Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Kevesebb pénzt ad az egyházaknak a kormány

Jövőre, ideiglenesen felfüggesztik az 1+1 forint alapú egyházműködési finanszírozási rendszert.
Erről Bajnai Gordon és a kormányzat képviselői a Parlamentben egyeztettek a történelmi egyházak képviselőivel.

Szollár Domokos kormányszóvivő elmondta, ez azt jelenti, hogy visszaáll a vatikáni szerződésben meghatározott mérték a 2010-es rendkívüli költségvetési évben: az egyszázalékos felajánlások mellett a személyi jövedelemadó 0,5 százalékáig egészíti ki a kormány az egyházak működésére szánt keretet. Idén az 1+1 százalékos rendszer működött, azaz amennyit az adózó az egyházaknak adható egy százalékból felajánl, ugyannyit kapnak az egyházak a költségvetésből.

Két-három milliárd forinttal kapnak jövőre kevesebbet az egyházak a költségvetésből a finanszírozási rendszer átmeneti felfüggesztése miatt - közölte a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke kedden az MTI-vel.

Bölcskei Gusztávot azt követően kereste meg az MTI, hogy a katolikus, a református és az evangélikus egyház, valamint a zsidó felekezet vezetői és Bajnai Gordon miniszterelnök a Parlamentben megbeszélést folytattak az őket érintő finanszírozási kérdésekről.

Bölcskei Gusztáv elmondta, eredetileg azért kezdeményeztek a találkozót a miniszterelnökkel, mert úgy érezték, hogy az elmúlt időszakban az érdemi egyeztetés és tárgyalás megfeneklett közöttük. Szerették volna megtudni azt is, hogy a kormány részéről ki az, akivel egyházi ügyekben egyeztetni tudnak.

Közölte, a kormányfő arról tájékoztatta őket, hogy erre a feladatra Kiss Péter minisztert jelölte ki. Hozzátette: megállapodtak abban is, hogy hat héten belül összeül az a bizottság, amely a hosszabb távú ügyekben hivatott egyeztetni.

A jövő évi költségvetést érintően egyetlen lényeges változtatás van: az szja (személyi jövedelemadó) 1 százalékos felajánlásának és a kiegészítésnek a mértéke - mondta.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly az Országgyűlés bevezette az úgynevezett 1+1-es modellt, amelynek lényege, hogy amennyit az egyházak számára az szja 1 százalékában felajánlanak, annyit tesz hozzá ehhez a költségvetés.

Mint mondta, ezt - tekintettel a nehéz gazdasági helyzetre és a pénzszűkére - átmeneti időre felfüggeszti a kormány. A jövő évi támogatást úgy állapítják majd meg, hogy az állam kiegészíti az egyházaknak felajánlott egy százalékok összegét annyira, hogy az kitegye az összes befolyt egyszázalékos szja 0,5 százalékát.

Bölcskei Gusztáv becslése szerint a négy történelmi egyház így várhatóan két-három milliárd forinttal kap kevesebbet, mint idén.

Hozzátette: beletörődtek ugyan az átmeneti változtatásba, ám azért sem örülnek, mert úgy látják: "nagyon rossz üzenete van annak, hogy míg évről-évre nő az egyházak számára felajánlott összeg, addig a kiegészítés mértéke évről-évre csökken".

Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az MTI megkeresésére azt mondta: a történelmi egyházak vezetői az ország, illetve a nemzet iránti szolidaritásból fogadták el az eddigi finanszírozási rendszer egy évre szóló felfüggesztését.

Szollár Domokos kormányszóvivő az egyeztetést követően pedig azt mondta: úgy számol a kabinet, hogy 2011-től érdemi növekedés várható, s ez a felfüggesztés automatikusan eltűnik majd a rendszerből, és visszaáll az 1+1 százalékos megoldás.

A szóvivő elmondta azt is: az egyeztetés együttműködő, megoldást kereső volt, de nem volt jó hangulatú.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. Felhőfejes 2009. szeptember 30. 17:49
  „bélás:
  a témához ajánlom elolvasásra a cikket és a kommenteket:
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/elkeszult_a_plebania/2116909/”
 • 39. lidocain 2009. szeptember 30. 14:18
  „27 csirén,kérdésedre a válasz: leginkább saját magukat,meg a cigányokat.”
 • 38. lidocain 2009. szeptember 30. 14:15
  „vmagdi! nem a tárgyhoz tartozik,de tudsz valamit az "emberünkről"? már a tescónál sincs,pedig vittem neki kaját oda is de napok óta nem látom. a spar elől meg elzavarták? vagy mi lett vele?”
 • 37. Celtis 2009. szeptember 30. 12:57
  „vmagdi: Sőt, a katolikus egyház teszi a legtöbbet a hajléktalanokért és a szegényekért. Ellenben nem nagyon reklámozza, a saját hívői úgyis tudnak róla.

  Nézzük például a szegedi hajléktalanokat, hogy hol esznek (ezekről tudok):
  1. Minden reggel az alsóvárosi templomnál (a Ferencesek jóvoltából)
  2. Kedd esténként a katolikus egyetemi lelkészség révén
  3. Szerda a katolikus egyházmegyei Karitász napja, este ők osztanak
  4. Ha jól emlékszem, talán csütörtök esténként a Máltai Szeretetszolgálat oszt

  Persze minden tiszteletem a Krisna Tudatú Hívőké, mert lehetőségeikhez mérten ők is nagyon sokat tesznek a rászorulókért. De a fenti rendszeres ellátás is kulcsfontosságú a szegények (nem feltétlenül hajléktalanok) számára.

  Amiről nem tudsz, még nem biztos, hogy nincs.”
 • 36. kötekedő 2009. szeptember 30. 12:37
  „vmagdi-nak! Az a legtiszteletreméltóbb a Krisnásokban, hogy nem próbálják meg ráderöltetni a hitüket cserébe a segítségnyújtásért. Bár magam sem vagyok hívő, de az 1%-aimat én is nekik adtam.”
 • 35. vmagdi 2009. szeptember 30. 12:25
  „szegeden ha jol tudom 20 ezer emberre jut egy templom, ugyhogy a lelki tamogatas.. hat na jo, ami nincs arrol ne is beszeljunk. UGy latom, hogy magyarorsagon a katolikus egyhazunk keveset foglalkozik karitativ dolgokkal, mint pld a krisnasok, amely vallas eredetileg nem ide kapta a feladatait, ugyhogy ezert en evekig nekik adtam az adom 1%-at. Nem vagyok krisna tudatu, de etelt osztanak, es biztos vagyok benne, ha bemenne hozzajuk egy hajlektalan nem kuldenek el, a templom lepcsojerol talan hamarabb.
  Az egyhaz nem nagyon veszi ki a reszet a tarsadalmi feladatokbol, persze a tanitas az franko, lehet erte penzt kerni, csilli-villi feladat, de az igazan elesett emberekkel szerinten nem fogalkozik, vagy nem hatekony modon, nincs meg az interperszonalis kommunikacio, amit egy lelkielettel foglalkozo embertol elvarnek. Es nem tartom frankonak, ha eladjuk az egyhazi tulajdont aztan meggyonjuk, csunya dolgokat csinalunk, de majd meggyonunk.... Egy papnak odakell menni a hajlektalanhoz, a hajlektalan nem biztos hogy paphoz megy.. de en egy ilyet hat nem lattam.”
 • 34. Celtis 2009. szeptember 30. 12:24
  „bélás: Az nem paplak, hanem plébánia. Hivatal, iroda... érted.
  A papoknak van szolgálati lakásuk. Viszont keveset keresnek.”
 • 33. Celtis 2009. szeptember 30. 12:23
  „kötekedő: Ha sok, az a rossz, ha kevés, az. Honnan jöhet a nicked? :)
  Egyébként részben igazad is van, én még egy tényezőt hozzávennék a képlethez: a tagok adófizetési morálját, vagyis hogy mennyit vallanak be...”
 • 32. bélás 2009. szeptember 30. 12:19
  „A kisnyugdíjjas majd megtömi a perselyt, mert elsírják magukat, hogy az állam megvonta az egyházaktól. Az öregaszony meg mégtöbbet ad. Újszegedi templom mögötti paplak a legjobb példa. Ennyit az egyházról.”
 • 31. kötekedő 2009. szeptember 30. 12:16
  „Érdekesnek tartom bespin számait. Ha valaki elkezd számolgatni, akkor érdekes dolgokat talál.
  Ez is egy jó táptalaja lehet az antiszemitizmusnak. Az egyfőre jutó befizetet összeg pl a Zsidóknál a legmagasabb. Erre lehet irigykedni és pfujolni.
  Továbbá a legalacsonyabb ez a szám a Hit Gyülekezeténél. Vajon miért is? Csak nem tán azért , mert a leghülyébbeket lehet beszervezni hozzájuk, akik pont csekélyebb értelmi képességeik miatt alacsonyabb jövedelmüek is.
  Nos?”
 • 30. Celtis 2009. szeptember 30. 12:04
  „Csirén:
  Én is mondhatnék ilyeneket: "az én adómból ne építsenek egyetlen kilométer autópályát sem. Ne égessék egy percig sem a villanyt a városházán. Ne gyógyítsanak meg egyetlen szívbeteget sem. Ne tartsanak karban egyetlen méternyi árvízi töltést sem. Egyetlen tizedmásodperc műsort se sugározzanak a pénzemből sem a tévében, sem a rádióban, mert ezekkel nem élek. Gyógyszert sem szedek, ne támogassák őket! Akiknek ezekre szükségük van, majd kifizetik."

  De nem mondok ilyeneket, mert minden közösség alapja (így egy országé, nemzeté is), hogy figyelünk egymásra és egymás igényeire. Ja, és egymás hozzászólásaira. :)

  A kérdésedre a válasz az, hogy biztosan javul a vallásos emberek termelékenysége, ha templomba járhatnak vasárnaponként, és ezáltal erősítik a gazdaságot. :)”
 • 29. Naca 2009. szeptember 30. 12:01
  „Persze mindenkitől áldozatot vár az állam, de az egyház amúgy is a bögyében van. Leszűkítve a kört az oktatásra, nem ok nélkül akarták ellehetetleníteni az egyházi fenntartású iskolákat. Zavarta őket, hogy oda többszörös a túljelentkezés, míg az önkormányzati iskolákban fogy a gyerek. Nézzék meg, milyen állapotban kapták vissza az egyházak az iskolákat az államtól! De azonnal hozzáfogtak a felújításhoz, rengeteg pénzt beleöltek, mert tévhit, hogy a környezet nem hat a tanulásra. Egy ismerősöm átment egyháziba tanítani, ég és föld a különbség. A gyerek meg csak jót tanul, egy kis templomba járástól nem hal meg. És figyeljék meg, milyen rend és csend van ezek körül az iskolák körül, egy önkormányzatinál hangoskodó, ráadásul bagózó gyerekeket lehet látni!”
 • 28. kötekedő 2009. szeptember 30. 11:59
  „Szerintem legyen az adónk 2%-a a választott egyházé, az ateisták meg kapják vissza az összeget. Igy legalább az is kiderülne mennyi igaz hívő van ma Magyarországon és milyen felekezethez tartozik.”
 • 27. Csirén 2009. szeptember 30. 11:41
  „Az én általam fizetett adóból ne tartsanak el egyetlen papot sem.
  Dotálják Őket a hívek, és amennyiben valaki egyházi szolgáltatást vesz igénybe, fizessen. Megjegyzem, most is fizetni kell érte vagy egyházadót, vagy ha azt nem fizeted évente, akkor külön- külön megvan mindennek az ára. Akkor az állam az adóinkból tulajdonképpen mit dotál?”
 • 26. comet 2009. szeptember 30. 10:38
  „mindenki kevesebb pénzt kap és rosszul jár, aki nem tartozik az országot fosztogató sleppbe.
  Sokan összemossák az MSZP-t a Kádár a korszakkal, vagy az MSZMP-vel.
  Három dolgot érdemes tudni:
  1.) Kádár és az MSZMP szellemi örököse a Thürmer féle Munkáspárt, akik legalább annyira utálják az MSZP fosztogató bandáját mint pl. a Jobbik.
  2.) Az MSZP vezetése az 50-es évek AVH-jához, és későbbi oroszbarát titkosszolgálathoz kötődik, ami viszonylag független volt Kádártól, sőt őt magát is megfigyelte egyes történészek szerint. (Horn Gyula AVH tiszt volt, Medgyessy elhárító tiszt, Gyurcsány- Bajnai az Apró klánhoz tartozik. Ahhoz a klánhoz, melynek alapítója Apró Antal főszerepet játszott a forradalom leverésében, Nagy Imre kivégzésében. - ezek egyértelmű tények, bár sokan szeretnék Nagy Imre reformista társának Kádár Jánosnak a nyakába varrni a forradalom leveretését, ami abszurd, hiszen a reformokat egyűtt vezették be, Kádárt az oroszok elrabolták, ill. Nagy halála után a reformok jelentős részét Kádár valósította meg átmentve őket programjába, létrehozva a sok ország által irigyelt és nyugat által is elismert ´Gulyás szocializmust´)
  3.) Kádár a mai MSZP-s politikai elit jelentős részét börtönbe záratná. Az MSZP-n belül amúgy nincs Kádár kultusz, sőt amennyire lehet megpróbálják saját mocskukat Kádárra kenni, annak ellenére, hogy a jelentős pártvagyon megszerzése miatt magukat nyilvánították hivatalos örökösnek.”
 • 25. Celtis 2009. szeptember 30. 10:31
  „A helyzet sokkal összetettebb, mint azt egy ilyen fórum keretei között ki lehetne boncolni. "Jártam tavaly a Parlamentben, láttam aranyozott székeket. Na, ebben az országban sem fizetek többé egy fillér adót se!"

  Persze, az egyházakat tartsák el a hívők, a pártokat a párttagok, a MÁV-ot az utasok, a kórházakat a betegek, az egyetemeket a hallgatók és a nyugdíjasokat a családtagjaik. Az árvízvédelmet finanszírozzák a folyókhoz közel élők, az úthálózat fejlesztését kizárólag az utakat használók. Ez tök szépen hangzik, de beláthatatlan társadalmi igazságtalansághoz és destabilizációhoz vezet.

  A demokrácia egy nagyon fontos lába a szociális kiegyenlítő rendszer, amely a társadalmi különbségeket nem tartósítja és felerősíti, hanem lehetőleg csökkenti, létbiztonságot nyújtva (elvileg) mindenkinek.

  A 39% pedig azt is jelentheti, hogy az emberek nagy százaléka az egész adóját szívesebben fizetné be az egyházának, mint az államnak, mert jobban bíznak abban, szívesebben járatják gyerekeiket egyházi üzemeltetésű iskolákba stb. Az lenne aztán az igazi egészséges verseny, nem csak a cégek termékei közül választhatnánk, hanem szervezetek között is, hogy melyiknek a gondoskodását óhajtjuk. Akkor aztán kiderülne, hogy az egyházak gazdálkodnak jobban, vagy az állam...

  Természetesen ez egy sarkított példa, amelynek nem kell megvalósulnia. Az egyházak maradjanak azok, amik: egy közfeladatokat ellátó, önálló költségvetéssel működő intézmények. Mert a kórházak, egyetemek stb. mellett az egyházak igenis közfeladatot látnak el, mert az emberek nagy részének a fizikai kényelem mellett lelki támogatásra is szüksége van.

  Jelen cikkben egyébként szó sincs az állam és az egyházak ellentétéről: a gazdasági válság miatt úgy alakult, hogy az egyházak is kevesebbet kapnak, és ezt tudomásul is vették. A jövő évben összehúzzák a nadrágszíjat. Ennyi.”
 • 24. Mathiasking 2009. szeptember 30. 09:28
  „13. hozzászólás Virtuozo 2009.09.30. 04:31

  Talán azt is vizsgáld meg, hogy a német az a nemzet, aki a legtöbbet kapta és kapja a zsidóktól, kvázi ezt meg kell hálálnia. A második világháborút követően a Marschall terv keretében kapott először pénzt. Aztán a náci tudósok bujtatása az USA-ban. Jelenleg német pápa a keresztény egyházfő, Németországban pozitív csak a jelenlegi válságból kivezető út eredménye legalábbis Európában.”
 • 23. Ful 2009. szeptember 30. 09:13
  „Kedves Lila!
  Ne példálózz Istvánnal, mert ezen a földön ő ölte le a legtöbb magyart - persze a kereszt nevében és külföld segítségével. Az is csak a hatalomról szólt, mint most.
  És az idő majd megszépít mindent...”
 • 22. klj_54 2009. szeptember 30. 09:12
  „14. hozzászólás lila 2009.09.30. 08:04
  Nem jártad ki a Marxizmus Leninizmus Esti Egyetemét.
  Ugyanis nálunk csak létező szocializmus volt.
  A kommunizmus pedig csak Szovjet népmese:)”
 • 21. lidocain 2009. szeptember 30. 09:08
  „20 mindenki maga dönti el mire költi a pénzét,van aki italra vagy cigire vagy másra van aki egyházat támogat. ugy is megfogalmazható lett volna,hogy "az emberek szegények" -> de cigire,kávéra,sörre mindig van pénz. nézőpont kérdése az egész.”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csütörtöktől drágulnak az autóokmányok és a rendszámok

A külföldről behozott használt járművek származásának ellenőrzése 10.900 forintba kerül október… Tovább olvasom