Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Késve kezdődött el a fagyiszezon

Folytatás az 1. oldalról.

Horváth Nándor cukrászmester immár negyven éve tevékenykedik a szakmában. Faraktár utcai cukrászdája 1985 óta várja a vendégeket. – A vizes fagyi cukorból, gyümölcspüréből, vízből és állományjavítóból áll. Utóbbi arra szolgál, hogy a fagylalt ne jegesedjen meg. A tejes alap tejből, vajból, tojásból és cukorból készül, ehhez már csak a fagyi elnevezését adó anyag kerül.
A cukrászmester épp joghurtos „variegált” meggyet készít. Az alapmassza főzési ideje körülbelül negyven perc. Ezalatt a gép 85 Celsius-fokra hevíti az összetevőket, majd négy fokra hűti vissza. – Ezek a gépek négy perc alatt gyakorlatilag készre csinálják a fagylaltot, így egy óra sem szükséges a friss édesség elkészítéséhez – mutatja a fagyasztó- és keverőfunkciót betöltő gépeket Horváth Nándor, majd hozzáteszi, a legfontosabb a frissesség a tejet, tojást is tartalmazó élelmiszereknél. – Én már csak joghurtport és a jelleget adó meggypasztát adom a krémbe. Utóbbit nem keverem el teljesen, hanem darabosan-rétegesen hagyom, ezt hívják „variegálásnak”. A csokis-mogyorós Marson és a narancsos-csokis Velencei álmon kívül a joghurtos meggy az egyik legnépszerűbb íz. Nálunk mindig kapható diabetikus fagylalt is, most épp citromízben. Ennek előállítási költsége jóval magasabb a hagyományosnál, mégis egységáron, ebből is száz forintért adjuk a négydekás gombócot.
A fagylaltok hetvenkét órán keresztül tarthatók el anélkül, hogy romlanának. – Ezek a bolti jégkrémekkel szemben nem tartalmaznak tartósítószert, így romlékonyak – folytatta a cukrászmester. Azt is megtudtuk, a fagyi nem olcsó mulatság úgy a vásárlónak, mint a készítőjének. – A két keverő-fagyasztó gép tízmillió forint újonnan, ehhez jön még a főzőgép, a fagyasztószekrények, a vitrinek, valamint a rezsi és az élőmunka költsége. A Jereván-lakótelepen annak idején négyen nyitottunk fagyizót, főzött olasz fagyit mára már csak én árulok. A forgalom visszaesését én is tapasztalom, már nem kígyóznak sorok, mint nyitáskor, és ahhoz is rengeteget kell dolgozni, hogy nullszaldós legyen az üzlet. Sokan mégis naponta betérnek. Az egyik törzsvendégem azt mondja, a fagyi nyáron a boldogság egyik feltétele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pisilő szobrok – az egyenjogúság jegyében

Brüsszel jelképét, a pisilő kisfiút 1619-ben helyezték el a Grand Place-tól két sarokra. A… Tovább olvasom