Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Kétszázezres demonstrációt szerveznek a romák

Legalább kétszázezer embert várnak a szervezők arra az őszi demonstrációra, melynek fő célja felhívni a figyelmet a romákat érő diszkriminációra és kirekesztésre.
Az esemény célja továbbá a kormány ösztönzése olyan érdemi lépésekre, amelyek a cigányság integrációját és tisztességes boldogulását segítik elő.

Hankó Vidor, a szervező Magyarországi Szolidaritás Párt elnöke elmondta: új értékrendre, szemléletváltoztatásra és közös összefogásra van szükség, ám a többségi társadalom helyzetének javulása nélkül aligha képzelhető el a cigányság felemelkedése - írja a Népszava.

Olvasóink írták

82 hozzászólás
 • 82. varadipal 2009. augusztus 16. 16:18
  „Nem tüntetni meg pofázni, hanem dolgozni és becsülettel élni kell!! A kormány adjon több pénzt a tolvajoknak!!
  Hátha egyszer jóllaknak./az én adómból jó lenne mi!!??/ A kisebbségnek juttatott segélyek nagy része védőügyvédre ment, annyi eljárás folyik a cigányvezetők sikkasztási meg csalási ügyei miatt.”
 • 81. Lúdasmatyi 2009. augusztus 16. 13:00
  „moderálva durva”
 • 80. pmjelolt 2009. augusztus 16. 10:07
  „moderálva off”
 • 79. pmjelolt 2009. augusztus 16. 10:06
  „200 an lesznek megint :DDp”
 • 78. flexsnake 2009. augusztus 15. 19:08
  „moderálva sértő”
 • 77. achilleus 2009. augusztus 15. 14:43
  „Inkább csak tájékoztatásul, semmint véleményként:
  http://www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=16415&Itemid=1
  Fico és Kaliňák is beismerte: Van cigánybűnözés!
  "(...) Robert Fico is fontosnak tartja, hogy beszéljenek a romák által elkövetett bűnesetekről és világosan látni azt is, hogy amennyiben számukat a lakossághoz viszonyítva nézzük, akkor kiemelkedően magas a romák által elkövetett bűnesetek száma. A kormányfő szerint elég kinyitni egy börtönajtót és az ott bebörtönzött emberek hovatartozásából is látni, hogy Szlovákia komoly gondokkal küzd a cigánybűnözés terén."”
 • 76. floridaimagyar 2009. augusztus 15. 01:59
  „Tul sok az altalanositas - amikor en felnottem volt egy baratom aki cigany volt, nem volt rossz tanulo, szerette a tudomanyt es muveszetet, egyutt fociztunk, es amikor az apam megtudta nagyon megbuntetett erte. Lattam nehanyat aki csakugyan faragatlan volt. De arra is emlekszem hogy a ciganygyulolet divat volt mar a suliban is, szoval szinte belenk lett nevelve...”
 • 75. flexsnake 2009. augusztus 14. 22:24
  „74. szociológia..... a hetvenes évek adatait nézve, alig változott a cigányság körében a tanulmányi eredmény és a befejezett iskola.
  A szoci rendszerben azt nyomták hogy legyen szakmája, sokuknak volt is de kezdeni vele nem sokat tudtak, pedig elhiheted akkor a kmk miatt mindenkinek már akkor volt munkája amikor kijött a suliból. Ami nem megy azt nem szabad erőltetni. Erőszakkal nem tudsz rákényszeríteni 100 év berögzült mentalitásra egy új társadalmi rendet.
  A rendszerváltás óta nem lett jobb a helyzetük de milliárdokba került hogy ez kimutatható is legyen.
  romológusok vannak, fizetik közpénzből hogy segítsenek integrálni külön képeznek mentorokká is embereket de az egész program egy zsákutca, pénztemető. Be kellene látni, nem lehet erőszakkal integrálni. Meg kell vonni a támogatásokat. Mindig lesz aki rászorul, azt el lehet bírálni de nem pofára mert most pofára megy.”
 • 74. .suhym. 2009. augusztus 14. 21:25
  „71. hozzászólás Riri 2009.08.14. 15:54

  Nem vagyok híve a segély osztogatásának,
  DE
  tudomásul kell venni, hogy senki sem tehet arról, hogy hova születik. Azt is látni kell, hacsak nem vak valaki, hogy bizony a cigány gyerekek sokkal hátrányosabb helyzetből indulnak, mint pl. a te gyermekeid. Az egy külön történet, hogy a hátrányos helyzet kialakítói a gyerkőc szülei, viszont a gyerek egyáltalán nem tehet róla. Akkor miért ne ösztönözhetnék őket?
  Örülj neki, hogy te mind tudásban, mind támogatásban mindent képes vagy a gyerkőceidnek megadni.”
 • 73. 620829 2009. augusztus 14. 19:49
  „RIR...ebből is látszik, hogy a fityisz is éppen olyan seggfej banda ,mint a mostani buzibarát bagázs.....teljes váltás kell..ez a lényeg......a fityisz is folytatná a lopást......nagyon sok már a tartozásuk..én bennük sem bizom......kövér lacika testvére is százmillákkal lóg..stb-stb hiteltelen tolvajok ők is!!!!!!!”
 • 72. Celtis 2009. augusztus 14. 18:27
  „Én is azt mondom, kapjanak egy esélyt, mutassák meg, hogyan kell kulturált, demokrata emberként, nem félelmet keltve felvonulni. Közben mindenki, aki nem vesz részt a tüntetésen, inkább maradjon távol, aki helyben lakik, arra az egy órára zárkózzon magára. Nem azért, mert félni kellene, hanem hogy ne lehessen utólag összemosni a résztvevőket és hogy ki kezdte.

  Ha mégsem lesz békés a demonstráció, a romák elveszítik a történelmi lehetőséget, hogy egyenrangú félként üljenek tárgyalóasztalhoz. Egyetlen felgyújtott autó, betört ablak, eldobott kő, és ugyanolyan eljárás alá esnek, mint a jobboldali tüntetők: megszűnik a gyülekezési joguk félelemkeltés miatt.”
 • 71. Riri 2009. augusztus 14. 15:54
  „Hmvhely Városi Tv oldalán olvasni lehet,hogy helyi romáknak a drága jó városunk ösztöndíjat kínál 3-as átlag felett.A Mi gyerekeinkkel mi lesz Tisztelt Képviselők?????És még ezek demonstrálnak????”
 • 70. flexsnake 2009. augusztus 14. 15:26
  „Hát demonstráljanak.
  Téves az az elgondolás hogy a cigányságot fel kellene emelni vagy támogatni. Nem kell, békén kell hagyni. Ami azt jelenti hogy egyenlő elbírálást mindenkinek.”
 • 69. maci52 2009. augusztus 14. 12:59
  „Ezek <moderálva> azt akkarják hogy költözzünk az Uralon túlra,eleget dolgoztunk,majd ők felélik.”
 • 68. dodó 2009. augusztus 14. 12:49
  „Újabb szívszorító igaz történet: ártatlan roma kisfiút lökött az árokba a rászistá rendőr

  "Te büdös cigány! Nem ennyit kellett volna megölni, ki kellett volna irtani mindenkit, miattatok nem alszunk éjszakánként!" - a sértett állítása szerint (és, mint a legutóbbi esetekből is kiderül, a cigányok soha nem hazudnak, különösen ilyen ügyekben) ezt mondta neki egy rendőr, miközben kerékpárostól belökte kisfiát az árokba egy igazoltatás során.
  Az apa egyébként leukémiás kislányának indult fiával hamburgert venni egy büfébe, de nem volt kivilágítva a kerékpárjuk. Így az állítólagos atrocitás mellett a roma család még ötvenezer forintos büntetésre is számíthat. Az apa az állítólagos bánásmód miatt panaszt tett a rendőrségen.
  A törökszentmiklósi középkorú családapa tizenhárom éves fiával este tíz óra körül indult el kerékpárral. Az apa a Roma Sajtóközpontnak (RSK) azt mondta: útközben két járőr megállította őket, mert nem volt kivilágítva a biciklijük. A negyvenéves panaszos állítása szerint az igazoltatás során minden előzmény nélkül (bizony, így bánnak szegény romákokkal, bezzeg a magyarnak mindent szabad - a szerk.) az egyik rendőr hátrabilincselte a kezét, társa pedig a fiára lökte a kerékpárokat, aki ettől az árokba zuhant a biciklikkel együtt.
  "Olyan büdös cigány vagy, mint a többi"

  Ezután állítása szerint az apát az őt megbilincselő rendőr betuszkolta a járőr-kocsiba, miközben azt kiabálta neki: "Te büdös cigány! Nem ennyit kellett volna megölni, ki kellett volna irtani mindenkit"; utalva a romák ellen elkövetett merényletek miatti fokozott rendőri munkára, magyarázatul hozzáfűzte: "miattatok nem alszunk éjszakánként". Csakis így történhetett.
  Az apa elmondása szerint erre normális hangnemben úgy reagált: "én azért kapom a fizetésemet, mert ásom az árkokat az önkormányzatnak, te pedig azért, hogy vigyázz ránk!" Mire a járőr állítólag úgy válaszolt: "nem érdekel, te is olyan büdös cigány vagy, mint a többi!".
  A roma férfit előállították a rendőrök a helyi rendőrkapitányságon, majd másfél óra múlva hazaengedték azzal az ígérettel, hogy ötvenezer forintos bírságra is számíthat. Az árokba lökött fiú szerencsére nem sérült meg és miután apját elvitték, kimászott az árokból és hazament - mondta az apa.
  Farkas István hozzátette: az igazoltatás során csak az egyik járőr "büdös cigányozta", a másik próbálta csitítani társát. A roma férfi panaszt tett a Törökszentmiklósi Városi Rendőrkapitányságon az intézkedő rendőrök ellen.
  (Roma Sajtóközpont - Hírszerző nyomán)”
 • 67. DMagóg 2009. augusztus 14. 12:40
  „Rendben!

  Tüntessenek a szolidaritásért, a valóban éhező -60 kg-os testsúly alatti-, alkoholmentes, nem dohányzó romák! Ebből nem jön össze a kétszázezer! A többi meg, segítsen ezeken, mert bőven van miből, és menjenek a ...

  Az előkészítés része: ,,Nem rúghat és nem üthet a rendőr"”
 • 66. dodó 2009. augusztus 14. 12:09
  „Úgy lesz ez ezzel a tiltakozással (érdemes elgondolkodni, kinek kellene itt egyáltalán tiltakozni) - mint az EU parlamenti választásoknál a kálámpár párttal, amikor ugye egymillió szavazatot vártak. akkor is azért, hogy felhívják Európa figyelmét a "rettegésre-kirekesztésre-megalázásra-munkanélküliségre-éhezésre-rasszizmusra" és hasonló, a megélhetési fajvédők és a cionista liberálisok által a szájukba adott aljas és uszító hazugságokra.”
 • 65. Logaritmus 2009. augusztus 14. 11:33
  „Várható volt, mert a természeti törvények szerint egy hatás mindig pontosan ugyanakkora erejű ellenhatást vált ki. A kisebb súlyú de elszaporodó bűnelkövetésekből lett a magyar gárda, a magyar gárdából előbb lesz ez a cigány felvonulás és majd valamilyen erőszakos szervezet is. Előbb vagy utóbb, de ez fog történni, ahogyan az USA-ban is a feketék előbb rabszolgák voltak, aztán Malcolm X és a Fekete Párducok igen keményen léptek fel a jogaikért...mostanra lecsillapodott az állapot, sőt a feketék a gazdasági és politikai életben egyenlő súllyal vannak jelen mint a fehérek.

  Magyarországon a cigányság még csak az első apró lépéseket tette meg, és mivel látványos cigány értelmiség még nincs, a következő minimum 20-30 év az ilyen gárdaszerű, meg cigánytüntetéses fejlődési "melléktermékekkel" lesz tele. Ez nem azt jelenti, hogy ezen a demonstráción akár csak 20.000-en is lesznek a várt 200.000-hez képest de mivel sokan vannak, nagy erőt jelentenek (szavazótábor!) ezért úgyis meg fogják szervezni őket vagy ők szerveződnek meg, a saját cigány vezetőik által.”
 • 64. lidocain 2009. augusztus 14. 11:28
  „58 geza Egyenként motozni?Szerinted ki az aki hozzányúl egy ilyenhez????”
 • 63. zeitgeist 2009. augusztus 14. 11:20
  „moderálva”
82 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hasba szúrtak egy férfit Budapesten

Hasba szúrtak egy 42 éves férfit csütörtökön a főváros IX. kerületében - közölte az MTI-vel a BRFK… Tovább olvasom