Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Kercaszomor a legbátrabb falu

Az Országgyűlés ezzel ismeri el Kercaszomor lakóit, a falujuk Magyarországhoz tartozása érdekében indított, 1920-as fegyveres felkelésben tanúsított bátor magatartásért.
Hétfőn 355 igen szavazattal, egy nem és nulla tartózkodás mellett megszavazta az Országgyűlés azt törvényjvaslatot, amely szerint a "Legbátrabb falu" ("Communitas Fortissima") címet adományozzák a Vas megyei Kercaszomor községnek. Az Országgyűlés ezzel ismeri el Kercaszomor lakóit, a falujuk Magyarországhoz tartozása érdekében indított, 1920-as fegyveres felkelésben tanúsított bátor magatartásért. A javaslat értelmében a település címere is kiegészül a "Communitas Fortissima" felirattal.

A törvényjavaslat indoklása szerint Szomoróc községet, a mai Kercaszomor részét, 1919 augusztusában - annak ellenére, hogy a békeszerződés szerint Magyarországnak ítélték - a jugoszláv állam fennhatósága alá vették. A szomoróciak hiába tiltakoztak, végül saját kezükbe vették sorsukat. 1920. augusztus 1-én éjszaka Ránkai hadnagy 17 határőrrel, és a hozzájuk csatlakozó kercai férfiakkal, megrohamozta a Szomorócot megszálló katonaságot. A meglepett jugoszlávok fegyvereiket eldobálva, menekülésbe fogtak. A szomoróci férfiak a fegyvereket magukhoz vették.

A hadnagyot az önkényes akció miatt leváltották, a szomoróci lakosságra - a bátor kiállás miatt - megtorlás várt. A fegyveres csoport több tagját letartóztatták.

Mégis helytállásuk nem volt hiábavaló, hiszen másfél év múlva a határmegállapító bizottság, e bátor tett által is befolyásolva, több községgel együtt, Szomorócot ismét Magyarországnak ítélte. 1922. február 9-ét, a második világháború végéig, a község minden évben megünnepelte. Ennek emlékét őrzi a harangláb újraöntetett harangjának felirata is.

Kercaszomor Vas megyében, az Őrségben található a szlovén határtól néhány kilométerre.

Olvasóink írták

 • 5. annamarie 2008. október 29. 16:26
  „Nagyon örülök Szomorócnak, gratulálok! Büszke vagyok arra, hogy második otthonomnak mondhatom! A leggyönyörűbb hely Magyarországon, a nyugalom, a csend és a béke szigete.”
 • 4. k.elvis 2008. október 28. 13:27
  „Elismerésem.”
 • 3. Marcsikaa 2008. október 28. 07:42
  „Gratulálunk, nem tudtam mi hiányzik az életemből, rátaláltam.”
 • 2. KI? 2008. október 27. 23:25
  „Kié volt a ,nem, szavazat?”
 • 1. flexsnake 2008. október 27. 22:08
  „88év után?Gratulálunk :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

9,78 százalékos eséssel zárt a BUX hétfőn

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 10.751 ponton zárta a hétfői napot, ami 9,78… Tovább olvasom