Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Kevés az újraélesztő a Balaton mentén

Több mint száz balatoni strand közül csak három rendelkezik defibrillátorral. Pedig az újraélesztés minél korábbi megkezdésének fontos szerepe van a keringésmegállások okozta halálesetek elkerülésében.
A vízimentő képzésben különös hangsúlyt kap a szívmasszázs és a lélegeztetés, és ennek bemutatása a gyakorlati vizsgán is kötelező feladat - hangsúlyozta Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) elnöke.

Annak ellenére, hogy jelenleg 2-3 százalékos a kórházon kívüli szívmegállás túlélési esélye, a déli parton kettő, míg az északin csak egy újraélesztő-berendezés áll az alig több, mint ötven vízimentő rendelkezésére.

Szakemberek szerint az "utca embere" által elkezdett segítségnyújtás elengedhetetlen volna a sikeres újraélesztéshez - különösen legnagyobb tavunknál - mivel üdülési szezonban a zsúfolt utakon a mentőautó néha késve érkezik.

A vízimentők új büszkesége, a tíz méter hosszú és három méter széles, 90 km/h sebességre képes Rupert 32 típusú mentőhajó sem rendelkezik defibrillátorral, pedig azt a Balatoni Fejlesztési Tanács ötvenmillió forintért vásárolta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekprogram az inkubátorban

Újraindul a gyermekek egészségügyi helyzetét javító kormányprogram. Így hamarosan 36, nehezebb… Tovább olvasom