Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Kényszerbetegség: egyre gyakoribb

Az újabb kutatások szerint minden száz emberből kettő szenved valamilyen kényszerbetegségben.

Tolakodó gondolatok, vagy ahogyan a pszichológusok nevezik, rögeszmék kisebb nagyobb mértékben mindenkit gyötörnek. De vannak olyanok, akik nem tudnak tőlük olyan könnyen szabadulni, mint mások. 

Az úgynevezett obszesszív-kompulzív zavarban (OCD) szenvedő betegek hiába küzdenek állandóan visszatérő rögeszméikkel, képtelenek megszabadulni tőlük, bármennyire is szeretnének. Ezt az állapotot kényszerbetegségnek is nevezik, amelyet az állandóan visszatérő akaratlan gondolatok (obszessziók) és ismétlődő viselkedés- és gondolkodásbeli rituálék (kompulziók) jellemzik.

Gyakori rögeszmék

A kényszerbetegeket olyan gondolatok kínozzák, amelyeket mélyen lehangolónak és visszataszítónak éreznek. Ezeket a rögeszméket különböző csoportokba sorolják a témájuk alapján. A leggyakoribbak közülük például a félelem a baktériumok vagy vegyi anyagok által okozott fertőzéstől, a rettegés attól, hogy gondatlanságból elárasztják, felgyújtják a házukat (ez a csoport a betöréstől is ugyanígy fél). Ide tartozik még az agresszív képzelgés a szeretett személyek bántalmazásáról, a túlzott szimmetriára, pontosságra törekvés, állandó szexuális fantáziák, a kényszer, hogy a beteg kérdezzen, beszéljen, vagy bevalljon valamit.

Mindennap elvégzünk rutinfeladatokat, amelyeknek szinte tudatában sem vagyunk. Például lefekvés előtt minden ajtót és ablakot ellenőrzünk, ezzel megelőzve a betörést. A kényszerbeteg életében ezek a rítusok kipörögnek a normális kerékvágásból.

A kényszerbetegeket rögeszméik hajtják, hogy összetett rítusaikat végrehajtsák. Előfordul, hogy egy obszesszív-kompulzív zavarban szenvedő beteg lefekvés előtt ötvenszer-százszor ellenőrzi az ajtókat és az ablakokat, ha a rögeszméje a háza biztonságára vonatkozik. A kényszerbetegek képtelenek uralkodni rituáléikon, ezek a cselekvéseik pedig mindig logikusan következnek rögeszméjükből. Például azok súrolják állandóan, akár órák hosszat a kezüket, vagy bútoraikat, akik a fertőzéstől félnek kényszeresen.

A leggyakoribb kényszeres rituálék közé tartozik az ellenőrzés is, vagyis állandóan kérdezik, hogy lekapcsolták-e a villanyt, kikapcsolták-e a gépeket, stb. Sokan mindig számolnak, és van, aki állandóan az edényeket és a bútorokat rendezgeti, mindig ugyanabba az általa kötelezőnek érzett rendbe állítva őket. A "befejezés" is lehet kényszeres rituálé; ez azt jelenti, hogy az adott feladatot mindig pontosan ugyanúgy, ugyanabban a szigorú sorrendben végzi el a beteg, és ha megzavarják közben, újra kell kezdenie. A felesleges tárgyak halmozása, ha valaki képtelen bármit is kidobni, szintén ölthet kóros méreteket.

Sokkal gyakoribb, mint gondolnánk

Sokáig úgy becsülték, hogy a kényszerbetegség ezer emberből kettőt érint. Az újabb kutatások szerint azonban minden száz emberből kettő szenved kényszerbetegségben, de ennél rosszabb is lehet a helyzet, hiszen sokan eltitkolják ezt a rendellenességet. Sok kényszerbeteg annyira retteg a felfedezéstől, hogy nagyon ügyes módszereket alkalmaz betegsége elrejtésére, és így teljesen normálisnak tűnik. Más esetekben a tünetek olyan súlyosak lehetnek, hogy teljes munkaképtelenséget is okozhatnak.

A kutatások azt mutatják, hogy a különböző kényszerbetegeknek van néhány közös tulajdonságuk. Neurotikusak, kerülik a veszélyes helyzeteket. Impulzívak; szívesen vesznek részt olyan tevékenységben, amely azonnali eredményt hoz. Felelősségérzetük szinte túlzott. Döntéseikhez idő kell. Maximalisták; minden tökéletes kell, hogy legyen körülöttük. A tökéletességre törekvés a legjellemzőbb a felsorolt tulajdonságok közül. Néhány kutató szerint a kényszerbetegek az abszolút maximalisták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Próbababák naftalinszagban és aranyszínű selyemköpenyben

A női varroda egy külön világ a Szegedi Nemzeti Színház legfelső emeletén: az idei évad 16… Tovább olvasom