Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Készül a magyarországi kullancstérkép

Feltérképezik a Magyarországon fellelhető kullancsfajok előfordulását és fertőzöttségét. A programhoz kapcsolódóan bárki beküldheti a testéből eltávolított vérszívót, hogy laboratóriumban vizsgálják meg esetleges fertőzöttségét.
Várhatóan már szeptember elkészül az a kullancstérkép, mely a Magyarországon honos 42 kullancsfaj előfordulását és fertőzöttségét mutatja - jelentették be a Kullancs Szövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az ország különböző pontjain állatorvosok, illetve orvostanhallgatók bevonásával
gyűjtenek vérszívó élősködőket, majd laboratóriumban, DNS-vizsgálat segítségével mutatják ki, milyen kórokozókat terjesztenek.

A programhoz kapcsolódóan korlátozott számban bárki számára lehetőség nyílik arra, hogy a testéből eltávolított kullancs esetleges fertőzöttségét laboratóriumban megvizsgálják. Ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy a nagyforgalmú patikákban ingyenesen beszerezhető fiolába berakják a vérszívót, amit személyesen leadnak az Istenhegyi Géndiagnosztikai Központban. Várhatóan június végétől az állatokat szintén fiolában, de kizárólag bélelt borítékban postán is feladhatják.
Legfontosabb a megelőzés

Magyarország erdős, ligetes területein az elmúlt évek növekedett a kullancsveszély. A vérszívók számos betegség hordozójaként jelentenek fenyegetést a szabadban tartózkodókra, kirándulókra. A korábbi évek gyakorlatával szemben hazánkban is gyakoribbá vált a kertes házak udvarán történő kullancscsípés.
A kullancsok elleni védekezés esetében is a legjobb módszer a megelőzés. A megfelelően zárt ruházatban történő kirándulás, valamint a háziállatok védelme a legelső lépés a vérszívók által terjesztett betegségek kiküszöbölésére.

A kullancsok által terjesztett leggyakoribb betegségek közé tartozik a Lyme kór, valamint az úgynevezett tavaszi agyhártya- és agyvelőgyulladás. A Lyme kór nem, de az agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető.

(Magyarország.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasi Cégregiszter - kapcsolat

A Vas Megyei Cégregiszter a Lapcom kft. regionális üzleti adatbázisa.

Tovább olvasom