Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Keresett a vagyonadó kalkulátor

Mintegy 150 ezren töltötték le hétfőn reggel öt óráig az APEH honlapján a becsült forgalmi érték kalkulátort, és az ott kapott adatokat mintegy 4 ezren mentették el - közölték az adóhatóság sajtóosztályán az MTI érdeklődésére.
A vagyonadó kalkulátort pénteken késő délután tették fel az APEH honlapjára, ezzel kívánván segíteni az adózókat a lakóingatlanokat terhelő adó alapjának meghatározásában.

A kalkulátor működtetéséhez szükséges adatbázis kialakításához az állami adóhatóság a 2008. január 1-jét követő illetékkiszabások alapján ellenőrzött, 800 ezer ingatlan forgalmi értékének adatait használta fel. A kalkulátor az adatbázis adatai, a konkrét ingatlan fizikai jellemzői és egy számítógépes algoritmus segítségével állapítja meg az úgynevezett becsült forgalmi értéket.

A becsült forgalmi értéket akkor is ki lehet számolni, ha az adózó nem kívánja továbbítani adatait az adóhatósághoz. Ha azonban az adatokat elmenti és továbbítja, azt is vállalja, hogy az APEH a közlést követő 6. év végéig megőrzi az adatokat.

Az APEH az ily módon tudomására jutott egyedi adatokat kizárólag a lakóingatlanok adóját érintő bevallási kötelezettség ellenőrzése során, az adózó magatartásának értékelésére, és a jogkövetkezmények megállapítása céljából tárolja. (Magyarán: az adóellenőrzésre kiválasztásnál nem használja fel.) Az adatok megőrzésére azért van szükség, mert az adóhatóság egy későbbi adóellenőrzés során sem késedelmi pótlékot, sem adóbírságot nem állapíthat meg, ha az ingatlan forgalmi értékét magasabban határozza meg az adóalany által bevallotthoz képest, amennyiben az adóalany a kalkulátor által kiszámolt értéket vallja be forgalmi értékként.

Hegedüs Sándor, az RSM DTM Hungary Zrt. adócsoportjának vezetője szerint feltételezhetően azok fognak élni az adatok lementésének lehetőségével, akik számára a kalkulátor reális piaci értéket mutat. A többi adóalanyt is érdemes azonban figyelmeztetni, hogy a törvény alapján meghatározott úgynevezett számított érték, amelyet szintén be kell vallani, és az adó alapjaként bevallott vélt forgalmi érték jelentős különbözete szintén okot adhat az ellenőrzésre - tette hozzá.

2010-től egyes lakóingatlanok, a vízi és légi járművek, valamint a nagy teljesítményű személygépkocsik után adót kell fizetni. A vagyonadót először 2010-ben kell bevallani a 2010. január 1-jén érvényes tulajdonlást alapul véve, befizetni pedig két egyenlő részletben kell, először az szja-val egyidejűleg, a bevallás benyújtásával, majd szeptember 30-ig.

A jogszabály szerint minden lakóingatlan adóköteles, ám mentesség illeti meg a tulajdonost, ha a lakás forgalmi értéke 30 millió forint alatt van, és életvitelszerűen benne lakik. Szintén mentesül a második lakóingatlan, ha forgalmi értéke 15 millió forint alatt van; a harmadik - és e feletti számú - ingatlan esetében azonban a 15 millió forint forgalmi értéket meg nem haladó lakás után is adózni kell.

Az adó mértéke 30 millió forintos forgalmi értékig 0,25 százalék, 30-50 millióig 0,35 százalék, 50 millió forint felett 0,5 százalék.

Olvasóink írták

  • 2. flexsnake 2010. január 11. 22:30
    „A vírusírtók meg sikoltoztak hogy kéretlen alkalmazás települ a gépre :D”
  • 1. KolompárRómeó 2010. január 11. 21:52
    „Nem "vagyonadó kalkulátor", hanem vagyonadó-kalkulátor.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogorvoslatot kezdeményez a menesztett ITD-vezér

Jogilag teljesen megalapozatlannak tartja Rétfalvi György, az ITD Hungary azonnali hatállyal hétfőn… Tovább olvasom