. Minden családban van gépkocsi és mindenhová el lehet jutni busszal. Ettől a sztráktól nem fognak megijedni sem a felső vezetők, sem az utasok. Valami mást kellene kitalálni a szárnyvonal megszüntetések megakadályozására.”
 • 1. Lakos 2009. október 26. 17:54
  „Ha bármelyik vasúti szakszervezeti vezető lélegeztető gépre kerülne, javaslok a nővérnek pár perces figyelmeztető sztrájkot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SZDSZ támogatja a kormány korrupció-ellenes csomagját

Az SZDSZ üdvözli a kormányfő által bejelentett korrupció-ellenes intézkedési tervet, és arra kéri a… Tovább olvasom