Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Kígyózó sorokat várnak az aprópénzkivonás kapcsán

Nincsenek felkészítve a pénztárgépeknél dolgozók, ezért több százezer üzletben okozhat gondot az egy- és kétforintos érmék márciusi kivonása. Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint a kiskereskedelemben dolgozók nincsenek kellően felkészítve a változásra.
Sáling József azt mondja, az országban használt 360 ezer pénztárgép nem alkalmas arra, hogy automatikusan felfelé, vagy lefelé kerekítsen. Az állam egyébként az aprók kivonásán 6-7 milliárd forintot spórol, a vállalkozóknak azonban 30-40 milliárdjába kerül a pénztárgépek átállítása.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint sok üzlet már eleve kerekített árakat alkalmaz, a többiek átállítják a pénztárgépeiket. Amíg ez nem történik meg, a pénztárosoknak vélhetően fejben kell számolniuk. Ez várhatóan lassítja majd a kiszolgálást ezeken a helyeken, mert a vásárlók érdekében megfelelő számlát kell majd kiadni nem a kerekített, hanem a pontos összegről.

Olvasóink írták

 • 2. utopia 2008. február 18. 09:44
  „,,Amíg ez nem történik meg, a pénztárosoknak vélhetően fejben kell számolniuk."
  Elég nagy baj, ha egy pénztárosnak a végösszeg kerekítése fejben számolva problémát okoz!
  Ha a számla 1-2 Ft-ra végződik 0-FT-ra, 3,4,6,7 Ft-ra- 5 Ft-ra, 8-9 Ft esetén -10Ft-ra kell módosítani, komoly fejszámolási feladat.

  ,,Ez várhatóan lassítja majd a kiszolgálást ezeken a helyeken, mert a vásárlók érdekében megfelelő számlát kell majd kiadni nem a kerekített, hanem a pontos összegről."
  Ha a pénztárgép nincs átállítva, akkor kerekítés nélkül fogja a számlát készíteni, vagy nem?
  Az átállított gépek esetén meg gondolom, megjelenik a kerekítés, külön tételként, mint mikor a filléreket kivonták.”
 • 1. Tata 2008. február 18. 08:13
  „Tata vagyok!
  Mi kerül 30-40 milliárdba? Baromság! Az összes, boltokban használt számítógép nem ér annyit. A kerekítésről pedig: az árakat eleve úgy határozzák meg, hogy ne a pénztárosnak kelljen gondolkozni, ő csak üsse be, lehetőleg ne más összeget.
  Sálin indulatokat gerjeszt, FELESLEGESEN!!
  Tata”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költöznének a katonai szolgálatok

Kiköltöztetik a katonai nemzetbiztonsági szolgálatokat mostani, budai székházukból, amelyet azután… Tovább olvasom