Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Kettővel kevesebb hely jut hazánknak az Európai Parlamentben

Magyarországnak a jelenlegi 24 helyett 22 képviselője lehet 2009-től 750 fős Európai Parlamentben (EP). A képviselők csütörtökön fogadták el az EP saját helyeinek elosztásáról szóló jelentést.
Az uniós állam- és kormányfők 2007 júniusában, Brüsszelben tartott európai tanácsi ülésen kérték fel az Európai Parlamentet, hogy októberig álljon elő saját jövőbeni összetételére vonatkozó javaslatával. Az EU új alapszerződés tervezete a képviselői helyek számát a mostani 758-ról 750-re csökkentené, és egy tagállam legfeljebb 96, és legkevesebb hat képviselőt küldhetne az EP-be.

Ez utóbbi szabályozás Németországot és Máltát érinti: előbbi jelenleg 99, utóbbi pedig öt képviselői hellyel rendelkezik. Az egyes tagállamoknak jutó helyek számát a jelentés úgy határozza meg, hogy minél többen élnek egy államban, annál több lakosra jut egy-egy képviselő.

Máltán például 67 ezer emberre jut egy EP-képviselő, Szlovéniában 250 ezerre, Magyarországon 458 ezerre, Németországban viszont 859 ezer lakosra jutna egy mandátum. A legtöbb tagállam veszít a számára fenntartott képviselői helyekből, de Spanyolország, továbbá Málta, Ausztria, Szlovénia és Svédország növeli képviselői helyei számát. A jelentés nem tér ki arra, miként változzon a 750 hely elosztása, ha a jövőben újabb ország csatlakozik.

Magyarországnak a javasolt rendszer szerint 22 képviselői hely jut, a mostani 24 helyett. Az Európai Parlament összetételéről végső soron a tagállamok kormányait képviselő Európai Tanács dönt majd - a EP döntését az állam- és kormányfők október 18-19-i lisszaboni csúcstalálkozóján erősítik majd meg. Ha az Európai Tanács is elfogadja, a döntés bekerül a reformszerződés rendelkezései közé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyereketető - Hogyan adjuk be a gyereknek?

Életmód - Mennyi badarságot vagyunk képesek mondani akkor, amikor csemeténk elkezd finnyáskodni:… Tovább olvasom