Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Kevesebb étolajat, több csokit fogyasztunk

Kevesebb étolaj, ásványvíz, sör fogyott az idei első félévben, csupán a húsból és a szeletes csokoládéból adtak el többet, mint tavaly.
16 százalékkal kevesebb étolaj, 5 százalékkal kevesebb ásványvíz, 4 százalékkal kevesebb sör fogyott az idei első félévben, mint tavaly az első 6 hónapban - derül ki Nielsen piackutató intézet felméréséből. A 90 vizsgált termék közül a cég által kiválasztott top 10-ből csupán a húsból és a szeletes csokoládéból adtak el többet, mint tavaly. Ennek ellenére, az infláció miatt, értékben 7 százalékkal nőtt az élelmiszerek forgalma.

A legnagyobb forgalmú 10 termék közül a 7 százalékos átlagnál nagyobb mértékben nőtt a sajt, a kávé, a szeletes csokoládé, az étolaj és a száraz tészta forgalma. A húskészítmények, a sör, a szénsavas üdítőital, az ásványvíz és a gyümölcslé bolti eladása azonban átlag alatt emelkedett.

A húskészítmények kiskereskedelmi forgalma Magyarországon kiemelkedik a Nielsen által mért kategóriák közül: fél év eladásai értékben megközelítik a 95 milliárd forintot. Mennyiségben 2, értékben 3 százalékkal bővült a bolti forgalom.

A rangsorban utána következő sör kiskereskedelemi forgalma fél év alatt 65 milliárd forint felett járt. Ez 3 százalékkal több, mint tavaly telső félévben, mennyiségben viszont 4 százalékkal csökkent az értékesítés.

Sajtot az üzletek fél év alatt 41 milliárd forintnál többért adtak el, ami 15 százalék pluszt jelent a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Mennyiségben azonban 2 százalék mínuszt regisztrált a Nielsen.

Mennyiségben a top 10 kategória közül a kiskereskedelmi forgalom a húskészítmények mellett szeletes csokoládéból 8 százalékkal emelkedett fél év alatt az előző hasonló időszakhoz képest. A tészta stagnált. A Nielsen 16 százalékos csökkenést regisztrált étolajnál, 2-5 százalék közöttit pedig, az említett sör és sajt mellett a kávénál, a gyümölcslénél, a szénsavas üdítőitalnál és az ásványvíznél.

Olvasóink írták

 • 5. kicsi ember 2008. szeptember 17. 12:14
  „Igazad van 3-as!!

  Ez a cikk teljesen zagyva!Egyszer emelkedés,alatta csökkenés!!!

  Aki ezt írta,az egy hozzá nem értő FIRKÁSZ !!!!!!!!!”
 • 4. verébpisti 2008. szeptember 17. 09:47
  „Mán nem is eszünk..semmit..mibű.. csak kenyérre futia meg egy kis erre-arra,és ülünk itthon.
  Ja és ezelőtt még vacsorázni is eltudtunk járni többször egy héten ám.
  Már ez is csak emlék maradt.”
 • 3. kekecke 2008. szeptember 16. 21:37
  „"átlagnál nagyobb mértékben nőtt a sajt, a kávé, a szeletes csokoládé, az étolaj " , most akkor csökkent ???”
 • 2. Cc 2008. szeptember 16. 20:17
  „Az étolaj ára 500Ft fölött van, kurvára "ócsó"”
 • 1. Agika88 2008. szeptember 16. 19:28
  „Imádom a csokit! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balsai: El kell távolítani az MSZP-ből Nyakót és Ujhelyit

A Fidesz szerint nyíltan elismeri az MSZP, hogy hazugságra és démonizálásra építette korábbi… Tovább olvasom