Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Kétezernél is többen voltak a Hősök terén

Kétezernél is több ember vesz részt a szombat délutáni, Becsület napi rendezvényen a Hősök terén, Budapesten. A rendőrök öt embert előállítottak.
A fővárosban véget ért a Becsület napi rendezvény a Hősök terén, rendbontás nem történt - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. A rendőrök öt embert állítottak elő a helyszínről. A közelben, a Dózsa György és Andrássy út sarkán demonstráló antirasszistákat negyedórával korábban elkísérték a rendőrök a helyszínről.

A Becsület napi rendezvényen körülbelül kétezer résztvevő volt, többek között olasz, svéd és német szélsőjobboldali felszólalókat hallgattak. A szovjet gyűrűből 1945. február 11-én kitörni próbáló német és magyar csapatokról emlékeztek meg. Több száz, főként fekete ruhába öltözött, kopasz, bakancsos fiatal a Kós Károly sétányról vonult a térre, többen pedig már eleve a Hősök terén gyülekeztek. Időközben megérkezett a tér közelébe - az Andrássy és Dózsa György út sarkára - a Kodály köröndről induló antirasszista menet, körülbelül ötven ember. A Hősök terén és környékén több száz rendőr volt.

Közben ötre nőtt azoknak a száma, akiket a rendőrök a rendezvényekről állítottak elő. Négy embert azért, mert közbiztonságra veszélyes eszközt találtak náluk, köztük van egy horvát állampolgárságú nő. Az ötödik embert azért vitték be a kapitányságra, mert körözték.

Korábban:

A szovjet gyűrűből 1945. február 11-én kitörni próbáló német és magyar csapatokról emlékeznek meg a Hősök terén. Több száz, főként fekete ruhába öltözött, kopasz, bakancsos fiatal a Kós Károly sétányról vonult a térre, többen pedig már eleve a Hősök terén gyülekeztek. A résztvevők a tér közepén elkordonozott részre csoportokban, alakzatban vonultak be, a szimpatizánsok pedig a vasrácsokon kívülről figyelik az eseményeket. A megemlékezés elején az egyik szervező kijelentette, hogy katonai jellegű a rendezvény, ezért elengedhetetlen a fegyelem - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

Közben megérkezett a Hősök tere közelébe - az Andrássy és Dózsa György út sarkára - a Kodály köröndről induló antirasszista menet. Körülbelül ötvenen vannak, és különféle transzparenseket tartanak a magasba. Az egyiken például azt lehet olvasni, hogy "nem a Feri küldött és nem a Viktor, magamtól jöttem, mert elegem van a nácikból".

A Hősök terén és környékén több száz rendőr van most is. A Dózsa György úton közben folyamatos a forgalom az utolsó hírek szerint.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint eddig három embert állítottak elő a helyszínről. Egyiküket azért, mert körözték, két másiknál pedig közbiztonságra veszélyes eszközt találtak. Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány péntek éjféltől egészen vasárnap éjfélig fokozott ellenőrzést rendelt el korábban a fővárosban.

Nem volt rendbontás a Becsület napi rendezvényen a Hősök terén szombat délután fél 4-ig - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. A körülbelül kétezer résztvevő többek között olasz, svéd és német szélsőjobboldali felszólalókat hallgat. A szovjet gyűrűből 1945. február 11-én kitörni próbáló német és magyar csapatokról emlékeznek meg a Hősök terén, Budapesten. Több száz, főként fekete ruhába öltözött, kopasz, bakancsos fiatal a Kós Károly sétányról vonult a térre, többen pedig már eleve a Hősök terén gyülekeztek. Időközben megérkezett a tér közelébe - az Andrássy és Dózsa György út sarkára - a Kodály köröndről induló antirasszista menet, körülbelül ötven ember.

Olvasóink írták

 • 20. SP 2009. február 16. 15:03
  „"""""vietnami háború meg már régen történelem""""" Kevésbé régen, mint a II. világháború, a mai felnőtt korosztály fiatalkora. A vietnámi veteránok kb. 50 évesek. A napalm, a B52 bombázó a közelmúlt szégyene.”
 • 19. aranka2 2009. február 16. 12:35
  „SP, azért annyira nem relatív semmi, csak éppen rendezni kell a dolgokat értékrendjük szerint. Nagy Imre pl. áruló volt a kommunista értékrendben, de hős a polgári szerint. Ságvári hős volt a polgári értékrendben, viszont gyilkos a fasiszta értékrend nyomán.
  Piszkos kis (!?) megjegyzésedet visszautasítom, hazánk bizony hazája minden magyarnak, akár kommunista, akár fasiszta, akár tojik az efféle osztályzásokra.
  Hazánk persze nem az USA oldalán, hanem a liberális demokráciák oldalán áll, ugyanott, ahol az USA. Érted a különbséget? A vietnami háború meg már régen történelem, aki abban vétkes volt, ma már régen más, mert ez az országok, államok közötti politikában természetesen így van.”
 • 18. SP 2009. február 15. 22:04
  „18. hozzászólás aranka2 2009.02.15. 20:29
  Minden relatív.
  Pl. Nagy Imre volt áruló, majd hős, Ságvári Endre forradalmár vagy bűnöző. De hasonló a terrorista, vagy honvédő partizán. Felszabadító vagy megszálló. Gyilkos vagy önvédelemből ártalmatlanná tevő.

  """"Sajnos hazánk(!?), Magyarország a rossz oldalon állt.""""
  Most, hogy hazám az USA oldalán áll az milyen oldal? Pl Vietnámra gondolva. Jó vagy rossz.
  A kategorikus kijelentésed hibás.”
 • 17. aranka2 2009. február 15. 20:29
  „Correct az alapvető különbség köztünk a hős és az áldozat megkülönböztetése között van. A magyar katonák és a zsidók egyaránt a barbár 20. századi eszme, a nácizmus áldozatai. Áldozatukról megemlékezni kötelességünk. DE NEM az esztelen gyilkolás, kitörés napján. Annak a napnak a parancsnokai közönséges gyilkosok voltak, gyilkosok, akik egy bűnös háborút hosszabbítottak meg napokkal, vagy hetekkel. A rossz oldalon álltak. Sajnos hazánk, Magyarország a rossz oldalon állt. Ezért annak a háborúnak nem magyar hősei, hanem szerencsétlen magyar áldozatai voltak. Nekünk nem volt miért rátámadnunk a Szovjetunióra, nekünk semmi keresnivalónk sem volt Hitler barbár rendszere mellett. Szóval meg lehet emlékezni akár évenként is a magyar áldozatokról, de nem a parancsot végrehajtó magyar hősökről.”
 • 16. szogi60 2009. február 15. 10:13
  „A magyar katonákra a nácik nélkül kell és lehet megemlékezni!Ők küldték a vágóhidra a 2-odik magyar hadsereget!Correct!Neked személyesen is elmondom ha kéred!”
 • 15. SP 2009. február 15. 09:56
  „14. hozzászólás correct 2009.02.15. 09:29
  Ez a lényeg:

  """"Helyes a megemlékezés az elhunyt és értelmetlenül elhunyt magyar katonákra.""""

  Ezt 1 magyar megérti, a többinek + hiába magyarázod.”
 • 14. benq 2009. február 15. 09:46
  „http://mrahalom.myminicity.com/ind”
 • 13. correct 2009. február 15. 09:29
  „Szogi60 !
  Ezt személyesen is elmondanád???

  azt hiszem semmi gond ezzel.
  Ha lehet hetente holokauszt megemlékezés,évente 1x ez is belefér.Ha lehet melegfelvonulás,tarka magyar felvonulás és más baromságok akkor ez miért szúrja a szemeteket??
  Inkább odamegyek mert odamerek menni ezekhez a köcsögökhöz" és megismerni -beszélgetni velük,mint egy ilyen számú sötétbőrű bandához,vagy ilyen számú meleghez.
  Ezek nem fognak sem bántani,sem leszúrni,sem tapogatni.
  Azt gondolom mindenki másfajta nézeteket vall,mások az elképzelései.
  Van aki gyurcsányt,van aki orbánt,van aki gusztost stb élteti és isteníti.
  Helyes a megemlékezés az elhunyt és értelmetlenül elhunyt magyar katonákra.
  Én is voltam ilyen jellegű megemlékezésen.
  Felevenítettük a történelmi eseményeket,volt 2 beszéd ,elhelyeztünk egy koszorút és ennyi.
  Ettől nem lettem fasiszta és nem lettem rossz ember.Bármily furcsa itt egyeseknek.
  A mindennapok folytak tovább.
  Elgondolkodtató számomra az is,miért fél mindenki tárgyilagosnak lenni???”
 • 12. szogi60 2009. február 15. 08:47
  „Tessék mondani az a 2-3ezer az sok?( Köcsogből biztos!)”
 • 11. flexsnake 2009. február 15. 04:44
  „SP
  A kommunizmusnak is vannak hősei :) Mégsem ünneplik.
  Azok a katonák egy dolog miatt voltak itt és az nem magyarország védelme...
  Sok újfasiszta nem fogja fel, ha ő akkor élt volna ma valahol egy árokban lenne elhantolva.
  Ünnepeljétek, lengessétek a zászlót, semmivel nem vagytok különben azoknál.”
 • 10. SP 2009. február 14. 22:22
  „10. hozzászólás aranka2 2009.02.14. 22:14
  A hozzászólásod a mentalitásodból ered.
  A holokauszt megemlékezés nemrég volt. A többi meg felesleges.”
 • 9. aranka2 2009. február 14. 22:14
  „SP, gondolom te sem hiszed ezt a zavaros izét, amit leírtál.”
 • 8. aranka2 2009. február 14. 22:13
  „Power, amit a tolvaj mszp-sekről írsz, az igaz. Mocsok banda, nem vitatom. De miért volnának bolsevikok? Az más banda volt, szerencsére kihaltak (kivéve pl. Észak-Koreát)”
 • 7. SP 2009. február 14. 21:08
  „6. hozzászólás aranka2 2009.02.14. 19:21
  Nem érted.
  Az emlékezés lényege a hangsúly nem a politikai hovatartozáson van.
  Emlékezés az oktalan háborúkban meghalt emberekről szolt. Behívó parancsra, kötelezően behívott apákról, fiakról katonákról van szó, akik ha nem mentek szökevénynek számítottak. A parancsmegtagadásnak következménye is van. A parancs, a feladat a kitörés volt, ami ebben az esetben önvédelem is a túlerővel szemben.”
 • 6. Power 2009. február 14. 20:37
  „aranka2! Ma is vannak bolsevikok, csak nem így hívják őket. Ők már nem baloldaliak, bár MSZP-ések! Irigyek mint a kutya, közben a saját zsebüket tömik. Még azt sem szégyellik, hogy ezt pl. polgármesterként teszik (Hunvald György MSZP-és polgármester és maffiózó). Ez nem vízió, nem is halucináció, sajnos ez a valóság, ide jutottunk. Ezek az emberek kezelik a közpénzeket és csodálkozunk, hogy nyakig adósságban van az ország.”
 • 5. aranka2 2009. február 14. 19:21
  „Power, ha mégis szeretnél találkozni Magyarországon nácival, menj el jövőre a becsületnapi tüntetésre. Ezek ugyanis bevallottan, büszkén vállaltan nácik. Kár lehazudni a csillagot az égről, az ott van. Az meg nevetséges, hogy Magyarországon bolsevikokat vizionálsz. Azokat a negyven éves komm. diktatúra tökéletesen kiirtotta.”
 • 4. Power 2009. február 14. 19:12
  „Én még nem találkoztam "nácival" Magyarországon, ellenben irigy bolsevikokkal annál inkább. Ezek a "nácizók" is őket képviselik.”
 • 3. klj_54 2009. február 14. 19:12
  „Majd csak kihal ez a fajta csürhe is!
  Legalábbis amerre én járok, arrafelé a társadalom kiveti magából.
  Ezt hívják demokráciának.”
 • 2. csutka 2009. február 14. 17:56
  „Drága a tojás.”
 • 1. flexsnake 2009. február 14. 17:49
  „Nem értem hogy miért engedélyezik ezt a rendezvényt. Meg kellett volna dobálni őket tojással.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztojka előzetesben

Előzetes letartóztatásba helyezte a veszprémi városi bíróság szombaton Sztojka Iván 27 éves enyingi… Tovább olvasom