Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Kétezer diák tüntet az alkoholtilalom ellen

Körülbelül kétezer egyetemistát várnak péntek reggel arra a tüntetésre, amelyet a XI. kerületben életbe lépett alkoholtilalom miatt szerveztek a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) hallgatói.
A diákok a kerületi önkormányzat elé vonulnak, hogy jelenlétükkel adjanak nyomatékot annak a képviselői beadványnak, amely kivenné a kollégiumokat a rendeletből. A szigorítás miatt ugyanis a nagy múltú kollégiumi szórakozóhelyeken sem lehet alkoholt árusítani este 10 után - mondta el a Független Hírügynökségnek Bohák András, a BME hallgatói önkormányzatának elnöke.

A május végén elfogadott alkohol-rendelet minden olyan újbudai kisboltnak, kocsmának és zenés szórakozóhelynek megtiltja a szeszes ital árusítását este 10 és reggel 6 között, ahol nincs meleg konyha. Ide tartozik a BME hét kollégiuma (Schönherz Zoltán, Kármán Tódor, Baross Gábor, Bercsényi Miklós, Vásárhelyi Pál, Martos Flóra, Wigner Jenő Kollégium) is. Jelenleg ötben működik valamilyen klub, a másik kettőben ősszel nyitnák meg őket, felújított állapotban.

A BME hallgatói önkormányzata attól tart, a szigorítás miatt teljesen ellehetetlenülne a kollégiumi klubélet, ezért már felvette a kapcsolatot a kerületi frakciókkal, amelyek kivétel nélkül támogatásukról biztosították a hallgatókat - mondta Bohák András. A polgármesterrel egyeztetve ezért a június 5-i, azaz a nyár előtti utolsó testületi ülésen Hajdu László független képviselő egy indítvány keretében kezdeményezni fogja, hogy a kollégiumokra ne vonatkozzon az alkohol tilalom, azaz legálisan árusíthassanak szeszes italokat.

A szigorítás ellen tiltakozó tüntetés gyülekezője péntek reggel 9-kor lesz a Feneketlen tónál. A fiatalok innen a XI. kerületi önkormányzat Zsombolyai utcai épülete elé vonulnak; a szervezők békés megmozdulást szeretnének ezért arra kértek mindenkit, hogy ne hozzon magával politikai jelképet és csendben, kiabálás nélkül vegyen részt a demonstráción. A résztvevők egyébként egy karszalagot kapnak, amelyet aznap beválthatnak egy korsó sörre a BME valamelyik klubjában - mondta Bohák András.

A szervezők a BME mind a 23 ezer hallgatóját értesítették a demonstrációról. Az előzetes regisztráció alapján legalább kétezren vesznek részt rajta; a HÖK elnök szerint egyébként a módosítás körülbelül 4-5 ezer fiatalt érint, ennyien szoktak ugyanis rendszeresen megfordulni a BME kollégiumi klubjaiban.

Olvasóink írták

 • 5. comet 2009. június 05. 15:18
  „Szegeden is tüntethetnének, hogy a szökőkútnál lehessen sört kapni.
  A szesztilalom befuccsolt az USA-ban, az oroszoknál, nálunk is a ´80-as évek elején, most megint próbálkoznak vele.
  A dékánoknak kéne olyan programokkal megkínálni a fiatalokat, ami konkurrenciája lenne a krimóknak.”
 • 4. trixi11 2009. június 05. 15:15
  „Na, ja!”
 • 3. persona 2009. június 05. 13:41
  „most ezek tanulni járnak az egyetemre, vagy vedelni? :D”
 • 2. Otaku 2009. június 05. 09:23
  „Jaj, úgy beszélsz, mintha mióta világ a világ, nem lenne a felsőoktatási tanulóknak egyik kedvenc szabadidős foglalkozása az alkoholizálás :) Ez egyetemi negyed meg már csak ilyen a világon mindeütt. Javaslom, látogass el Liege-be, Belgiumba, híres egyetemváros Na, OTT aztán tényleg egymást érik a kricsmik, a Budafoki út környéke sehol sincs ehhez képest :)

  Megnyugtatlak, több száz éve is divatban volt eme népszerű tevékenység. Ez egy ilyen korszak. :)

  De miért vagy ilyen irigy? Netán téged anno kihagytak a buliból? :)”
 • 1. KamuNeni 2009. június 05. 09:04
  „Igazuk is van. Mi a picsanak inni egy kollegistanak egyaltalan?? Ha nem tetszik neki akkor menjen el egy masik keruletbe es rugjon be ott. Egy tanulonak nem az a feldata hogy hulyere igya magat minden ejjel. (mondom ejjel) este tizig a legtobb mar ugyis hulyere itta magat akkor minek fent tartani ezeket az intezmenyeket hogy csak egy csomo reszeges duhajkodo ordibalo lodorogjon az utcakon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: előrehozott választás lehet az eredmények után

Orbán Viktor szerint előrehozott választás is lehet a következménye, ha a Fidesz nagyarányú… Tovább olvasom