Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Kevés a pénz a kárenyhítési alapban

Jelenleg csupán 5 milliárd forint van a kárenyhítési alapban, ami édeskevés a gazdák által előzetesen jósolt 100 milliárdos kár megtérítésére és az előlegek kifizetése is csak decemberben várható.
Csak őszre vár pontos adatokat a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az aszály okozta károk tekintetében. Az biztos, hogy jelenleg csupán 5 milliárd forint van a kárenyhítési alapban, ami édeskevés a gazdák által előzetesen jósolt 100 milliárdos kár megtérítésére és az előlegek kifizetése is csak decemberben várható. A szaktárca nagy hangsúlyt fektet az aszály megelőzésére, ezért várhatóan szeptembertől újra indítja az öntözési rendszerek kiépítését szolgáló támogatását - mondta az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának szerdai ülésén Máhr András, az FVM szakállamtitkára.

A vasárnap bekövetkezett jégkárok felmérése még tart, de legalább 36 ezer hektárt érint a természeti csapás. Miután a jégkár elvileg biztosítható, így ez nincs benne a kárenyhítési törvényben. A kormány szerdán dönt arról, hogy hogyan segíthetnek azoknak a gazdáknak, akiknek a termését elpusztította a jég .

Font Sándor, a bizottság fideszes elnöke szerint a lakosság nem is sejti, milyen hatalmas problémát jelent az aszály. A gazdáknak június 30-ig kell bejelentkezni és befizetni a részüket a kárenyhítési alapba, ez hektáronként 800 forintot jelent. Az elnök szerint ebben a helyzetben a gazdák még a hiteleik törlesztését sem bírják, nemhogy az alapba befizetni a részüket. Azt szeretnék, hogy a kormány a fizetési határidőt tolja ki október 20-ra.

Jakab István, a bizottság fideszes alelnöke elmondta: jelenleg 5,6 millió hektárból csupán 100 ezret öntöznek. Az öntözőrendszer kiépítése és a vízdíj olyan terheket ró a gazdákra, hogy nem is csoda, ha nem gondolkodnak ebben a megoldásban. A jégkárokról annyit mondott az alelnök, hogy sok helyen a vihar a földdel tette egyenlővé az ültetvényeket. A szabolcsi gazdák azt kérik, hogy pontos, szakmai alapú kárfelmérés történjen és miután a biztosítók többsége felmondta a korábbi jégkárra kötött szerződéseiket, így a kormány találjon valami megoldást a károk megtérítésére.

Máhr András, az FVM szakállamtitkára válaszában azt mondta: a gazdák befizetését szabályozó törvényi határidő azért nem tolható ki októberre, mert akkor csak azok jelentkeznének és fizetnének be az alapba, akiknek év közben káruk származott. A kárenyhítési alap kiegészítésének mértéke attól függ majd, mekkora lesz a tényleges kár.

A jégverés okozta károk nem szerepelnek a kárenyhítési alapban, így meg kell várni a kormány döntését arról, hogy milyen segítséget nyújthatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós kábítószerfogás Hatvanban

Egymillió forint értékben foglaltak le kábítószert a Hatvani Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának… Tovább olvasom