Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Kevesen akarnak nyaralót venni

Az egész országra jellemző ingatlanpiaci pezsgés úgy tűnik nem terjedt ki az üdülőingatlanokra. A szakemberek szerint a nyaralók általánosságban nem kelendőek – még a Balatonon sem.
Úgy húsz esztendeje még parcelláztak telkeket a Balaton környékén, tíz évvel ezelőtt azonban erre már semmi esély nem volt: aki régen olcsón megvett egy tóparti területet, az valóban értéket teremtett, csakhogy most nemigen tud tőle megválni. A nyaralóingatlanok piaca ugyanis jelenleg pang. Az országban nagy különbségek jellemezik a piacot, egy Balaton melletti és egy Szeged környéki nyaralónak szánt telek között akár tízszeres is lehet a különbség, ha pedig ezen ház is áll, akkor akár hússzor többe kerül a Dunántúl illúziója.

Balaton és környéke

Az ország medencéje körüli területek még mindig a legdrágábbnak számítanak. Egy vízparti telek négyzetméteréért 20-30 ezer forintot is elkérnek, 6-10 kilométerrel beljebb ugyanezt jellemzően 2-6 ezer forint között kínálják. Kivéve a domboldali, panorámás területeket, amelyek még mindig jobban eladhatók, 10-15 ezer forintos négyzetméteráron. A tóparti nagyvárosok hirdetőújságjait fellapozva kiderül, mind ingatlanból, mind közvetítőből széles a választék, s úgy tűnik, mindenki kizárólag eladni akar. A Balatonon csak a felső kategóriájú ingatlanok keresettek: a városokban az új vagy jó minőségű vízparti házak, míg a borvidékeken a felújított, eredeti környezetben megóvott stílusú présházak iránt tapasztalható némi érdeklődés.

Ritka adottságú, vízparti házakat 25-30 millió forint alatt nemigen talál a vevő, míg a társasházi formában felépült, ugyancsak tóparti, vadonatúj apartmanok is keresettek, 300-350 ezer forintos négyzetméteráruk dacára. A nagyobb városokban, mint Siófok, Tihany, Balatonfüred, Balatonföldvár, Balatonlelle vagy Keszthely, az árak ennél 5-10 százalékkal magasabbak. A balatoni ingatlankínálat specialitása az üdülési jog: egy évi két hétre szóló, egész életen át ötcsillagos szállodában élvezhető örökjogért 600-800 ezer forintot kérnek most, s a hirdetésekből úgy tűnik, egyre többen.

Tisza-tó

A Kelet-Magyarország Balatonjaként is emlegetett Tisza-tó pár éve fejlődött igazi üdülőterületté. A térség színvonala évek óta emelkedik, az árak azonban nem. Jó adottságú területet olcsón találhat az, aki vásárolni szándékozik: a fejlettebb településeken, mint Abádszalók és Tiszafüred, a telkek négyzetméterára 1-3 ezer forint közötti, egy hatvanas-hetvenes években épült tipikus, sátortetős házat már 4,5-5,5 millió forintért is kínálnak. A vízparthoz közel nagyon sok az újonnan épült ingatlan, amelyekben jellemzően 160-180 ezer forint közötti árakon kapható egy négyzetméternyi nyaraló.

Fürdővárosok

Az üdülőpiac pangása a gyógyfürdőket is érinti: Hévízen, Gyulán, Hajdúszoboszlón, Debrecenben egyaránt visszaesett a kereslet az elmúlt években. A szakértők szerint ennek számos oka van, ám valószínűsíthető, hogy a korábban jellemzően külföldi vendégeket vonzó gyógyfürdővárosokban is drágább lett az élet, ezt azonban nem követte olyan mértékű színvonal-emelkedés, ami újabb vásárlásokkal járt volna együtt. A külföldinek Magyarország – ahhoz képest, amit nyújtani tud – drágának tűnik.

Persze ezen a piacon is erőteljes kategorizálás ment végbe. Harkány vagy Hévíz kiváló fekvése révén egész évben látogatott, és így jóval több üdülésre, pihenésre szánt ingatlan talál új gazdára, mint például a kiváló gyógyvizű, de távolabb eső, s komplex kikapcsolódást szolgáló programot nyújtani nemigen tudó Debrecen és környéke. Míg a gyógyvizükről híres Balaton környéki városokban egy új építésű nyaraló négyzetméterenkénti ára 160-180 ezer forint, addig ugyanezt Gyulán, Hajdúszoboszlón, vagy a Hortobágy mellett 100-140 ezer forintért kínálják az ingatlanirodák.

Dél-Alföld

Térségünk nyaralókra vonatkozó helyzete röviden összefoglalható: sem megfelelő minőségű üdülőingatlan-kínálat, sem pedig kereslet nincs. Külföldiek nagyon ritkán vásárolnak, s ha mégis, akkor az alföldi, jellegzetes építészeti stílusú, viszonylag jó állapotú tanyák iránt érdeklődnek. Ilyet már 1-1,5 millió forintért is vásárolhatnak, s ennek felújítása sem terheli meg túlságosan a pénztárcájukat. Szegeden két nagy üdülőtelep épült fel az utóbbi évtizedekben: a Sárga és a vele szemben lévő szabad strand. Mindkét területen már 600-800 ezer forintért lehet ingatlant szerezni, a Sárgán azonban akadnak szépen kivitelezett, újabb építésű házak is, jellemzően 1-2 millió forintos áron. Az ingatlanszakértők nem valószínűsítik, hogy bármelyik területen jelentősebb mozgás lesz: a külföldi nem itt vásárol nyaralót, a jellemezően helyi tulajdonosok pedig már nemigen válnak meg a megszokott cölöpös, pihenőkertes zsebkendőnyi telkeiktől.

Mártély vagy a Tisza-holtágak nagyon szépek, ám egyrészt a ciánszennyezés okozta félelem, másrészt a természetvédelmi terület közelsége miatt itt nemigen akad új beépíthető terület, s új vevők sincsenek a láthatáron.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Környezetünk veszélyei

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság „ Környezetünk veszélyei ” címmel rajzpályázatot… Tovább olvasom