Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Kevés a cigány témájú film Magyarországon

Kevés magyar játékfilm foglalkozik a cigányokkal, de az idei dokumentumfilmes felhozatal sem erős ebből a szempontból - mondták el a 41. Magyar Filmszemle keretében Cigányok ideje címmel tartott szombati kerekasztal-beszélgetés szervezői Budapesten.
Mint Sós Mari filmrendező felidézte, Kalla Évával közösen már a tavalyi filmszemle alatt is szerveztek egy beszélgetést hasonló címmel. Ennek hozadéka igen nagy volt: 2009 decemberében megtartották az első Európai Magyar Cigány Filmfesztivált, melynek során a világ minden tájáról érkezett cigány témájú játék-, dokumentum- és animációs filmeket láthatott a budapesti közönség - emlékeztetett.

Kalla Éva médiaszakértő-szerkesztő elmondta, hogy jól halad az első teljes magyar cigány filmográfia elkészítésével, melyben össze akarja gyűjteni az összes olyan hazai filmet, amelyben roma szereplő is felbukkan. A munka várhatóan szeptemberre készül el, majd kötetben is megjelenik.

Mint a beszélgetés szervezői közölték, a 2010-es filmszemlén - beleértve a versenyen kívüli filmeket is - összesítésük szerint 17 alkotás foglalkozik cigány témákkal: a nagyjátékfilmek kategóriájában egyedül Groó Diána Vespája, a kisjátékfilmek közül a szintén Groó Diána rendezte Eldorádó, valamint Nagypál Orsi munkája, a Hidegzuhany; a témát érintő többi alkotás mind dokumentumfilm.

Sós Mari szerint általános tapasztalat, hogy a rendezők szeretik hosszúra nyújtani filmjeiket - három órás munkát is láttak -, gyakran mégsem tudni meg a szereplőkről semmi érdemit. "Az idei dokumentumfilmes termés erősebb, mint a korábbi években, a cigányfilmekben azonban ezt a tendenciát nem éreztük" - értékelt a rendező.

Kalla Éva kiemelte: számos filmnél megfigyelhető, hogy az alkotók szánalmat igyekeznek ébreszteni a cigányság iránt. "Köszönjük, ebből nem kérünk" - hangsúlyozta a roma származású szerkesztő.

A beszélgetés két szervezője elsősorban Mészáros Antónia Megtagadva című dokumentumfilmjét emelte ki, melyben az árvaházban felnőtt Bogdán Árpád próbálja fellelni családját. "Szerethetők" Gerő Péter és Nordin Eszter filmjei is, Bársony Kata két tévéfilmjét már leadta a Duna Televízió, míg a Magyar Televízió Roma Magazinja idén nem jelentkezett új munkával a filmszemlén - fűzték hozzá.

"A mai nap tematikája ez lehetne: a Szíven szúrt országtól a Vespáig" - fogalmazott Sós Mari: Kálomista Gábor filmje "a romák ellen szól", Groó Diána mozija a romák érdekében, mégis "mindkettő hatalmas csúsztatás" - vélekedett. Mint Kalla Éva és Sós Mari megjegyezték, Groó Diána Eldorádó című kisfilmje sokkal jobban sikerült, hangulatos alkotás.

Nézői kérdésekre válaszolva a szervezők hangsúlyozták: nem lehet "receptet adni" a jó cigányfilmre, inkább annak kellene természetesnek lennie, ha egy szereplő roma.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. papsajt 2010. február 12. 12:15
  „Kevés a cigány témájú film? Én minden nap látom :)”
 • 23. gyagyástóni 2010. február 07. 14:32
  „Mi ért legyen, egyszer volt egy, az ellen meg tiltakoztak és betiltották.
  Irigy hónaljmirigy: A nagy roma lagzi.”
 • 22. ja 2010. február 07. 12:14
  „Kinek hiányzik???
  Az mennyen cigány mellé lakni majd megváltozik a véleménye.”
 • 21. flexsnake 2010. február 07. 10:49
  „Szerintem sok cigány témájú film van magyarországon de azok nem művészi vagy mozifilmek hanem apró bejátszások a híradókban :D”
 • 20. kutyafül 2010. február 07. 07:30
  „6. Johnson.
  Már készült: Szíven szúrt ország címmel.”
 • 19. Zejko 2010. február 07. 02:16
  „Majd ha lesz tehetseges Cigany szinesz majd akkor lesz.”
 • 18. Zejko 2010. február 07. 02:13
  „Meg 60 ev azt Magyarorszag mediteran lesz :D ezek mar az elojelek :D”
 • 17. cartagonova 2010. február 06. 23:38
  „Micsoda nagy probléma, majdnem akkora minthogy mikor lesz roma miniszterelnöke az országnak! Bár egyesek szerint már volt is, és most valószínű megint lesz. Nagyon jól megy itt minden ,ennél fontosabb témát el sem tudnék képzelni!”
 • 16. KolompárRómeó 2010. február 06. 21:55
  „Nem "származású", hanem AZ.

  Amúgy meg kevés a tót, a sváb, a görög, a grúz, a szerb, a szlovén, az osztrák témájú film is. Erről miért nem hőbörög senki? Ja, hogy ők nem olyan kisebbség, ők normális kisebbség.”
 • 15. Pinaman 2010. február 06. 21:54
  „hogyema, hat a Badarandris maj minden filmben ottan van!”
 • 14. csakmost5 2010. február 06. 21:50
  „!!!!!!!!!!!!!!!DE A HIREKBEN ANNÁL TÖBB!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 13. apátfalvifaszagyerek 2010. február 06. 21:37
  „sima, már ne is haragudj, de a filmekhez való hozzáértésed az átlag kurucszintnek teljes mértékben megfelel...

  "Amerikában pedig túl sok olyan film készül , amiben kizárólag feketék szerepelnek. Ha sokáig nézi az ember ezeket a filmeket az az érzése támad , mintha a történet nem is Amerikában hanem valahol Afrikában játszódik."

  Samuel L. Jackson, Jamie Foxx, Denzel Washington, Will Smith, Morgan Freeman vagy épp a rendezők közül Antoine Fuqua, Spike Lee neve modn neked valamit? A tehetség nem bőrszínfüggő, az élet egyik területén sem. Ez az, amit ti sosem fogtok tudni felfogni. Csak mindig ilyen hülyeségekkel dobálóztok, hogy "ez fekete, az fekete", "ez nem magyar, az nem magyar", stb.

  A cigányokat meg nem értem, mégis miről kéne filmet forgatni? Szerintem próbálják meg a beilleszkedést, aztán majd lehet róla szó. Persze akinek nem inge, ne vegye magára.”
 • 12. TELSTAR 2010. február 06. 21:37
  „Na és a buzikért már nem rinyál senki ??”
 • 11. olmosnyomdasz 2010. február 06. 21:32
  „Na! Mi van?
  Alszik a moderátor?”
 • 10. sima 2010. február 06. 20:39
  „Amerikában pedig túl sok olyan film készül , amiben kizárólag feketék szerepelnek. Ha sokáig nézi az ember ezeket a filmeket az az érzése támad , mintha a történet nem is Amerikában hanem valahol Afrikában játszódik.
  Ezt szeretnék itt is ? Remélem nem..
  De ha mindenképpen szeretnének cigány témájú játékfilmeket , akkor ajánlok néhány témát.
  A gyermeke szeme láttára meglincselt tanár esete , akit agyonvertek a cigányok... vagy esetleg a meglopott öreg bácsi aki árammal védte meg a tulajdonát az enyveskezű cigánypurdéktól és ezért jutalmul börtönt kapott...vagy , a tolakodó cigányok a kompnál akik azért vertek meg valakit , mert nem engedte előre őket a sorban... szóval, sok jó cigány témájú játékfilmet lehetne ezekből összehozni. A téma az utcán hever.”
 • 9. Lacas 2010. február 06. 20:36
  „Hihetetlen mennyire ránk akarják már erőltetni őket.Szó szerint erőltetni,hiszen hiába sajnáltatják őket mindenhol,készitenek róluk álszent cikkeket,filmeket,próbálják embernek láttatni őket,kreálnak mesterségesen kultúrát,lassan történelemkönyvet is irnak nekik melyben kiderül,hogy valójában ők foglalták el a Kárpát-medencét stb.... mindenki tudja,hogy ez nem igaz és semmi keletje nem lesz ezeknek az akcióknak.
  Éppen ezért cigány bármit tehetsz,lopni mehetsz,kilós fuxot nyakba vehetsz,fehér ember sosem lehetsz :-))”
 • 8. Szusi 2010. február 06. 20:12
  „Ha meg csinálnának az volna a baj. Az igazság fájna. NEKIK!”
 • 7. dodó 2010. február 06. 20:10
  „Vannak tehetséges, elismert cigány értelmiségeink, pl. a Mohácsi család, Kállai(kolompár) Aladár, Teleki(Orsós) lászló, Farkas Flórián (8 oszt. bemondásra), Kolompár Orbán (6 kisegítő oszt.). Pénzt adunk nekik/elvesznek tőlünk,hát MIÉRT NEM CSINÁLNAK FILMET MAGUKRÓL???”
 • 6. Johnson 2010. február 06. 20:05
  „A Cozma lemészárlásól mikor készül film?”
 • 5. .suhym. 2010. február 06. 19:37
  „"Kalla Éva kiemelte: számos filmnél megfigyelhető, hogy az alkotók szánalmat igyekeznek ébreszteni a cigányság iránt. "Köszönjük, ebből nem kérünk" - hangsúlyozta a roma származású szerkesztő."

  Tisztázzuk, akkor Kalla Éva cigány vagy roma származású , a filmek témája pedig roma vagy cigány...eléggé keveredik...hol roma, hol cigány. Nem lenne hátrány konszenzusra jutni a témában.

  Az én cigány ismerőseim ugyancsak utálják, ha romának nevezik őket. "Mi cigányok vagyunk"...szokták mondani nekem, ha szóba kerül a téma.... ja, és ők dolgoznak!”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szekeres: aktívabb európai kezdeményező szerepre van szükség

Európának el kell döntenie, hogy valóban erős akar-e lenni, és befolyásolni kívánja-e a nemzetközi… Tovább olvasom