Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Kétszer annyit fűtünk, mint Nyugaton

Hazánkban a szakemberek számára közismert, hogy Magyarországon a fajlagos hőfelhasználás közel kétszer akkora, mint a fejlettebb európai országokban, ahol a hetvenes évek energiaár-robbanása után nagy hangsúlyt fektettek az energiamegtakarításra.

A Magyarországra jellemző nagyobb hőfelhasználásnak rendkívül sok összetevője van, szerepet játszik benne a meglévő fűtési hálózatok rendszere, állapota is. Különösen rossz helyzetben van a távhőellátásba bekapcsolt, mintegy 650 ezer lakás tulajdonosa. A zömében házgyári lakások építésénél nem a fűtési szempontok, hanem az előre gyártás előnyei játszották a fő szerepet.

Uniós nyomás

Nagy nyomás nehezedik hazánkra az európai uniós csatlakozás kapcsán. Az energiatakarékosság és a környezetvédelem területén sok tennivalónk van. A korábban megalkotott távhőtörvény öt év haladékot adott a távhőszolgáltatóknak, hogy felszereljék az épületeket hőmennyiségmérőkkel és a 2003 őszén kezdődő fűtési szezonra előírja a korábban szokásos átalánydíjas számlázás helyett a mérés szerinti elszámolást. Most már a tulajdonosokon, a társasházakon és lakószövetkezeteken a sor, hogy korszerűsítsék a fűtési rendszereket.

Termosztatikus fűtőtestszelepek

Sajnos a hazánkban működő fűtési hálózatok túlnyomó többsége gazdaságtalanul működik, és nem nyújt megfelelő komfortot a felhasználók számára. Jó hír azonban, hogy rendelkezésre állnak azok a szabályozó berendezések, amelyekkel viszonylag egyszerűen megvalósítható a korszerűsítés, amelynek során teljesen kiegyensúlyozott hálózatokat, jelentős energiamegtakarítást és kitűnő komfortot lehet elérni.

A környező országokkal összehasonlítva elenyészően kis ütemben, de Magyarországon is elindult a fűtési hálózatok felújítása. Jelenleg a távfűtéses lakások csupán 10 százalékát érintették a fejlesztések. A többi épületnél csak most jelentkezik az igény, ha megkapják az új fűtési szezon számláit. Célszerű azonban nem megvárni a tavaszi elszámolást, helyette inkább figyelni kell a fűtőberendezések felújítására használható pályázatok megjelenését, és a lehető leggyorsabban elindítani a munkát.
A fűtések rendbetételének kulcsa a termosztatikus szelep. Szükség van a munkához más szerelvények beépítésére is, de ezek nélkül a fűtőtest-szabályozók nélkül nincs megtakarítás és nincs kielégítő komfort.

A termosztatikus fűtőtestszelep automatikus szabályozó. Amennyiben a helyiség-hőmérséklet a termosztátfejen beállított érték fölé emelkedik, a termosztát membránja tágul, a szelep zárja a szelepet, csökken a radiátorba beáramló fűtővíz mennyisége. A helyiség-hőmérséklet csökkenésekor a folyamat ellentétes irányú.

Egyötödnyi spórolás

Jelentős energiamegtakarítás így azáltal érhető el, hogy a termosztatikus fűtőtestszelep megszünteti a szokásos túlfűtést, hasznosítja a helyiségben – például főzés, fürdés során – felszabaduló vagy oda kívülről a napsugárzással bejutó idegen hőt, lehetőséget biztosít a helyiségenkénti eltérő hőmérséklet tartására, megvalósíthatóvá teszi a helyiség-hőmérséklet időszakos csökkentését.

Évente egy átlagos lakásban csaknem kétezer kilowattóra idegen hő szabadul fel. Figyelembe véve, hogy egy átlagos lakás éves hőfelhasználása ennek hozzávetőlegesen ötszöröse, könnyen belátható, hogy termosztatikus fűtőtestszelepek alkalmazásával mintegy 20 százalékos energiamegtakarítás érhető el. Tovább növelhető a megtakarítás mértéke, ha a termosztatikus szelepek segítségével, szellőztetéskor vagy hosszabb-rövidebb távollét esetén csökkentjük az egyes helyiségek hőmérsékletét.

A felújításoknál mindig ügyelni kell a teljes hálózat kiegyenlítésére is, amelyet előbeállítós szelepekkel, hidraulikai szabályozók alkalmazásával lehet elérni.

Drexler Péter

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tulajdonrészt akarnak a húsgyárban a gazdák

Szerdán Kapuváron mintegy 110 egyéni gazda és 22 társas vállalkozás részvételével megalakult a… Tovább olvasom