Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Két zalai polgármestert is elítélt a bíróság

Távoznia kellett posztjáról a Zala megyei Pusztaszentlászló polgármesterének, miután becsületsértésért jogerősen elítélte a bíróság. A közeli Gelse polgármesterét is elmarasztalta jogerősen a bíróság, de magánemberként, ezért a helyén maradhat.
Tóth András volt pusztaszentlászlói polgármester egy falugyűlésen "beszari alaknak" nevezte politikai ellenfelét, a település korábbi vezetőjét. Az ügy bíróságra került. Tóth Andrást becsületsértésért jogerősen elítélték, és próbára bocsátották. Az ítélet még tavaly decemberben született, de a polgármester nem vált meg posztjától.

Április 25-én azonban levelet kapott a Zala Megyei Bíróságtól, amelyben felhívták figyelmét, hogy az önkormányzati törvény szerint, ha valakit polgármesteri tisztségével összefüggésben jogerősen elítélnek, akkor automatikusan megszűnik a megbízatása. Ezt követően összeült a képviselőtestület, és Tóth András lemondott posztjáról. Az időközi választásig az alpolgármester vezeti a falut.

A volt polgármester igazságtalannak tartja a bírósági ítéletet. Úgy gondolja, joga volt elmondani a véleményét politikai vetélytársáról, akitől egyébként a bírósági békéltető tárgyaláson, majd azt követően egy másik tárgyaláson is elnézést kért. Tóth András elmondta: vélhetően elindul majd az időközi választáson, mert kiváncsi arra, a falu hogyan ítéli meg eddigi tevékenységét.

Pusztaszentlászló közelében egy másik település, Gelse polgármesterét is jogerősen elítélték. A Zala Megyei Bíróság április 25-én adócsalásért és magánokirat-hamisításért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Rácz Józsefet. A gelsei polgármestert azonban magánemberként, és nem polgármesterként elkövetett cselekményért ítéltek el, így maradhat posztján. Rácz József nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2008. május 02. 16:56
    „No ez érdekes. Találjuk ki, hogy melyi "párt delegáltjai" e polgármesterek? Igaz minek is, hisz csak akkor polgármesterek, ha nem magánemberek! Amikor magánemberek, akkor nem polgármesterek? Pesze hovai gondolok, hisz vannak olyan polgármesterek, akik képviselől is a parlamentben! De akkor nem polgármesterek! Lényeg az ,hogy mindehonan zsebrevágják a tiszteletdíjukat! Sőt, ha börtönbe kerülnek mint az köztudott, akkor is akár többhelyről is viszi nekik a postás a közpénzt! Az adófizetők meg leshetnek mint a "jani a moziban" sőt mehetnek a minimál bérükért! Persze csak egyszer és, ha lecsukják Őket ,akkor legfejebb rabkosztot kapnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsanett-ügy: lesz tárgyalás, ám még nem tudni, mikor

Még nem tudni ugyan, hogy mikor, de már biztosan bíróság elé állnak azok a rendőrök, akik Zsanettet… Tovább olvasom