Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Kiemelten ellenőrzi a vagyonosodást az APEH

Az APEH-nek idén is lesznek olyan kiemelt ellenőrzési területei, amelyek fokozott figyelésétől azt várják, hogy javul az adómorál, kevesebben próbálják meg kikerülni az adófizetést.
Az APEH az ellenőrzés rendszereit úgy működteti, hogy elsősorban azokra a területekre koncentrál, amelyeknél az adókikerülés kockázata a legmagasabb – tájékoztatott az adóhatóság regionális igazgatósága. A kapacitásokat elsősorban a fiktív értékesítési láncolatokat létrehozó, a célzottan veszteséges adózók felderítésére irányítják. Emellett érvényesítik a megkülönböztetés tilalmára vonatkozó jogelvet is, ami a véletlenszerű kiválasztást is szükségessé teszi.

Az adójogi szempontból kockázatot jelentő új cégek ellenőrzésénél kulcsfontosságú a hatóság gyors helyszíni megjelenése. Ezért valamennyi újonnan alakuló vállalkozás közül kockázatelemzéssel választják ki az adózók 20 százalékát. Fontos feladat a minimum adóalap szigorú számonkérése, és nagy hangsúlyt helyeznek a fekete foglalkoztatás visszaszorítására. Továbbra is kiemelten ellenőrzik a magánszemélyek vagyongyarapodását, életvitelre fordított kiadásainak összhangját.

Idén a következő tevékenységeket ellenőrzik fokozottan: a kereskedelmi és vendéglátó-ipari vállalkozásokat, a húsfeldolgozókat, a baromfifeldolgozó, -termelő és -értékesítő vállalkozások egymásra épülő tevékenységét, az e-kereskedelemben részt vevő cégeket. Sor kerül a gabonavertikum egészének ellenőrzésére a termeléstől a végső felhasználókig, a számítástechnikai alkatrészek forgalmazóira, az egészségmegőrző tevékenységet végzőkre, a hulladékgazdálkodásra és -kereskedelemre, az alvállalkozókkal működő, takarítási vállalkozásokra, a hitelközvetítőkre, brókerekre, az őrző-védőkre, az utazásszervező és az ügynöki tevékenységet végző vállalkozásokra.

Olvasóink írták

 • 1. hehe 2008. április 07. 16:13
  „Kedves ellenőrzéseket végző szervek!

  Csak egy icipici kérésem lenne Önök felé:

  TESSÉK ÉRTELMEZHETŐ RENDELETEKET HOZNI !!!

  A "lehethogy esik meg lehet, hogy nem" típusu rendeleteket azok hozzák akik csalásra akarják buzdítani az embereket!
  Aztán meg mint aki jól végezte a dolgát utólagosan sunyin belecsapnak a szarba!!!!!!!

  Az adómorál nem az ellenőrzéseken múlik!!!!!
  Miért gondolja azt a magyar állam, hogy itt csak csalók élnek?????
  Talán ha kicsit javulna az életszínvonal akkor kevesebben lesznek azok akik rászorulnak a feketebevételekre......

  Tisztelt politikus kutyák!!!!!!
  Kérem önöket (direkt kisbetűvel), hogy egy két-három évig próbáljanak havi 80.000 forintból megélni ilyen rezsiárak mellett!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap éjféltől folytatódik a vasutassztrájk

Április 7-én nulla órától - azaz vasárnap éjféltől - folytatódik a határozatlan idejű vasutassztrájk… Tovább olvasom