Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Kedvezményes hitelek engedélyek nélkül

Folytatás az 1. oldalról.

A hiteligénylők elutasítás esetén a pénzt elvileg visszakapták a cégtől.

Több száz ügynök

Eddig több száz ügynököt szerveztek be Miskolctól Kaposváron át Győrig. Az üzletkötők feladatuk szerint hirdetést adnak fel, erre jelentkezik a hiteligénylő. A tájékoztatás után az ügyfél adatait SMS-ben Prágába küldik, ahonnan kapja a központi választ. Ha az igénylő ezután regisztráltatja magát, fizetheti a 48 ezer forintos díjat az üzletkötőnek. Erről elismervényt kap, majd a pénz magyarországi – az eljárás óta viszont már egy csehországi – bankba kerül. A válasz SMS tartalmazza, szerződhet-e az ügyfél vagy sem. Ha igen, aláírhatják a szándéknyilatkozatot, majd az MFU továbbítja az igénylést Prágába. A PSZÁF megállapította, hogy tavaly november 13-tól több mint 20 millió forint regisztrációs díjat szedtek be.

Piacfelügyeleti eljárás

A PSZÁF ideiglenes intézkedést tartalmazó határozatában utal rá: a Cseh Nemzeti Bank – mint pénzügyi hatóság – szerint a CFU (az MFU központi cége) kizárólag biztosítás közvetítésére jogosult. Emellett be kellett volna jelentkeznie a magyar felügyeleti hatóságnál, valamint az ügynököknek is engedélyt kellett volna kérniük a felügyelettől. A PSZÁF engedély és bejelentés nélkül folytatott pénzügyi szolgáltatás miatt felszólította a céget, hogy a hitelezést, pénzügyi szolgáltatás közvetítését, ügynökhálózat szervezését haladéktalanul szüntesse be a vele szemben folyamatban lévő piacfelügyeleti eljárás jogerős befejezéséig.

„ Továbbra is kínálni fogjuk”

A társaság sajtócsoportja a következő nyilatkozatot adta ki saját honlapján. „Társaságunk az igényelt (hivatalos) dokumentumokat január 18-ig – vagyis tegnapig – bemutatja a PSZÁF előtt. Az MFU Kft. egy olyan pénzügyi csoportnak végez közvetítői tevékenységet, amely az egyik legnagyobb bankon kívüli hitelszolgáltató Európában, a csoport által folyósított hitel nagysága az utolsó három évben elérte a 93 millió eurós nagyságot. Az MFU Kft. a magyarországi piacon a PSZÁF-vizsgálat lezártát követően továbbra is végez a hivatkozott bankon kívüli pénzügyi csoportnak hitelközvetítői tevékenységet, amely lehetőséget nyújt hitel igénybevételére jövedelemkimutatás nélkül is. Meg vagyunk győződve arról, hogy a kért dokumentumok bemutatásával a PSZÁF-vizsgálat lezárul, amelyet követően ügyfeleinkkel közös érdekünknek megfelelően továbbra is kínálni fogjuk az általunk közvetített termékeket Magyarország területén” – áll a közleményben.

Van-e engedélye a cégnek?

Az MFU Kft. székhelye a mosonmagyaróvári irodaház, kézbesítési megbízottja, vagyis a tulajdonosok képviselője pedig a szintén mosonmagyaróvári dr. Palatinus János. Az ügyvédet a cég egy pozsonyi tagján keresztül az interneten találták meg, így lett az itthoni megbízott.
– A csehországi cég január 15-én kapta meg a PSZÁF által küldött dokumentumokat: ötnapos határidőt adtak a megfelelő dokumentumok bemutatásához, s ez még nem telt le – kezdte az ügyvéd. – Ezért nem értem a felügyelet közleményeit, hiszen még saját vizsgálatát sem folytatta le. Információim szerint tegnap elküldték gyorspostával az igazoló dokumentumokat a PSZÁF-

hoz a cég tulajdonosai: ők is mindenben együttműködnek a felügyelettel. Igazából most a regisztráció és az engedély közötti különbséget kell tisztázni.

A magyarországi MFU a határon átnyúló lehetőségeket használja ki: mivel – információim szerint – a cseh „anyacégnek” engedélye van erre a tevékenységre, amely így itt is érvényes. Igaz, ezt a CFU-nak be kellett jelentenie az ottani hatóságnál, akinek jelzése nyomán regisztráltak volna bennünket a PSZÁF-nál. Ez valamiért nem történt meg: valahol elakadhatott a folyamat – mondta dr. Palatinus János.

„ Nem is jelentkezhet be”

Marsi Erika, a PSZÁF főigazgatója által jegyzett szerdai intézkedési határozat értelmében a cseh CFU társaság nem jelentkezett be a felügyeletnél határon átnyúló szolgáltatás végzése céljából, de ezt nem is teheti meg, mert nem rendelkezik a székhelye szerinti felügyeleti hatóság engedélyével pénzkölcsön nyújtására, ezért Magyarország területén ügynökhálózatot sem építhet.
A PSZÁF kér minden hiteligénylőt, aki az MFU Kft. bármely üzletkötője útján hitelhez jutott, vagy hitelkérelmet nyújtott be, a hitelszerződés vagy rendelkezésre álló egyéb dokumentumok beküldésével tegyen bejelentést a felügyelet ügyfélszolgálatán.

Felfüggesztés

A cég tegnap délután közleményt adott ki, melyben egyebek közt ez áll: „A társaság vezetése úgy döntött, hogy felfüggeszti a társaság tevékenységét a vizsgálat idejére, így az együttműködés a tanácsadókkal, valamint az ügyfelekkel szünetel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

soproni siker Schióban

kosárlabda Famila-Schio MKB-

Euroleasing 68 73 (11–21, 19–16,… Tovább olvasom