Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Keveseknek pereg a film a mozikban

Az évek óta egyre csökkenő nézőszám ellenére a mosonmagyaróvári Fehér Ló Közösségi Ház mozijának üzemeltetője, Simon László bízik a fellendülésben. Szerinte a filmszínház varázsát nem tudja utánozni semmiféle otthoni szuper berendezés.
Hosszú ideig három helyen is vetítettek filmeket Mosonmagyaróváron, ezek a mozik azonban végül egymás után tönkrementek. Az egykori Dózsa Filmszínház épületének alapos felújítása után 1999 januárjában adták át a Fehér Ló mozit, üzemeltetési jogát pedig a Flesch Károly Kulturális Központ kapta meg. Simon László – aki már 1989 óta vetíti a filmeket a város közönségének –, Mosonmagyaróvár és környéke egyetlen filmszínházának üzemvezetője szerint ez a mára megmaradt egyetlen filmszínház egy kisvároshoz képest jól felszerelt. A két, még 1968-ból származó vetítőgépet kifogástalanul karbantartják, a Dolby Surround hangrendszerrel pedig kevés kis mozi dicsekedhet. Bár a mozit sokan már nem érzik olyan nívós szórakozási lehetőségnek, mint régebben, a Fehér Ló egyelőre nyereséges.

A kalózlemezek miatt

– A rajzfilmek vonzzák a legnagyobb közönséget – mondja Simon László. – Azokra ellátogat a gyerekek mellett apuka és anyuka is; és mivel jó kapcsolatban vagyok az iskolákkal és óvodákkal, két-három havonta ők is hozzák az osztályaikat. A felnőttfilmekre többnyire párok szoktak beülni. Az elmúlt évek legnagyobb sikerei, melyek gyakran telt házzal futottak, a Harry Potter-filmek, A Gyűrűk ura, A passió és a Csillagok háborúja trilógia voltak. Azonban az igazán sikeres, sok nézőt vonzó filmek inkább kivételnek számítanak: az átlagos nézőszám néhány éve igencsak csökkenőben van. A mozi megnyitásakor még hatvan-hetven néző ült bent egy-egy előadáson, ma már csak húsz-harminc. Úgy vélem, a csökkenő tendencia oka az internet, a DVD, a kalózlemezek és -kazetták elterjedése. Amire megjelenik egy film, már a fél város ismeri; mire kiplakátolom az iskolákban, meg is van a diákoknak otthon. Az internet és a filmletöltés nagyot ütött a mozin, de nemcsak itt, ország- és világszerte is csökken az érdeklődés a filmve títés iránt – vélekedik Simon László.

Egészen más élmény

A nyári szünet után a Túl a sövényen című nagy sikerű rajzfilm és az Egy gésa emlékiratai kezdik meg az idényt. A hónapban műsoron lesz még a Verdák, A Karib-tenger kalózai és A Da Vinci-kód is. Simon László nagy reményeket fűz ezekhez. És dacára a néhány éve tartó leszálló ágnak, határozottan bizakodik a fellendülésben. Szerinte a mozi nem hasonlítható az otthoni tévéhez, videóhoz. Ez egészen más élmény. A hanghatást egy nagyon drága házi mozi talán visszaadhatja, de a tízméteres vásznon futó film látványát semmi sem.
Az üzemeltető úgy véli: a nézők elpártolása ellenére létezik egy olyan, talán igényesebbnek mondható réteg, amelyik jól ismeri és szereti a mozi varázsát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átlövők nélkül átütő siker

Átlövők nélkül, nagy küzdelemben nyerte meg a Balaton-kupát a Rába Quelle-ETO. A férficsapat heti… Tovább olvasom