Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Kétszáz mázsa dinnyét borítottak a soroksári Auchan elé

Dinnyetermelők demonstráltak szombat reggel 8-tól 10 óráig a soroksári Auchan áruház előtt, mert szerintük a hipermarket kilónkénti 49 forintos akciójával letörte a dinnye felvásárlási árát.
Dinnyetermelők demonstráltak szombat reggel 8-tól 10 óráig a soroksári Auchan áruház előtt, mert véleményük szerint a hipermarket kilónkénti 49 forintos akciójával letörte a dinnye felvásárlási árát, és így lehetetlen helyzetbe hozta őket - közölte a Független Hírügynökséggel Karsai József, a mezőkovácsházi térség MSZP-s egyéni képviselője szombaton.

Mezőkovácsháza környékéről, Hevesből és Szabolcsból összesen 5-6 teherautóval érkeztek a gazdák, és a magukkal hozott mintegy 200 mázsa dinnyét az áruház parkolójába borították a földre. Onnan az arrajáró - szerencsés - vásárlók ingyen, tizesével vitték haza a dinnyéket.

Karsai József elmondta: amennyiben az áruházlánc nem változtat üzeletpolitikáján, akkor minden áruházához el fognak menni, és további hasonló akciót hajtanak végre.

A szocialista honatya elmondta: próbált konzultálni a bevásárlóközpont vezetőségével, de nem jutott velük dűlőre. Reményét fejezte ki, hogy a kormány mielőbb a dinnyetermelők segítségére siet a kialakult helyzetben, ez ügyben már tárgyalt a földművelésügyi illetve a pénzügyminiszterrel is.

Mint mondta: kifogásaikat eljuttatják a Gazdasági Versenyhivatalhoz, az adó illetve a vámhatósághoz is, és kérik vizsgálják meg, hogy beszerzési áron vagy az alatt árusítja-e az Auchan a görögdinnyét. Ha ez utóbbi történik, akkor az szabály ellenes - tette hozzá.

Karsai József kifejtette: nem engedik, hogy veszteségeket okozzanak a magyar termelőknek, ez ellen minden törvényes eszközt megragadnak.

Utalt arra, hogy Mezőkovácsháza térségében tíz településen, 3000 hektáron termelnek dinnyét, ami tízezer ember megélhetését jelenti. A dinnye kilójának előállítási költsége betakarítás és szállítás nélkül 45 forint, az Auchan azonban 49 forintért hirdette meg a gyümölcs kilóját. Ezzel az akcióval az áruház letörte az exportárat, de a magyar felvásárlási árakat is, mivel a többi áruház is mélyen ár alatt veszi át a dinnyét - mondta Karsai József.

A képviselő szerint legalább 50 forintot kéne a felvásárlóknak fizetnie ahhoz, hogy a termelőknek minimális haszna is maradjon, azonban csak 25 forintot kínálnak nekik.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. TAS 2008. július 14. 00:41
  „A termelőket tönkre akarják tenni, hogy csődbe menjenek és ha csődbe mennek, olcsón megvehetik a földjeiket!
  Adó módszerekkel lehet ezt elérni.
  Az az igazság, hogy a magyar terméktől alig van jobb! Új törvényekhez új emberek kellenének, hogy az Élet elviselhetőbbé váljon, nem a dinnyéket kellene kiöntögetni, máshol kell rendet kialakítani...
  Nostradamus 500 évvel ezelőttről azt üzente a Magyarországi jóslataiban, hogy a vörös és a sárga egyaránt nem jó az országnak. Csak a zöld szín hoz jót! Ugyan ki lehet az?”
 • 25. Ez felháborító 2008. július 13. 14:04
  „Felháborító amit csinálnak nem csak a dinnyével a meghirdetett áru vagy nincs vagy elfogyott vagy nem annyi amennyiért meghirdették. Tegnap 20kg dinnyét cipeltem haza azt xar volt. Szerintem a zöldségesek hibája is 200 Ft/ kg-ért adják a dinnyét miközben 50Ft-ért veszik.”
 • 24. kiérti 2008. július 13. 08:22
  „maci52!
  Rettentő értelmes hozzászólás.Tőled már megszoktuk,de ez most hogy jön ide ?”
 • 23. dinnyeevő 2008. július 13. 06:24
  „Akkor adja 50 ft-ért, és nála fogunk vásárolni!”
 • 22. maci52 2008. július 12. 21:35
  „Lehet hogy egyszer aFűrernek szobrot állítanak???”
 • 21. joy 2008. július 12. 20:59
  „Dinnyefejek.
  Nem a Kossuth teret, az áruházparkolót kell összemocskolni, hanem végre összeállni, és megszervezni az áruházláncokkal szembeni értékesítést! Adják el ők a piacokon 60-70 HuF-ért kilóját! Ők is, mi is jobban járunk.”
 • 20. naca 2008. július 12. 20:55
  „Felháborító, amit a multik csinálnak. Fillérekért adnak termékeket, aminek eredete biztos, hogy nem hazánkban van. És még kiáll a képviselőjük fehér ingben, meg nyakkendőben nyilatkozni, holott szerintem életében nem járt dinnyeföldön és nem is tudja, hogyan termelik, mennyi munka van vele. Az ár pedig azért relatíve magas az áruházakon kívül, mert kereskedők kínálják a dinnyét, jókora haszonnal. Háztól jóval olcsóbban meg lehet venni, de ezt persze nem teheti meg mindenki. Szövetkezeti boltok kellenének, ahol a termelők saját termésüket árusíthatnák. persze akkor is többe kerülne valamivel, mint az áruházi, de nyomonkövethető lehetne és persze sokkal jobb minőségű.”
 • 19. Gyerek 2008. július 12. 20:53
  „Kedves hozzáértő emberek!
  Ugye senkinek sem mindegy, hogy 350 vagy 400 forint az órabére ugye??? Pedig csak 50 forintról van szó óránként, és lehet hogy ezen múlik, hogy a következő hónapban lesz-e miből ebédet csinálni....
  Nagyon sok családot ismerek, akik a mezőgazdaságból éltek, de már nem... gondolom sokan észre sem veszik azt (kivétel azok, akik ebben nőttek fel, köztük én is), hogy ha megnéznék, hogy akár 10 vagy 15 évvel ezelőtt mennyiért lehetett eladni közvetlenül a nagybani piacon (és nem a kereskedőd által uralt kispiacokon) akár a dinnyét, akár mást, arra döbbennénk rá, hogy nem nagyon változott az ára azóta sem. És hol van most az üzemanyag, a vegyszer és egyebek ára a 10 évvel ezelőttihez képest! Persze az a cél, hogy alacsonyabb költséggel kell megtermelni, de ha el sem tudod adni, mert a külföldi kell a MAGYARNAK, akkor hiába csökkented a költséget, és nem lesz a "Parasztnak" KENYÉRRE VALÓ SEM!”
 • 18. piac 2008. július 12. 20:16
  „Mindig ez van, ha jó a termés. Kitartják az árakat, mondván "jó volt az év, most meggazdagszunk"utána szezon végén meg próbálják boldog boldogtalanra rásózni a pudvás dinnyét már akár 20 ft-ért is, csak még egy kis hasznot kicsikarjon. Végül a termés zöme ott rohad meg a szemétem.
  Nagyszüleim korábban piacoztak, és mindig csak egy picit adták olcsóbban a cuccot, de nem is dekkoltak ott egész nap, meg így aránylag jó áron eladtak mindent.”
 • 17. Écó 2008. július 12. 19:32
  „Jó volna már, ha valaki, ill. valakik azt is látnák, hogy a termelők még mindig nyomott áron adják el termékeiket. Azok, akik a 100 ft fölötti árat tartják, azok mind- mind kereskedők. Ilyen őstermelőnek mondott kereskedők árulnak szegeden a Mars téren és a Pesti nagybanin is. Aki valaha termelt(én igen), az megtudja különböztetni a termelőt a kereskedőtől. Csak figyeljétek meg!! A termelő 3-4 fajta árunál nem visz többet a piacra. Amíg a kereskedő egy fillért sem enged a termék árából, addig a termelőnek az a célja, hogy eladja a holmiját és enged alkudni. Ez kemény tapasztalat!!!”
 • 16. tisztahiszti 2008. július 12. 17:54
  „Mia jó Qrva anyjukat akarnak ? Nállunk út szélen Meggyes bodzási dinnyés 145 Ft-ért árulja ma ias a dinnyét. nekünk nincs 1450 Ft -unk arra, hogy naponta vegyünk dinnyét. A szomszédos városból hozatta a pizzát és Új mercivel jött a faterja hozzá a pénzt elvinni . A lány mondotta, hogy a fater volt. Meg kell nézni, hogyan élnek és hogyan élünk mi melósok,azután pofázzanak.Kimentem a nagybanira az istennek sem adta olcsóbban a 3 mázsa dinnyét mint aki 2db-ot vett. azt mondta vigyem vásárlói jegy nélkül akkor enged belölle. Nos ha ő m120 -ért adja a dinnyét nekem 20km-re szállítanom kell + az üzlet és rezsi 160-ért kellene adnom_a tökök miatt nem éri meg-ki a fene tudja megvenni??Nagyon rászoktak már a dúsgazdag zöldséges maffiások kis mennyiséget eladni nagy haszonnal. Mai nagybani ára pl a paradicsomnak 3200/ láda, ki a jó isten tudja ezt eladni-kis boltos- nem adja olcsóbban hanem bujtatással viszi kidüteni a parlament elé.A bírka hallani sem akar az uborka ,lecsó mszezonról ajo anyját most is primőr áron adná.”
 • 15. Scott 2008. július 12. 17:43
  „Veszteség? akkor húzzák le a redőnyt!!!!!!!!!!!!! De komolyan mondom hogy mindjárt elsirom magam........”
 • 14. timarz 2008. július 12. 17:33
  „Na nehogy sajnáljam már a magyar gazdát!!! Adózatlan jövedelem, állandó hisztérika, semmivel nem járulnak a közterhekhez! Méregdrágán termelnek és természetesen piaci áron szeretnének értékesíteni. Fel kellene már ébredni és gazdaságosan termelni! Csak a sumák megy: Majd az állam kártalanít mindenért! A vásárló pedig, ha tetszik, ha nem, az OLCSÓBB ÁRUT keresik!!! Ha gazda meggebed, akkor is! Oszt lehet menni tüntetni!!!”
 • 13. utopia 2008. július 12. 17:18
  „Előzmény:
  Kilistázták a magyar dinnyét Nyugat-Európában
  2008. július 9. 08:21
  Éretlen terméket értékesített az európai piacra néhány, telephely és engedély nélküli vállalkozás
  Tisztességtelen kereskedők veszélyeztetik a görögdinnye exportpiacát, ezért az agrártárcához és Kondorosi Ferenc államtitkárhoz fordult a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács - írja Napi Gazdaság.
  A múlt héten néhány engedély és telephely nélküli vállalkozás rossz minőségű, éretlen dinnyét dobott a piacra, emiatt több nyugat-európai kereskedelmi lánc is listázta a magyar dinnyét. Kereskedők szerint az akció miatt jelentősen visszaesett a kivitelre szánt dinnye kilónkénti ára, amit most körülbelül 50-55 forintért tudnak eladni külföldön.
  Kondorosi Ferenc felhívta a szakhatóságok ellenőreinek figyelmét hogy fordítsanak nagyobb gondot a tisztességes kereskedők védelmére. A magyar dinnye 60 százalékát egyébként külföldön adják el.
  A termelőknek nem ártana egy kis összefogás!”
 • 12. Cc 2008. július 12. 16:57
  „Scott a 40-es IQd-al rájöhetnél, hogy csak addig olcsó a dinnye, amíg a konkurencia el nics takarítva. Utána megfizeted busásan az egészet, visszamenőleg. Az, hogy a takarmánydinnye a kedvenced, viszont a te dolgod. Látod a husi (külföldön nagyrésze kutyakaja alapanyag) ára is megy felfelé, miután a magyar termelőket likvidálták. Azt már nem is említem, hogy a multi nem adózik, ja hogy a büdös paraszt meg meggazdul? Próbáld ki te is, termelj dinnyét.”
 • 11. limuxer 2008. július 12. 16:50
  „Esetleg nem kellet volna beengedi a multikat, belépni az unióba, akkor talán jobb lenne a helyzet. A piac diktál, amíg a vásárló csak az árral törődik (mivel nem keres annyit, hogy ne érdekelje) nincs miről beszélni. Kereslet-kínálat Marshal-kereszt úgy hívják. Mindaddíg, amíg nem fontos, hogy magyar terméket vegyenek a vásárlók... A magyar nem fog össze, hogy bérelje a gépeket a föld megműveléséhez, hogy olcsóbb legyen az előállítás. A földek szétdarabolva, egységnyi termékre nagyobb az önköltség. Az unióban nem számít, hogy magyar vagy külföldi az áru csak olcsóbb legyen. Egyszerre többet megvesz a multi stb....”
 • 10. mz 2008. július 12. 16:27
  „Ki a picsát érdekli a termesztésük költsége? Például az államot kellene, mivel a mezőgazdaság a nemzeti összetermék jelentős részét állítja elő. Vagyis ha meghal a paraszt az alacsony felvásárlási árak miatt akkor jön a külföldi termék és a gazdaság újra csak lassul.
  Hát röviden ennyi!!!!
  Azért ezen nem ártana elgondolkozni mielőtt elkezdjük megint szidni azokat akiknek az egész évi megélhetési erről a néhány hétről szól!
  Ja és akkor még nem beszéltünk a cartelben alacsony áron felvásárlókról, akik tönkreteszik több ezer család életét.
  "NE termessz tata"- ne ülj a volán mögé BKV sofőr, MÁV dolgozó, ne menj dolgozni orvos és köztisztviselő, sorolhatnám mert úgy is veszteséget termelsz.
  Akasszuk fel magunkat Scott mert úgy is sokba vagyunk, ugye?”
 • 9. itti 2008. július 12. 16:26
  „Scott!akkor mit fogsz enni????”
 • 8. Scott 2008. július 12. 15:25
  „Van miből öntögetni a dinnyét b...g, ki a p...mat érdekli a termesztésük költsége,a vásárlók érdekét ki a p...ám nézi hogy hol olcsóbb a dinnye,mennyiért vegyék meg kilóját 50. euróért? Azon már lehetne gazdagodni mi??????????????? Ne termesszed tata.......

  (moderálva - a szerk.)”
 • 7. balazs_88 2008. július 12. 14:52
  „Sztem a normális vásárló nemhiszi hogy 54FTért jólehet a dinnye ilyenkor.... ennyi”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopták a harmadik harangot is Csernelyben

Szombatra virradó éjszaka ellopták a harmadik harangot is a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Csernely… Tovább olvasom