Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Kilenc távmunkahely született

Országosan ezer, megyénkben kilenc távmunkahely született a munkaügyi és az informatikai tárca által meghirdetett pályázat eredményének kihirdetése nyomán.
A távmunkapályázatot múlt év végén meghirdető Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi, valamint Informatikai és Hírközlési Minisztérium internetes honlapján közzétette a nyertesek névsorát (www.fmm.gov.hu). Az első körben 299 pályázó kap támogatást ezer távmunkahely létesítéséhez. Igen sokan egy munkahelyhez kértek és kaptak támogatást. Akadtak pályázók, akik az anyagkészlet-nyilvántartást, a gyártás-előkészítést, az üzleti kapcsolattartást, a nemzetközi sajtófigyelést, az emberi erőforrástérkép készítését, a telefonos ügyfélszolgálatot vagy a szabálysértési bíráskodást kívánják megoldani a távmunkaprogram keretei között.

Több mint négymillió forint

Megyénkből 5 győri cég és egy mosonmagyaróvári szervezet 9 távmunkahely létrehozására összesen több mint 4 millió forintot nyert. A Quercus–2000 Mérnöki Iroda Bt. könyveléshez és üzletviteli tanácsadáshoz, az Észak- Pannon Oktatási Központ Kft. internetes adatbázis-kezeléshez, a Frisch Tanácsadó és Szervező Kft. könyveléshez, adatrögzítéshez, pénzügyi kimutatásokhoz, a Kisalföld Volán Közlekedési Rt. honlapfrissítéshez és pályázatfigyeléshez, a Pentatrade Kft. szoftverfejlesztéshez, kereskedéshez, pályázatfigyeléshez, a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület adatfeldolgozáshoz és nyomdai szerkesztéshez kap támogatást.

Újdonságra nyitottan

A 6 pályázó közül a legnagyobb összeget, másfél millió forintot a Kisalföld Volán használhatja fel 3 távmunkahely kialakításához. Pócza Mihály vezérigazgató a Kisalföldnek elmondta, az uniós pályázatok figyelését és az egyes hónapokban tízezer látogatót fogadó honlapjuk (www.kisalfoldvolan.hu) bővítését egyaránt fontosnak tartják. A cég egyébként is nyitott az újdonságokra és a hazánkban most terjedő foglalkoztatási formában a vezérigazgató nagy lehetőségeket lát. A távmunka esélyt ad az egészségi problémákkal küzdőknek és a kismamáknak, akiknek eredménye a kötetlen, otthoni munkavégzés ellenére mérhető.
A jóváhagyott támogatások alapján hamarosan megkötik a szerződéseket a pályázókkal, így megkezdődhet a számítógépek telepítése, a tényleges munka a távmunkahelyeken. Márciusban a két minisztérium tárcaközi bizottsága már a kormány elé terjeszti a program folytatásáról szóló javaslatot.
Az 1 milliárd forint összértékű kiírásra 598 érvényes pályázat érkezett. A munkaadók 3400 távmunkahely létrehozására 1,5 milliárd forintot igényeltek. A távmunkahelyek döntő többségét munkaügyi szempontból hátrányos helyzetű emberek – fogyatékosok, 45 éven felüliek, gyermeküket egyedül nevelők és elmaradott térségben élők – kapják meg. A foglalkoztatási tárca költségvetéséből 2003-ban még 4–4,5 milliárd forintot tud távmunka fejlesztésére fordítani. Az Európai Unióban a távmunka a teljes foglalkoztatás 13 százalékát teszi ki, míg hazánkban ez az arány alig mérhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háborúban tollal és fényképezőgéppel

Ők ketten egy pár, még akkor is, ha két férfiból állnak. Az élet és több háború vihara edzette őket… Tovább olvasom