Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Kinevezte a Bajnai-kormány minisztereit az államfő

Átvették kinevezésüket a köztársasági elnöktől a Bajnai-kormány miniszterei hétfőn a Sándor-palotában. 14 tárcavezető kapta meg az erről szóló okiratot a Tükörteremben, kinevezésük április 16-ától hatályos. A ceremónián ott volt Bajnai Gordon miniszterelnök is.
Az Országgyűlés múlt kedden fogadta el az MSZP konstruktív bizalmatlansági indítványát, így Gyurcsány Ferenc helyett Bajnai Gordon lett a miniszterelnök. Az új kormányfő még aznap megnevezte minisztereit, és letette esküjét a Parlamentben. Ugyancsak múlt kedden elkezdték meghallgatni a bizottságok a miniszter-jelölteket, és egy kivételével valamennyi kinevezését végül támogatta a többség.

A Nemzetbiztonsági bizottságban nem kapott elég szavazatot Ficsor Ádám, akinek a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszteri posztot szánta a kormányfő. Bajnai Gordon ennek ellenére nem változtatott döntésén, és hétfőn Ficsor Ádám is átvette kinevezését az államfőtől.

Ugyancsak átvette a kinevezéséről szóló okiratot hétfőn Balázs Péter külügyminiszter, Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, Herczog László szociális és munkaügyi miniszter, Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, Kiss Péter, a társadalompolitika összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter, Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, Oszkó Péter pénzügyminiszter, Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Székely Tamás egészségügyi miniszter, Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Varga Zoltán önkormányzati miniszter.

A miniszterek hétfő délután a parlament plenáris ülésén teszik le esküjüket napirend előtt.

Bajnai Gordon múlt kedden bejelentett kormánynévsorából Vahl Tamás maradt ki végül, akit a nemzeti fejlesztési és gazdasági tárca élére jelöltek, de ettől végül visszalépett, az indoklás szerint azon támadások miatt, amelyek a sajtóban érték őt egy korábbi cége miatt. Az ígéretek szerint a kormányfő hamarosan megnevezi új jelöltjét a gazdasági tárca élére. Addig Hónig Péter látja el ideiglenesen a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter hatáskörét.

Bajnai Gordon a Magyar Televízió "A szólás szabadsága" című vasárnapi műsorában cáfolta, hogy Füzes Péter, az Oracle Hungary ügyvezető igazgatója lehet a gazdasági tárca új vezetője. A kormányfő azt mondta: nem ismeri Füzes Pétert, és egyébként vasárnap is tárgyalt miniszter-jelöltekkel.

A miniszterelnök hétfőn küldi el javaslatát a köztársasági elnöknek a minisztériumok államtitkárainak kinevezéséről. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy az államtitkárok is átvehetik már ezen a héten a kinevezésükről szóló okiratot az államfőtől, és ők a Sándor-palotában teszik majd le esküjüket, nem a Parlamentben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét kordonok a Parlament körül

Ismét elrendelte a Parlament kordonozását a Köztársasági Őrezred parancsnoka. Ahogy korábban, most… Tovább olvasom