Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Ki fizeti az elmaradt díjakat?

Folytatás az 1. oldalról.

A jogszabályok alapján

– A kórházak, így a soproni is, az érvényben lévő jogszabályok alapján fizették ki – a tb-finanszírozás alapján – az ügyeleti díjakat – jelentette ki Tiborcz Sándor, a soproni kórház gazdasági igazgatója. – Ezt – ismereteim szerint – a minket perlő orvosok sem vitatták. A munkaügyi bíróság első fokon azonban úgy ítélte meg, a hazai szabályozás nincs harmóniában az uniós direktívákkal. Ha így van, akkor úgy vélem, az államnak kell majd helytállnia a követelésekért és nem közvetlenül a kórházaknak. A mostani per anyagi követelése „csak” 8–10 millió forint, de ha másodfokon is jogosnak ítélik meg a követelést, akkor 100 milliót kellene kifizetnünk, ugyanis nagyjából ekkora összeget tehet ki az elmaradt ügyeleti díjak összege. Ebben az esetben két dolog lehetséges: vagy a többi orvos is pert indít, vagy az állam kidolgoz valamilyen megoldást. Ekkora összeget nem tudunk kifizetni, ez egyet jelentene a működésképtelenséggel, éppúgy, mint a többi kórházban.

Hivatalból megfellebbezik

A kórház hivatalból „köteles” megfellebbezni az elsőfokú bíróság ítéletét, de mint megtudtuk, előtte egyeztetnek az Egészségügyi Minisztériummal, ahonnan a Kisalföld állásfoglalást kért az üggyel kapcsolatban. Ebben az áll, hogy Magyarország az Európai Bizottság által is elismerten harmonizálta a munkaidő-szervezés egyes szempontjairól szóló uniós irányelvet, valamint annak módosításait. Ez ugyanis feltétele volt a csatlakozási tárgyalások során a foglalkoztatáspolitikai fejezet lezárásának. Az irányelv azonban csak a munkaidő fogalmát határozza meg, az ügyeletről mint speciális munkaidőtípusról nem szól, ennek megfelelően a tagállamok döntési jogkörében maradt az ügyelettel kapcsolatos sajátos szabályok megalkotása. Mindaddig, amíg az Európai Bíróság ítéletei az ügyelet teljes egészét munkaidőként nem értelmezték.

Folyamatosan egyeztetnek

A minisztérium – mint írták – folyamatosan egyeztet ebben a kérdésben a különböző szervezetekkel, de dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint eddig még nem történt érdemi lépés a jogi háttér kidolgozására, amelynek megléte esetén már a 2007-es költségvetésben pluszforrásokat – számításaik szerint mintegy 40 milliárd forintra lenne szükség – lehetne biztosítani. Azt azonban ma még senki sem tudja pontosan, mekkora lehet – valószínűleg több milliárdról lehet szó – az elmaradt ügyeleti díjak összege és az sem világos, hogy ki fizet a végén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Láthatatlan és elháríthatatlan rakétát teszteltek Iránban

Irán sikeres kísérletet hajtott végre radar által nem érzékelhető, egyszerre több célpont ellen is… Tovább olvasom