Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Két láb – egy kéz betegség

BŐRGYÓGYÁSZAT - A tenyerek érintettsége leggyakrabban kertészeknél, földműveseknél alakul ki. Száraz, rendszerint aszimmetrikus tenyéri hámlás vagy viszkető hólyagosodás formájában indul, megbetegítheti a körömágyat és ráterjedhet a körmökre is.
Háziasszonyoknál, kismamáknál, ápolónőknél, cukrászoknál pedig a kézujjközök kirepedésével járó fertőzés tekinthető „szakmai ártalomnak". A kórokozó itt rendszerint sarjadzó gomba. Nemritkán a láb gombásodása ráterjed a kézre, ilyenkor általában a „domináns" oldali kéz válik érintetté, ez az úgynevezett „két láb – egy kéz" betegség.

„Atlétaláb"

A láb gombás fertőzése (más néven atlétaláb) világszerte népbetegség. A városi lakosság közel 30 százalékát érinti. Rendszerint a lábujjak közötti viszkető hámlás vagy hólyagosodás képében indul, később a bőr elfehéredése, felázása, kirepedése alakul ki. A fertőzés ráterjedhet a talpakra, lábhátra, lábkörmökre. A hámhiányos területek gennykeltő baktériumokkal felülfertőződhetnek, bakteriális bőrfertőzés, orbánc kiindulási pontjaivá válhatnak. Az idültté váló fertőzés kezelés nélkül nem gyógyul meg, a beteg a környezetét is folyamatosan fertőzheti.

Lábkörömgomba

A kor előrehaladtával egyre gyakoribb panasz a lábköröm-gombásodás, amely a lakosság körülbelül 3–15 százalékát érinti. A körmök fertőződése vagy a szabad szél, vagy a körömágy felől indul meg. Kezdeti stádiumban a körömlemez egy részének elszíneződése, enyhe megvastagodása, töredezése látható. A teljes körömlemezt érintő folyamatnál a köröm egésze felpuffad, megvastagodik, alapjáról törmelék emeli fel, morzsalékonnyá válik, a kórokozóktól függően sárgásan, barnásan vagy zöldesen elszíneződhet.

Hajlamosító tényezők

A hajlamosító tényezők ugyanazok, mint lábgomba esetén: a zárt cipő (kondi, bakancs, gumicsizma), fokozott lábizzadás, műanyag textíliák viselése (nejlonharisnya), cukorbetegség, alsó végtagi keringési zavar. Az óvatlan manikűrözés, pedikűrözés miatti körömágysérülés és a műkörömviselés is elősegítheti kialakulását.

A gombás köröm nemcsak esztétikai probléma, hanem komolyabb szövődmények kialakulásával is járhat.


Dr. Györe Márta
 (Szerzőnk bőrgyógyász főorvos.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megemlékezés Olaszliszkán

Százötven motoros vonult fel Olaszliszkán, hogy kegyeleti megemlékezést tartson az október 15-én egy… Tovább olvasom