Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Kérheti a változtatást a fogyasztó

Gázárral kapcsolatban rengeteg kérdés érkezett hozzánk, melyeket megválaszoltunk és közzéteszünk.
"Gázos ügyekben", főleg a számlázás, fizetési mód, a számla érthetősége tekintetében, különösen, hogy változott a támogatási rendszer is, meglehetősen sok a bizonytalanság – ezt tapasztaljuk olvasóink hozzánk is eljuttatott kérdéseiből. Az Égáz–Dégáz Zrt.-től ezekre kértünk választ.

Kérdéseinket írásban továbbítottuk interneten a szolgáltatóhoz, amelynek központja Szegeden van, így helyben (Győrben) nem kaphattunk választ. Kérdeztük: hogyan, milyen időközönként történik a mérőórák leolvasása, milyen módon történik a számlázás, mi a teendő akkor, ha eltérés van a részszámlák és az elszámolási számla összegében? Sokan értelmezhetetlennek találják a gázszámlát, szeretnének érthetőbb magyarázatot. Kérdéseinkre Iváncsics Sándor ügyfélszolgálati igazgatótól igencsak rövid válasz kaptunk. Így szól: „Amennyiben ügyfeleink úgy érzik, hogy a fogyasztáshoz képest jelentős a részszámla, akkor az éves mennyiséget érdemes kisebbre venni, így a részszámlák értéke is automatikusan kisebb lesz. Az ügyfeleknél beállított éves mennyiség a számlán is szerepel a tájékoztató adatoknál.

Az éves mennyiséget egyébként évente egyszer aktualizáljuk, pontosan azért, hogy a részszámla a valóságnak jobban megfeleljen. Az új számlamagyarázat kb. február közepére lesz kész, akkor természetesen feltesszük honlapunkra." Mivel ezt a választ enyhén szólva méltatlannak találtuk, az Égáz–Dégáz internetes honlapjáról magunk próbáltuk kiegészíteni. Saját összeállításunkat eljuttattuk Iváncsics Sándornak, aki úgymond jóváhagyta azt kisebb pontosításokkal. Így már remélhetően eligazodást tudunk adni olvasóinknak. Mint megtudtuk, a cég területén a mérőleolvasás gyakorisága és így a számlázás módja is eltérő. Így például Észak-Dunántúlon (tehát megyénkben is) általános esetben háromhavonta történik a leolvasás, a közbeeső részszámlákat a közüzemi szerződés szerint az előző évi bázisadatok alapján határozzák meg.

Az elszámolási időszak végén, a gázmérő leolvasása után természetesen a tényleges fogyasztás után kell fizetni. Azoknak a fogyasztóknak, akik negyedéves, féléves vagy akár éves leolvasást választanak, lehetőségük van a havonként számlázásra, a saját maguk által leolvasott és az Égázzal közölt tényleges adatok alapján is. A közlés történhet ingyenes levelezőlapon, telefonon, interneten vagy személyesen az ügyfélszolgálati irodákban is. Iváncsics Sándor ügyfélszolgálati igazgató a mérőállás havi közlése helyett, mint fentebb idéztük, azt tanácsolja olvasóinknak: amennyiben úgy érzik, hogy a fogyasztáshoz képest jelentős a részszámla, akkor az éves mennyiséget érdemes kisebbre venni, így a részszámlák értéke is automatikusan kisebb lesz. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy nem kell külön gondoskodni a mérőállás közléséről, mely a gyakorlatban két-három hónap után elmarad. Amennyiben az ügyfél nem közli a mérőállást a számlázás napjáig, a szolgáltató a beállított jelleggörbe alapján becsüli meg a fogyasztást. Célszerűbb tehát az éves mennyiség csökkentése.

Túlfizetés esetén az elszámolószámlában a fizetendő összeg természetesen negatív szám, a túlfizetés összegét a következő elszámolószámlában automatikusan jóváírják. A fogyasztó kérésére azonban lehetőség van arra is, hogy a túlfizetés összegét az ügyfélszolgálati irodában kifizessék, postai címre elküldjék vagy átutalják a megadott pénzintézeti számlára. Itt jegyezzük meg, ha a telefonos ügyfélszolgálatot annak leterheltsége miatt nem sikerül elérni, számlareklamációval lehet fordulni személyesen az ügyfélszolgálati irodához, vagy levélben az Égáz–Dégáz Zrt. Ügyfélszolgálat, 6701 Szeged, Pf. 2320 címre lehet elküldeni, esetleg interneten az ugyfel@egaz-degaz.hu e-mail címen közölni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar dolgozók ausztriai jogai

„Ausztriában dolgozik? Kérdezzen a szakértőktől!" akciónk keretében megválaszoltuk jópár… Tovább olvasom