Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Kevesen pályáznak külföldi tanulmányokra

Egyre több magyar diák tanulhat külföldön, mégis csak kevesen mernek belevágni. Az oktatási szakemberek szerint azonban érdemes lenne átgondolniuk, mert a betelepült nemzetközi cégek kifejezetten szeretik azokat a pályakezdőket, akik külföldön szereztek diplomát.
A következő három évben összesen másfél millió diáknak ad ösztöndíjakat az Európai Unió. Bár egyre több a lehetőség, Magyarországról mégis csak nagyjából 4 ezren pályáznak évente, ami nagyon kevés - véli az Erasmus ösztöndíj-program hazai koordinátora. Bokodi Szabolcs elmondta: sokan attól félnek, hogy nem tudják előteremteni a szükséges pénzt, ezért be sem adják a pályázatot. Pedig akinek nincsenek kint élő rokonai, és a család anyagi helyzete sem enged meg egy magánegyetemet, az megpályázhat ösztöndíjat.

Azzal viszont tisztában kell lenni, hogy az Erasmus-program nem fedez minden költséget -tette hozzá Bodoki Szabolcs. Példaként egy németországi ösztöndíjat említett: ehhez az Unió havonta 300 eurót adna a diáknak, amihez az egyetem hozzátesz még 100-at. A diáknak ebből kell kifizetni az oda-vissza az utazást és a szállást, ami minimum 250 euró, vagyis a megélhetésre már nem sok marad az ösztöndíjból. Ezért a diákoknak spórolniuk kell - tette hozzá.

Az Országos Felvételi Információs Központ igazgatója szerint érdemes lenne kihasználniuk a diákoknak ezeket a tanulási lehetőségeket. Kerekes Gábor elmondta: a Magyarországra betelepült multi- és nemzetközi cégek előnyben részesítik azokat, akik külföldön szereznek diplomát. Az ilyen fiatalok széles látókörűek, biztos a nyelvtudásuk és már nemzetközi kapcsolatrendszerük van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekhospice ház épülhetne Pécsett a rákos fiataloknak

Méltósággal élhessék meg utolsó napjaikat a rákos beteg gyerekek - ezért küzd a Szemem Fénye… Tovább olvasom