Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Kevesen kötnek biztosítást villámcsapásra is

Az elmúlt hetekben minden eddiginél nagyobb kárt okozott a villám a háztartások elektromos berendezéseiben, a magyarok többsége azonban nem rendelkezik megfelelő biztosítással: legfeljebb egy 30 éves Junoszty tévé árán, vagy egyáltalán sehogy nem biztosítja ingóságait - áll a CLB Biztosítási Alkusz Kft. vasárnapi közleményében.
Szakértők szerint az elektromos kisülések akár 1 kilométeres körzetben is kárt tehetnek a gépekben. Ráadásul a mai modern lakásbiztosítások a CLB szerint meglepően kedvező árúak és fejlettebbek is, hiszen már külön díj megfizetése nélkül is eleve tartalmazzák például a villámcsapás okozta károk fedezetét.

A magyarok átlagosan tízévente nézik át, és frissítik a lakásbiztosításukat - már akinek van egyáltalán -, de jócskán van olyan is, aki több évtizede nem változtatott a szerződésén. Így aztán nagy meglepetés érheti azokat, akik a lakásukban most elszenvedett viharkárok miatt fordulnak biztosítóhoz.

Egy meteorológiai károkkal kapcsolatos biztosítói ajánlatokat - 25 szolgáltató kimutatását - vizsgáló elemzés szerint az elmúlt három évben a lakáskárokról szóló bejelentések mintegy 60 százaléka kötődött a viharkárokhoz. A bejelentések között a villámcsapások okozta káresemény áll a második helyen, mintegy 25 százalékkal, 15 százalékot pedig a jégveréssel kapcsolatos esetek tesznek ki.

A CLB elemzése szerint a legnagyobb csalódás azokat éri, akik lakásukat biztosítják, de a benne lévő ingóságokat nem. De azok is rosszul járhatnak, akik mondjuk 30 éve vettek egy Junoszty televíziót, bevetették az akkori biztosításukba, és azóta semmit nem változtattak rajta, holott ma már - esetleg - több százezer forintos plazmatévéjük van.

A meteorológiai elemzésekre támaszkodó elemzés szerint évente 350 ezer villámcsapásnál is többet regisztrálnak a meteorológusok az országban. Az ezekből fakadó károk, amelyekért a biztosítók fizetnek is, megközelítik a 2 milliárd forintot.

Az országban a legtöbb mennykő az Északi-középhegységben és a Duna-Tisza-közén csap le. A villámok leggyakrabban júniusban "támadnak", egyes szakértők szerint ebben a hónapban átlagosan minden negyedik napon lehet ilyen légköri jelenség. Németh Péter, a CLB Biztosítási Alkusz Kft. értékesítési és marketing igazgatója szerint számítani kell arra, hogy tovább növekszik az ebből eredő káresemények száma.

Olvasóink írták

  • 2. dodó 2010. július 04. 21:10
    „Az árvizeseknél jó falu volt, ahol minden ötödik-hatodik családnak volt biztosítása.
    Valaki mondja meg, mi a f***nak kössön biztosítást, ha az állam helytáll a kártalanításában anélkül, hogy megvizsgálná, miért nem kötött? Egyszerűen a mi megemelt díjunkkal kifizetteti velünk, akik megkötik.
    Az úgynevezett károsult meg vígan piál, cigizik, esetleg gépezik tovább.”
  • 1. kekeczke 2010. július 04. 13:45
    „(X)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A MÚOSZ elhalasztaná a zárószavazást a médiatörvényről

Elhalasztaná a médiatörvény zárószavazását a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), és úgy… Tovább olvasom