Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Készül a bérbarométer

Egyenlő munkáért egyenlő bért követel a legnagyobb hazai szakszervezeti konföderáció.

Egyenlő munkáért egyenlő bért! – régi követelés, amihez modern eszközt készít a legnagyobb hazai szakszervezeti konföderáció. Az e-BérBarométeren mindenki maga mérheti le munkaerő-piaci értékét.
Holland mintára hazánkban is elkészül az e-BérBarométer. Egy olyan internetes honlap, amelynek révén bárki megtudhatja, hogy az övével megegyező végzettséggel, beosztásban az ország más részeiben, Európában és a világ távolabbi tájain mennyit lehet keresni. Az adatbázis létrehozását a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége tervezi. Pataky Péter alelnök elmondta: az uniós Equal-alap biztosít erre a célra forrást. 

Őszre elkészülhet  az alap adatbázis, amely aztán ugrásszerűen fejlődhet, mert az odalátogatók saját adataikkal bővíthetik. Addig a www.mszosz.hu portálon lehet az előkészületekről információt szerezni. Az összehasonlítás nyomós érveket ad majd a csoportos béralkukhoz, ismeretében az egyének is sikeresebben tárgyalhatnak munkaadóikkal.

Gyors változás nem várható, de az évek során mindenképpen a bérek kiegyenlítődését segíti a bérbarométer. Fő előnye, hogy az emberek végre tisztában lehetnek saját munkaerő-piaci értékükkel. Pataky szerint a nagy különbségek sem törik le túlságosan az alkalmazottakat, inkább lendületet ad törekvéseiknek, felpaprikázza őket.

– Nem valószínű, hogy sokkhatást okoz, az egyén érzékenységétől függ, mennyire keseríti el, ha kiderül, hogy neki sokkal kevesebbet adnak, mit más hasonló végzettségűeknek.   Ez inkább a fiatalokat izgatja – mondta Valastyán Beáta. A munkalélektannal foglalkozó pszichológus szerint az  összehasonlítás  megerősíti az álláspályázó önbizalmát, segíthet felkészülni az állásinterjúk szokásos kérdésére is, a „Mennyi bért kér?"-re.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

pontversenyek

versenyzők: 1. Alonso (spanyol, Renault) 59 pont, 2. Räikkönen (finn, McLaren-Mercedes) 37, 3. M.… Tovább olvasom