Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Keddtől elérhetőek interneten a civil szervezetek adatai

Keddtől a www.birosag.hu internetes oldalon elérhető és leinformálható az összes Magyarországon bejegyzett civil szervezet.
A naponta frissülő adatbázis különösen fontos, hiszen az alapítványok évente körülbelül 500 milliárd forinttal gazdálkodnak.

Az országos elektronikus névjegyzék a bíróságok nyilvántartásainak összekapcsolásával jött létre, és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala vezeti. A hivatal évek óta több ezer információt adott ki a civil szervezetekről, ám gyorsabb és megbízhatóbb a keddtől működő internetes adatbázis - mondta el keddi sajtótájékoztatóján Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke. Hozzátette: Magyarországon jelenleg közel 50 ezer társadalmi szervezet és 28 ezernél is több működő alapítvány van. Ezekről a szervezetekről a továbbiakban naprakész információt szerezhet mindenki. Különösen fontos ez az adójuk 1 százalékáról rendelkezőknek, illetve azoknak a vállalkozásoknak, amelyek például alapítványokkal kötnének szerződést.

A keddi, "Közös kattintás" elnevezésű tájékoztatón jelen volt Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára is, aki hangsúlyozta: a civil adatbázis csupán az első, de az egyik legfontosabb lépés az e-bíróság megvalósítása felé. Az is a célok között szerepel egyébként, hogy a bíróságok, illetve a bírák és ügyvédek között megszűnjön a papíralapú kommunikáció, ennek helyére az internetes kapcsolat lépne.

Ezzel kapcsolatban Lomnici Zoltán kiemelte: mára elérték, hogy a magyarországi bírák mindegyikének legyen számítógépe, és az ügyvédi kamarával is elkezdődtek az egyeztetések.

www.birosag.hu

Olvasóink írták

  • 1. N.P. 2008. április 08. 16:58
    „Lehet, hogy rosszul kerestem, de én nem találtam ezt az adatbázist. Ha valaki ismeri az elérési utvonalat írja már le. Vagy csak a jövő keddtől lesz ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország és Horvátország összeköti gázhálózatait

Magyarország és Horvátország összeköti gázhálózatait 2010-2011-re, így a horvát folyékony… Tovább olvasom