Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Két magyar gyanúsított Siemens-botrányban

Zsarolás miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást indított a zuglói rendőrség F. Imre cégtulajdonos feljelentése alapján, amely szerint a Siemens Rt. azzal a feltétellel adott pénzt az üzletember által irányított TVegy Rt.-nek, hogy az összeg egy részét visszaszolgáltatja.
A BRFK sajtóügyeletese, Bartha László a lapnak elmondta: a büntetőeljárást a XIV-XVI. kerületi ügyészség határozata alapján szeptember 8-án indította el a rendőrség, jelenleg a tanúk meghallgatása és az adatgyűjtés folyik, gyanúsított még nincs. A feljelentés szerint a hat éve a SATeELIT TV üzemeltetésére alapított TVegy Rt. megállapodott a Siemens Rt.-vel, hogy a multinacionális vállalat évi csaknem 1-1,5 milliárd forintos támogatást nyújt a televíziónak, azzal a feltétellel, hogy a csatorna 720 millió forintot visszaszolgáltat. Az együttműködési szerződést 2000 decemberében kötötték meg. F. Imre 2001 januárja és novembere között, több részletben vitt be készpénzt a Siemens központi irodájába, a társaság képviselőjének.

Közben tovább bonyolódik a német Siemens-konszern múlt héten kipattant vesztegetési botránya. A gyanú szerint egyes cégvezetők nagy összegeket, összesen mintegy 20 millió eurót sikkasztottak el és használtak fel befolyásos személyek lefizetésére közbeszerzési eljárások során. A konszern 12 alkalmazottját gyanúsítják súlyos pénzügyi visszaélésekkel. A német társaság egy korábbi vezetőjét és négy jelenlegi alkalmazottját őrizetbe vették, a gyanúsítottak közül heten szabadlábon vannak. A Magyar Rádió értesülései szerint két magyar gyanúsított is van, akik még a Honvédelmi Minisztérium közalkalmazottaiként állapodtak meg a Siemens egyik hazai ágazati igazgatójával. Az ügylet egyrészt műszaki cikkekről, illetve készpénzről szólt, és az összeget az elnyerhető beruházások bizonyos százalékában határozták meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pszi végeredmény

1. Tovább olvasom