Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Kenya - Afrika szívében 2.

Hakuna matata - nincs semmi probléma!

Nairobiban rendszerint nem fogad párás meleg, bármikor érkezzünk is. Ezerhatszáz méteren vagyunk , reggel és este elkél a pulóver, a vászonkabát. A londoni taxik hasonmásai átlag húsz dollárért visznek be szállodánkig. Tanácsos előre kialkudni az árat, a taxaméter nem mindig működik.

Nairobiban valamennyi komfortfokozatú és kategóriájú szálláshely megtalálható. A gyarmati stílusban épült előkelő Norfolk hotel közel kétszáz dolláros szobái és a Keresztény Ifjak Egyesületének (YMCA) szállásán a tízdolláros ágy plusz teljes ellátás közötti árkülönbség nem feltétlenül a kényelmi szolgáltatások és tisztaság különbségeit tükrözik. A csapvíz sehol nem iható, de a szobákban termoszban hideg szűrt ivóvizet mindig találunk. Skorpiót ma már nem kell a párnánk alól kisöpörnünk (mint ahogy azt a húszas években Széchenyi számtalanszor megtette), hiszen Nairobi aszfalt- és felhőkarcoló rengetegét, benzingőzös levegőjét nem sok élhette túl, a moszkitók azonban az esős évszakban - november-decemberben és március végétől június derekáig hotelkategóriától függetlenül támadnak...    

Nairobi belvárosában nappal bátran sétálhatunk, az Uhuru parkot és a néptelen mellékutcákat azonban kerüljük el. No persze nem a moszkitók miatt - a közbiztonság helyenként a budapesti Keleti pályaudvar környéki állapotokat idézi. Nem feltétlenül kell elfogadnunk az invitálást, ha egy fekete megkér bennünket, segítsük megtolni a közeli mellékutcában lerobbant kocsiját - valószínű, hogy ott tíz további önkéntes próbál majd neki segíteni - bennünket megszabadítani kameránktól. Az utazási irodák szafárira toborzó szórólapjait terjesztő feketékre azonban nyugodtan hallgathatunk. Ha szerencsénk van, kifoghatunk igazán kedvező árú és megbízható ajánlatokat. Persze gondosan el kell olvasnunk, hogy a felkínált ár pontosan milyen szolgáltatásokat tartalmaz - a nagyon olcsó szafári mindig gyanús. Apropó szafári.

Szafari - egy életre szóló élmény

A szafari arab eredetű szuahéli szó, eredetileg utazást, kirándulást, expedíciót jelent, ma már sokak számára életstílus, divat, az ökoturizmus egyik formája. Szafarizni sokféleképpen lehet. Utazhatunk kényelmes, nyitható tetős mikrobuszban, magunk vagy bérelt sofőrünk vezette terepjáróban, tizedmagunkkal zötykölődhetünk egy expedíciós teherautó átalakított platóján és fegyveres vadőrök kíséretében - amolyan telekisamus módon - gyalogszerrel is nekivághatunk a szavannának.

Aludhatunk a vadon közepén légkondicionált, afrikai stílusban épült fürdőszobás luxusbungalókban azaz lodge-ban (ahová a pókok és csúszómászók valahogy biztosan bejutnak), külön angol WC-vel és zuhanyozóval ellátott baldachin-ágyas szafárisátrakban vagy saját magunk által felállított matracos moszkitóhálós kupolasátorban (ahová a pókok és egyéb hasonszőrűek viszont képtelenek bejönni). Fürödhetünk fürdőkádban vagy a tábori zuhanyozósátorban öntözőkannából.

A svédasztalra kirakott európai ételeket fehér kesztyűs fekete pincérek szolgálhatják fel, saját bérelt szakácsunk valódi helyi ízeket varázsolhat faszéntűzhelyes (ugyancsak bérelt) konyhasátrunkban, vagy gázfőzőnkön saját magunk is kotyvaszthatunk valamit. Halk zenét (és a többi száz hotellakó csevegését) hallgatva bámulhatjuk a kivilágított itató- vagy sózóhelyhez szoktatott vadállatokat a bárpult mellől, vagy az esti tábortűz mellett, maszai őreink (és a bátrabbak a már említett pohár sör vagy whisky) társaságában hallgathatjuk az éjszakai Afrika igazi hangjait. Vadlesre elindulhatunk a bőséges reggelit követően, amikor az állatok elrejtőznek az afrikai nap forró sugarai elől, vagy napfelkeltekor már a folyóparton várhatjuk az éjszakai vadászat szereplőit. Tessék választani - a kombinációk száma szinte végtelen.

S hogy hol érdemes Kenyában szafarizni? A közel félszáz nemzeti park és vadrezervátum a kelet-afrikai állatvilág teljes palettáját tárja elénk - a védett területeken kívül azonban ma már jószerével csak háziállatokat találunk. A legendás Big Five, azaz az öt "veszélyes" nagyvad: az oroszlán, a leopárd, a kafferbivaly, az elefánt és az orrszarvú ugyan mind fellelhető Kenyában, de egyetlen nemzeti parkban nagy valószínűséggel (és természetesen nagy szerencsével) csak legfeljebb ha hármat láthatunk közülük. Az orvvadászat az orrszarvúkat jelentősen megtizedelte, a leopárd rejtőzködő életmódot folytat, oroszlánra ma már a maszaik sem vadászhatnak, de ennek ellenére sem szaporodtak el túlságosan.

Az igazán izgalmas kalandos szafárira vágyók amolyan robertredfordos Távol Afrikától stílusban a Meru parkban vagy a Chyulu-hegységben fegyveres vadőrök, bennszülött nyomkeresők és a bozótban rejtőző állatok fürkésző tekintetének kíséretében Denys Finch Hatton vagy George Adamson nyomait követhetik.Több ösvényen is eljuthatnak a Kenya-hegy gleccsereihez - a legszebb talán a Teleki-völgy fantasztikus alhavasi óriásnövényei között vezet, hamisítatlan afrikai környezetben tutajozhatnak a Tana folyó vad zúgóin, tevekaravánnal és szamburu harcosokkal gyalogolhatnak a Rudolf (ma Turkana)-tó partjára, ahol az alig háromszáz főt számláló el-molo törzs halászaival csónakázhatnak a vízilovak és krokodilok között. Ide északra a Nairobiból hetente induló "Turkana-busszal" azaz expedíciós teherautóval is eljuthatunk. Az egy hetes sátras expedíció csupán 400 dollárba kerül, s ez az ellátás, a Samburu vadrezervátumi vadles és a felszerelés költségeit is tartalmazza.

Piga picha - Fotózhatok?

A Masai Mara vadrezervátumban , a legnevezetesebb "oroszlánlelőhelyen" csak azt kell megfigyelnünk, hogy a lodge-okból reggeli után kirajzó "szafárizó" autók hol csoportosulnak - ott nagy valószínűséggel ragadozócsaládot fotózhatunk , ha van türelmünk kivárni sorunkat.
Vörös színű elefántokat a Tsavóban, feketéket a Masai Marában, szürkéket a Kilimandzsáróval a
háttérben az Amboseli parkban keressünk. A Kenyában ritka fekete lóantilop csak az óceánpart-közeli Shimba Hills nemzeti parkban él, a recés vagy hálós zsiráf és a sűrűcsíkos Grévy-zebra pedig az északi, a Samburu, a Buffalo Springs és a Shaba rezervátumokban. Flamingókat tízezrével a Nakuru- és a Bogoria-tónál (ez utóbbinál gejzírekkel a háttérben), vízilovat a Mara folyóban vagy a Baringo-tavi táborunkban legelészés közben fotózhatunk.
Emberek fotózásakor legjobb, ha előre engedélyt kérünk. A nomádok (maszaik szamburuk,
pokotok, turkanák és a többiek) fotózásakor vagy videózásakor fizetni kell. Hogy pontosan mennyit, praktikus előre tisztázni, mert utólag kellemetlen meglepetés érhet bennünket - olykor még állataikat sem engedik ingyen lencsevégre kapni. A tengerparton a muszlim szuahélik fényképezése komoly bonyodalmakat okozhat - hacsak nincs egy jó teleobjektívünk.

A mintegy harminc kocsiból álló mindig zsúfolt vonatszerelvény pontosan egy éjszaka alatt teszi meg a közel hatszáz kilométeres utat Nairobitól Mombasáig. A századelő hangulatát idéző első osztályú hálókocsiban utazunk - ez a kategória itt nem luxust, hanem az európaiak számára még elviselhető körülményeket jelenti - vacsorát és reggelit is felszolgálnak.. Tsavo vasútállomáson a "Maneater" hotel már nevében is stílszerűen eleveníti fel az Uganda vasút építésének borzalmait. Szinte látjuk a sötétben felvillanó zöld szempárokat - a Ragadozók c. film jelenetei már csak álmunkban elevenednek meg.

A reggelire hívó kolompolásra ébredünk. Hat óra. Az ablakra szerelt sűrű drótból szőtt szúnyoghálón tízforintos méretű lyukak tátongnak, párás forróság áramlik be rajtuk. Kopognak. Az aranysújtásos patyolattisztaságú egyenruhát viselő fekete hálókocsikalauz áll az ajtóban. -Mikor érünk Mombasába? -kérdezem. -Időben - hangzik a tömör válasz. Pole-pole rafiki - csak lassan, barátom - Kenyában mindent szabad, csak sietni nem érdemes. Megszeretni egy pillanat alatt lehet, megismeréséhez talán egy élet is kevés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rost Andrea sikere Londonban

Fergeteges sikerű dalestet adott kedd este Rost Andrea operaénekes a londoni Wigmore Hallban. Tovább olvasom