Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Kétnapos ülést tart az Országgyűlés

Kedden folytatódik az Ptk. Parlamenti vitája. Több mint 1400 paragrafusból áll, öt könyvre bontották és a tervek szerint 2010 januárjában léphet életbe az új Polgári Törvénykönyv.
Hétfőn lesz a zárószavazása az újból módosított Balaton-törvénynek, amelyet június 9-én már elfogadott az Országgyűlés. A jogszabályról eredetileg múlt héten szavaztak volna a képviselők, de a zárószavazást elhalasztották erre a hétre. Az egyszer már elfogadott jogszabály azért került ismét a Tisztelt Ház elé, mert Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte azt, mert bizonyos részeivel nem értett egyet. Az államfő a megfontolásra visszaküldött jogszabály esetében nem értett egyet azokkal a rendelkezésekkel, amelyek alapján a jövőben olyan területeket is korlátozás nélkül belterületbe lehetne vonni a balatoni üdülőkörzetben, amelyeken nincs megfelelő csatornahálózat. Az államfő kifogásolta azt is, hogy a törvény lehetővé tenné a partinak és partközelinek nem minősülő településeken az építési engedélyek kiadását akkor is, ha hiányzik a szennyvízcsatorna-hálózat és megfelelő kapacitású tisztítómű.

Hétfőn kerül az Országgyűlés elé a Nabucco megépítéséről szóló országgyűlés határozati javaslat is. Az SZDSZ még tavasszal kezdeményezett ötpárti tárgyalásokat az általuk készített országgyűlési határozati javaslat-tervezetekről, amelyek egyrészt kinyilvánítanák Magyarország elkötelezettségét a Nabucco gázvezeték megépítése iránt, másrészt ennek érdekében külön parlamenti bizottságot hoznának létre. A tárgyalások a Fidesz és az MSZP ellentéte miatt maradtak félbe. Később az SZDSZ és a Fidesz megállapodott abban, hogy a konszenzus megteremtése érdekében elfogadja az MSZP módosító javaslatait.

Kedden folytatódik az Ptk. Parlamenti vitája. Több mint 1400 paragrafusból áll, öt könyvre bontották és a tervek szerint 2010 januárjában léphet életbe az új Polgári Törvénykönyv (Ptk), melynek általános vitáját kedden kezdte meg az Országgyűlés. Az igazságügy miniszter elsősorban a versenyképesség feltételeinek javulását és a kiszolgáltatott helyzetben lévők hatékonyabb jogi védelmét várja az igazságügyi és rendészeti miniszter az új polgári törvénykönyv 2010. januári bevezetésétől. Az új polgári törvénykönyv (Ptk.) védendő értéknek tekinti az egyén autonómiáját, a tulajdon védelmét és a jogbiztonság megerősítését. A tárca a módosításokkal mérsékelni szeretné a vitás ügyekben az állami és bírósági közreműködést, rendezni kívánja az állam és a polgárok viszonyát, egyszerűsítené és gyorsítaná az ügyintézést és jobban kihasználná a korszerű technikai lehetőségeket.

Várhatóan szerdán dönt a kormány a távfűtés új támogatási rendszeréről, amely már a fűtési szezon október közepétől kezdetétől segítséget jelenthet a 645 ezer érintett háztartásnak - írja a Népszabadság. Az új rendszerben a legtöbb támogatást a legrászorultabbak kapnák. A kormány emellett hosszú távú javaslatot is kidolgozott. Az erről szóló törvényjavaslatot hétfőn nyújtják be a parlamentnek. Szintén hétfőn kerül a Ház elé a Robin Hood adó terve is. A két évig, ideiglenesen fizetendő adót 2009 januárjától 2010 december 31-ig kellene fizetniük az extraprofitot zsebre rakó energetikai cégeknek. Ebből 30 milliárdos többletbevételre számít a kormány, ezt a pénzt a gáz- és távhő támogatásra fordítanák jövőre a rendelkezésre álló 82 milliárdos költségvetési forrás mellett.

Olvasóink írták

  • 1. mind1 2008. szeptember 22. 07:39
    „Én úgy veszem észre,hogy ez az ülés a " sokat akar a szarka ..." mondáshoz fog hasonlítani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány: még változhatnak az adóelképzelések

Gyurcsány Ferenc szerint a parlamenti vita során még változhatnak a Megegyezés című programban… Tovább olvasom