Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Kedvencünk: a hullámos papagáj

A hullámos papagáj a leggyakrabban tartott szobamadarak egyike. Ideális társállat, akár egyedülálló idős ember a gazdájuk, akár egész család veszi őket körül, a hazakerülés után szinte rögtön kapcsolatot teremtenek környezetükkel.

Eredetileg a vadon élő példányok zöld színűek, de ma már a céltudatos tenyésztésnek köszönhetően sokféle színű (fehér, kék, sárga, lila stb.) papagájt találhatunk. Régebben igen találóan a papagájokat tollas majmoknak nevezték el, nem véletlenül: viselkedésük sokszor bohókás és a hímek - egyedül tartva - még hangutánzásra is megtaníthatók.

A hullámos papagáj tartása nem túl drága: kicsi a helyigényük, etetésük sem kerül sokba. A kalitkában helyezzünk el rudakat, alulra tegyünk homokot, mint őshazájában, Ausztráliában. Mindig legyen előtte friss víz és madáreleség. Ügyeljünk arra, hogy jódos adalékanyagot is tartalmazzon az eledel, mert a hullámos papagájnak érzékeny a pajzsmirigye. Magvak (köles, fénymag, zab), saláta, répa, kockacukor, gyümölcs, ez a papagáj számára ideális menü.
Magára is hagyhatjuk hosszabb időre, mint mondjuk a kutyánkat, vagy macskánkat, de azt sem veszi rossz néven, ha a szomszédba adjuk, ott is jól érzi magát, hamar beilleszkedik. A hullámos papagáj szereti a társaságot, ezért célszerű neki egy társat beszerezni. Emlékezőtehetsége igen jó, gazdáihoz nagyon ragaszkodik, így könnyen kiváló társ válhat belőle.

Hogyan válasszunk madarat?

Lehetőleg tenyésztőtől vásároljunk, olyan állatot, amelyik egészségi állapotáról és tiszta, kulturált tartási körülményeiről meggyőződtünk. Fiatal állatot érdemes választani, akit még könnyen kézhez szoktathatunk. Ehhez sok türelem kell. Ha már olyan madarat tudunk választani, amelyik ráül az ujjunkra, és bizalmas, az még sokkal jobb.

Milyen legyen a papagájlak?  

Minél kisebb egy papagáj, annál nagyobb a mozgásigénye, ennek megfelelően válasszunk kalitkát számára. Fontos, hogy az ugrópálcán ülve a madár kényelmesen elférjen, ha fordul, akkor a kalit rácsába ne akadjon be a farka. 
A kalitkába egy külső önadagolós itatót és egy magoknak való etetőedényt helyezzünk. Legalább két ülőrúd kell a kalitkába, de nagyobb kalitkához, vagy több madárhoz több ülőrúd is kellhet, illetve jó dolog természetes faágat tenni a kalitkába, ha annak mérete ezt megengedi. Az etető edényt érje el az ülőrúdjáról.
A papagájok imádnak játszani, ezért fontos, hogy csengettyűt, kis tükröt és más apró játékot tegyünk a kalitkájába. Csak olyan dolgokat, amiket nem tud megcsipkedni, lenyelni, amibe nem tud beleakadni, és ami nem korlátozza a mozgásában.

Tanítsuk beszélni!

Tudnunk kell, hogy bár a papagájok jól utánozzák az emberi beszédet, ez sohasem tudatos, hanem csak egyszerű hangutánzás. Ha a madarak többen vannak, akkor nem, vagy igen ritkán tanulnak meg beszélni. A hím egyedek beszélnek, míg a lányok csak a maguk madárnyelvén mondják a magukét. A "beszéd"-tanítást csak akkor lehet elkezdeni, ha papagájunk már megszokta az új helyét. Egy szót - de csak egyet! - 10-15-ször ismételjünk el neki a kalitka előtt állva. Amíg ezt a szót ki nem mondta, új szót ne tanítsunk neki.

Mire vigyázzunk, ha hullámos papagáj van a lakásban?

Ne szoktassuk arra, hogy a földre szálljon. Legyen a madárnak napirendje, amikor kirepülhet és akkor tartsunk zárva minden ablakot. A madár ne repkedhessen a konyhában, nyílt tűz forró holmik közelében. A nyitott, vízzel teli edénybe, vödörbe, akváriumba, fürdőkádba stb. beesett papagáj bele is fulladhat, de megfázás, tüdőgyulladás is lehet a kaland következménye. Okozott már gondot az üres padlóvázába, korsóba bemászott, (becsúszott?) madár is. Kijönni nem tudott, egészen a végkimerülésig ott vergődött, közben a szárnyait törte. Került már papagáj a forró tűzhelyre, a bekapcsolt rezsóra, esett forró vízzel teli, lefedetlen fazékba. Súlyos égési sérülés, illetve forrázás volt a következmény. Előfordult, hogy a kíváncsi madár a fal és a szekrénysor közé szorult. A család az egész lakást felforgatta, de erre az egy helyre nem gondolt, csak hónapok múlva találták meg a múmiáját, véletlenül. Fontos, tehát, hogy a szabadon repülő kismadárral mindig legyen valaki, aki szemmel tartja. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can)

A 20. század egyik legravaszabb bűnözőjének elképesztő történetéből a háromszoros Oscar-díjas Steven… Tovább olvasom