Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Keddtől büntetés jár a parlagfűért

Akár ötmillió forintos büntetésre számíthatnak azok a tulajdonosok július 1-től, akiknek földjén megtalálják a gyomnövényt.
Magyarországon 2,5 millióan szenvednek légúti allergiában, egymilliónál is többen vannak közülük, akik érzékenyek a parlagfűre. Az allergiás megbetegedések miatt tavaly több mint ötmilliárd forintot költött a társadalombiztosítás gyógyszerkiadásra.

Minden negyedik ember allergiás Magyarországon, a megbetegedések jelentős részét a parlagfű okozza. Az allergiás megbetegedések miatt tavaly több mint ötmilliárd forintot költött a társadalombiztosítás gyógyszerkiadásra illetve csaknem 9 milliárdot táppénzre.

A múlt héten tartották a parlagfű-mentesítő akcióhetet, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdák mit kötelesek tenni a parlagfű irtásáért. A türelmi idő azonban július elsejével lejár: büntetésre számíthatnak azok, akiknek földjén ellenőriznek, és parlagfüvet találnak. Ahol nem kaszálják le az allergén növényt, ott az önkormányzati jegyző köteles elrendelni a kényszerkaszálást. Ennek költsége és az ezzel járó bírság 20 000 forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Olvasóink írták

 • 9. matriné 2008. július 02. 08:51
  „Nem igaz,hogy valaki ennyire értelmetlen lenne. A rohadt narancsot ki lehet dobni egy kukába, de arra nincs is vevő! Viszont a parlagfű és a vadkender pedig úgy nő mint a bolond-gomba! Tehát, aki ez utóbbit megeszi annak a szegfű helyett jó a parlagfű is. Azt meg ne felejtsük el, hogy a veréb is madár! Sőt ő is megeszi a kendermagot!”
 • 8. raffy2 2008. július 01. 21:35
  „a kaszálás semmit nem ér.ezt gyökerestül kellene írtani.úgy egy kicsit hatékonyabb lenne,és talán nem fejlődne újra.szerintem.”
 • 7. olvasó** 2008. július 01. 20:27
  „Ez olyan ,mint télen a hólapátolás... a járdád,ha nem tiszta,megbüntetnek,de az nem baj,ha az utakat és a parkolókat nem takarítják.”
 • 6. miracle 2008. július 01. 15:36
  „matrinénak: Nem tudom egy 6 éves rohadt narancs mennyivel jobb...

  Többieknek: valaki magyarázza már el, hogy mire jó az, hogy pl 2006-ban azt mondjuk: szabály életbe lép 2007-től, de csak 2008-tól kell betartani...?”
 • 5. matriné 2008. július 01. 14:58
  „Szerintem az MSZP logónak ép jó lesz a parlagfű a közeljövőben úgy mint a marihuána az SZDSZ-nek! És így már érdemes lesz gyökerestől irtani.”
 • 4. tollas 2008. július 01. 14:04
  „A közterületek, minta kiemelt részei, a folyók gátjainak a tetejei.
  A gátak mentén két oldalt, fél méteres sávban, már méteres
  parlagfüvek is találhatók.

  A legnagyobb veszélyt abban látom, hogy a járművek melyek
  nyilván odavitték,így még nagyobb esély lessz hogy folyamatosan
  tovább terjesszék.
  "Ráérő,közmunkás" emberek, segély helyett szépen sorba
  kihuszkodhatnák. -Azt nem kaszálnil,tövestül kell eltávolítani.”
 • 3. 4 2008. július 01. 13:33
  „Végre még egy jogszabály ahol lehet büntetni a Magyarokat, de ez vonatkozni fog az önkormányzati területekre is?”
 • 2. Hijnye 2008. július 01. 13:05
  „http://kepfeltoltes.hu/view/080701/K_p008_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  Sopron, Petőfi tér, virágágyás.”
 • 1. DG 2008. július 01. 09:57
  „Gondolom, ez ugyanúgy vonatkozik az állami cégekhez tartozó területekre is, nem is beszélve az önkormányzati felügyelet alá tartozó területekről. Először a saját portán kellene rendet tenni, azután fenyegetni bírsággal másokat. Igaz, ez mostanában nem így szokás.
  Egyébként az állami és önkormányzati területeken a parlagfű írtást el lehetne végeztetni közmunkában és akkor az ingyenélők legalább egy kicsit mozoghatnának a segélyért, mielőtt viszik a kocsmába, a játékgépbe. Meg mozgás után különben is jobban esik a sör!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliustól 40 órás a munkahét a veszélyes munkakörben is

Júliustól megszűnik az egészségre ártalmas és veszélyes munkakörben dolgozók munkaidő-kedvezménye: a… Tovább olvasom