Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Kell egy jó cipő!

A cukorbetegek számára különösen fontos a megfelelő lábbeli kiválasztása, lábsérülések megelőzése miatt.

A lábsérülések megelőzése terén a cukorbetegek lába épségének megőrzésének szempontjából alapvető fontosságú a megfelelő lábbeli kiválasztása. Lábunkat életünk nagy részében bezárjuk a cipőbe, ez részben véd, de egy rossz cipő kényelmetlensége mellett komoly sérüléseket is okozhat.

A XXI. század divatja sokszor szinte lehetetlenné teszi a jó választást. Pedig a cukorbeteg is szeretné ugyanúgy élni az életét, mint bárki más. Móra Ferenc cinegéjét idézve: „Szeretne elmenni, ő is útra kelni. De cipőt az árva sehol se tud venni." Talán azért a diabéteszesnek kicsit könnyebb dolga van a cipőbeszerzésben, mint a versbéli cinegének. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani, néhány tippet adva.       

Milyen a jó lábbeli?         

A cipő legyen zárt, megfelelő nagyságú, kényelmes, lehetőleg puha, állati bőrből készült. Ez biztosítja a lehető legjobb illeszkedést, és lehetővé teszi a láb szellőzését. Műanyagból, gumiból készült lábbelit pl. gumicsizma, csak ha muszáj, és a lehető legrövidebb ideig viseljenek. Ezekbe a láb beleizzad, a bőr felázhat és ez a gombás fertőzések melegágyát képezi. A vászoncipők nem képesek megfelelő tartást biztosítani a lábnak. A „divatos" magas sarkú vagy vastag talpú cipők is előbb-utóbb tönkreteszik a lábat, de a sarok nélküli, „mokaszinszerű" lábbelik sem egészségesek. A talp megfelelő hajlékonysága is fontos. A belső kidolgozás legyen mindig ráncmentes.

Délután vegyen új cipőt

Ha új cipőt vesznek, azt lehetőleg délután tegyék, mert ilyenkor mindenkinek kicsit dagadtabb a lába. A kora reggel vett cipő lehet, hogy már délre kicsi lesz. A „bejáratást" mindig reggel kezdjék meg, tartsák be a fokozatosságot. Új cipő, még akkor is, ha tökéletesen illeszkedik a lábra, mindig új nyomáspontokat jelent, ezt a lábnak meg kell szoknia. Ha módjukban áll, legyen minimum két cipőjük, ezeket 1–2 naponta váltogassák, így elkerülhető az, hogy az egyik cipő nyomáspontjainak megfelelően bőrkeményedések alakuljanak ki. Ezek a talpi bőrkeményedések a talpi fekély kiindulási pontjai lehetnek.

Helyezzék sámfára!

Használaton kívüli cipőjüket vagy sámfára helyezzék, vagy tömjék ki újságpapírral, hogy az állásban ne változzon a méretük. Minden felhúzás előtt külön ellenőrizzék cipőjük belsejét nincs-e benne hiba (ránc, szakadás stb.) vagy idegen test (pl. apró kő), mert ezek komoly sérülést okozhatnak. Soha ne járjanak mezítláb a fokozott sérülésveszély miatt! Otthon viselhetnek félig zárt papucsot is. Számos megfelelő gyógypapucs van kereskedelmi forgalomban. A klasszikus gumiból készült „strandpapucs", csak csúszós felületen, pl. fürdőszobai használatra ajánlott.

Lúdtalp esetén

Lapos talp, közismertebb nevén „lúdtalp" esetén fontos a megfelelő betét viselése, ilyenkor a cipővásárláshoz ezt is vigyék magukkal. A cukorbetegség okozta lábsérülések elkerülésére, hosszabb diabétesz-időtartam után lehetőség van diabéteszes megelőző cipő (C50) felírására. Ha már eldeformálódott a láb, akkor már speciális gyógycipő (C51) viselése szükséges. A gyógycipő tehermentesíti a kóros nyomási pontokat, megakadályozza a sérülések kialakulását, és a további deformációt. A diabéteszes megelőző (C50) vagy speciális gyógycipőt (C51) diabetológus javaslatára ortopéd szakorvos írhatja fel, a diabéteszes láb rendelésen.

Zokni vagy harisnya

És végül fontos a jó zokni vagy harisnya is. Anyaga legyen puha, jól szellőző, jó nedvszívó. Erre a pamut- vagy a cérnazokni a legalkalmasabb. Lehetőleg ne legyen műszálas, még részlegesen sem. Követelmény az, hogy ne legyen túl szoros, de laza sem, tehát ne gyűrődjön. Lehetőleg belső varrás nélküli zoknit válasszanak. Higiénés szempontból lényeges a zokni vagy harisnya napi cseréje.

Dr. Strényer Ferenc belgyógyász-kardiológus főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várnak!

A győri M-M Vonal ifjúsági telefonos lelkisegély-szolgálat három hónapos ingyenes ügyelői… Tovább olvasom