Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Kevesebb képviselő is elég lehet a parlament feloszlatásához

Vita van az alkotmányjogászok között azzal kapcsolatban, pontosan mennyi képviselőre lenne szükség a parlament esetleges feloszlatásához - derült ki szerdán a Magyar Televízió Az Este című műsorából.
A megszólaló szakértők közül volt, aki azt mondta, hogy az összes képviselő több mint felének szavazata kell a feloszlatáshoz. Mások szerint elég a szavazáskor éppen bent ülő politikusok több mint felének hozzájárulása.Nem egyértelmű jogilag, hány szavazatra van szükség ahhoz, hogy a parlament feloszlassa önmagát. A képviselők bármikor feloszlathatják az Országgyűlést, kivéve szükség- vagy rendkívüli állapot esetén - az alkotmány csak erről rendelkezik, a feloszlatáshoz szükséges szavazásról külön nem. Nem tiszta ezért, hogy ebben az esetben az összes parlamenti képviselő felének, vagyis 193+1 politikusnak, vagy az éppen jelenlévő képviselők több mint 50 százalékának kell igennel szavaznia a feloszlatáshoz.

Kolláth György alkotmányjogász szerint a feloszlatáshoz elég a szavazáskor bent ülő képviselők több mint felének hozzájárulása.

Lövétei István alkotmányjogász viszont azt mondta a műsorban: 386 politikussal kell számolni, és legalább 194 "igen" szavazattal lehet az ilyen alkotmányos értékű szavazásokat eldönteni. Emellett a voksolást úgy kell előkészíteni, hogy arra fel tudjanak készülni a képviselők - tette hozzá.

Smuk Péter alkotmányjogász a műsorban arról beszélt: ha az alkotmány nem írja elő konkrétan, hogy a képviselők kétharmada vagy az összes képviselő többsége kell egy szavazáshoz, akkor álláspontja szerint elég az egyszerű többség, vagyis a jelenlévő képviselők többsége a feloszlatáshoz. Ha az erről szóló indítványt megszavaznák, akkor a köztársasági elnöknek az Alkotmány szerint három hónapon belül ki kell írnia az új választásokat.

Az MDF még a héten benyújtja azt az országgyűlési határozati javaslatot, amelyben kezdeményezik, hogy szeptember 30-i hatállyal oszlassa fel magát az Országgyűlés - ezt Hock Zoltán, az MDF alelnöke jelentette be szerdán, miután egyeztetett Varga Mihállyal, a Fidesz alelnökével, és Latorcai Jánossal, a KDNP országos választmányának elnökével. A Fidesz és a KDNP elvben egyetért a javaslattal, de a Fidesz frakciója hétfői ülésén, míg a KDNP hétvégi kihelyezett ülésén hozza meg a végső döntést. Az SZDSZ nem vett részt a szerdai találkozón.

Olvasóink írták

  • 1. remény 2008. szeptember 11. 15:25
    „Éljen a királyság. Elég egy ember,meg 20-30 tanácsos,de az értsen hozzá. Ha elb..a mehet a kis teste 4 égtáj irányába egyszerre.
    Nekem tetszik a cím a fel szócska nélkül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nők többnyire örülnek a hagyományos szerepnek

Egy világ, amelyben a férfiak és a nők egyenlők – ez volt az 1950-es évek feministáinak álma. De úgy tűnik, ezért a célért még mind a mai napig harcban áll a két nem. Tovább olvasom