Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Kinevezték Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház élére

Kedden hivatalosan is kinevezték Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház élére. A színész-rendező Jordán Tamást váltja az intézmény élén. VIDEÓ A NEMZETI SZÍNHÁZ ÚJ IGAZGATÓJÁRÓL
Alföldi Róbert kedden elmondta, nagy belső nyugalommal vág neki a munkának. Olyan színházat szeretne, ahol mindenki megtalálja azt, ami a szája íze szerint való - tette hozzá. A Nemzeti Színház főigazgatója arról is beszélt, hogy valóban megvált 18 művésztől, és sok fiatal, frissen végzett színészt szerződtetett a teátrumhoz.

Alföldi Róbert hangsúlyozta, számos sikerdarabot repertoáron tartanak a jövő évadban, így például a III. Richárd, a Mester és Margarita vagy a Warrenné mestersége ősztől is látható a Nemzetiben. A műsortervben szerepel többek között egy közös produkció a Magyar Rádióval. Januárban élő zenekarral és énekkarral mutatja be a Nemzeti a János vitézt. A főigazgató a 2008/2009-es évadban három darabot is rendez majd.

Alföldi Róbert több színházi projektről is beszámolt. A tervek között szerepel mások mellett, egy huszonévesekkel színreállított Bánk bán, vagy egy beavatószínház-jelleggel, hetente megvalósuló, interaktív Az ember tragédiája sorozat. A Biblia Évéhez csatlakozik a Nemzeti Színház is. A teátrum 10 kortárs szépírót kért fel arra, hogy egy-egy bibliai parancsolatból írjon kortárs drámát. A jobbakat be is mutatják majd a színházban, mondta el a főigazgató.

A nemzetközi kapcsolatok terén Alföldi Róbert hosszú távú együttműködést szeretne kialakítani többek között a párizsi Comédie Francaise társulatával. A franciák december 20-án elhozzák Budapestre Moliére: kényeskedők című előadásukat. Emellett lesznek felolvasószínházi estek és képzőművészeti bemutatók is a Nemzeti Színházban.

Alföldi Róbert 2008. július 1-jétől öt évig látja el a vezérigazgatói teendőket Fotó: Tésik Attila
Alföldi Róbert 2008. július 1-jétől öt évig látja el a vezérigazgatói teendőket.
Fotó: Tésik Attila

Az Operaházhoz hasonlóan, a Nemzeti Színház is előre garantált költségvetésből gazdálkodhat. Ez az összeg a 2008-tól 2010-ig terjedő időszakra évi 1,7 milliárd forint.

Alföldi Róbert a főigazgatói posztot 2008. július 1-jétől 2013. július 31-ig tölti be.

A Nemzeti Színház vezérigazgatói pályázatára négy érvényes pályamunka érkezett. A Bárka Színház igazgatója, Alföldi Róbert mellett, Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, Hudi László rendező, az Alternatív Színházak Szövetségének elnöke és Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatója is pályázott a Nemzeti Színház vezérigazgatói posztjára. Hiller István oktatási és kulturális miniszter tavaly december 20-án bízta meg Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház Zrt. vezetésével.

Még 2007. júliusában megállapodás született arról, hogy a korábbi vezető, Jordán Tamás végigviszi az évadot. December végén ugyan lejár a mandátuma, de a tárcavezető 2008. június 30-ig megerősítette őt pozíciójában.

Az új direktor, Alföldi Róbert 2008. július 1-jétől öt évig látja el a vezérigazgatói teendőket - fél évig a korábbi és az új vezérigazgató közösen vezette a színházat.

Érdekes tények, információk, apróságok Alföldi Róbertról:

- fekete pumi kutyusa, a Panka nevet kapta

- Van egy papagája, Tesco, amit félig megfagyva, az utcán talált

- egy keverék (Sára) és egy bobtail kutya (Dorka), valamint egy macska (Luca) tulajdonosa

- imád utazni, főleg különleges helyekre - járt már többek között Peruban, Malajziában, Iránban, Srě Lankán és Albániában is

- nincs jogosítványa, általában taxival jár

- csonka családban nőtt fel, édesapjával mindössze 6-7 éve ismerkedett meg

- gyermekkorában sokat betegeskedett

Alföldi Róbert videó.- szívesen főzőcskézik

- noha Kalocsán született, gyermekéveit Ordason töltötte

- egyedül a nagymamája hitt színészi képességeiben, de meghalt mielőtt Robit felvették volna a főiskolára

- zenei általános iskolába járt Dunapatajon

- gimnáziumi tanulmányait a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatán végezte

- szívesen teniszezik

- dohányzik, és slim (vékony szálú) cigarettát szív

- elvégzett egy festménybecsüs tanfolyamot

- csupán két festményét őrzi otthonában, a többit eladta, vagy elajándékozta

- imádja a napszemüvegeket

- csillagjegye skorpió

- lakásában és a festészetében is leginkább a szecesszió és az art-deco stílus érvényesül

- örökbe fogadott egy kakadut

- rajong az ezüstgyűrűkért

- a festés - saját bevallása szerint -, megnyugtatja.

Olvasóink írták

93 hozzászólás
 • 93. nagyazistenallatkertje 2008. július 03. 04:57
  „Ennyi sok hulyet egyrakason te jo eg! Mennyi sikhulye muveletlen barom kerkedik olyan dolgokkal, amihez nem is ert. Valaszra sem kellene meltatni oket. Meg jo, hogy kevesen vannak, mert meg kepesek lennenek forradalmat is csinalni, annyira ostobak. Irtok itt Freud-rol meg kaporol, teljesen feleslegesen. Fel sem fogjak az osszefuggeseket, a peldakat, de meg azt sem tudjak szerintem ki volt Freud, mi volt a kapo. Csak mostmar azt nem tudom mi folyhat a templomokban mise urugyen, ha mar ennyien hivatkoznak a keresztenysegre... Na nem mintha en jarnek templomba, de szerintem ezek az osbunko sotet barbar emberek meg eletukben sem leptek at egy templom kuszobot sem.”
 • 92. Szélsőjobbos 2008. július 02. 19:46
  „Az az uszítás, hogy aki buzizik,az látens homokos!ez hazugság,és uszítás!ez a baloldal fegyvere, az új Magyarország alapelve!”
 • 91. bukó 2008. július 02. 17:00
  „Hajrá magyarok! EZER év után ideje lenne eldönteni mi az hogy magyar? Minden amibe belekezdünk,minden amihez hozzá nyulunk, szar lesz belőle.Istenverte egy népség vagyunk.”
 • 90. DBLaci 2008. július 02. 11:37
  „"nemzeti" színház. ez a mélypont.”
 • 89. ccc 2008. július 02. 08:09
  „Gratulálok, így most már tele lesz a színház "ordítósra" rendezett darabokkal, megcsúfolt klasszikusokkal.”
 • 88. K.Sz. 2008. július 02. 05:59
  „Nikkelacel!Nem is tudod,hányszor megfogod,te majom!
  Én meg utánad nem fognám meg!Igen,a látens homokosok rosszabbak mindennél,olyanok,mint a kápók a koncentrációs táborba.Ha ennyire segghülye vagy,és így elárulod magad,minek szólsz hozzá,moncsicsi?”
 • 87. Őrvájn 2008. július 01. 22:43
  „Talán szerencsésebb lett volna, ha kevésbé (közéleti kérdésekben is) elkötelezett személy próbálja igazgatni a NEMZET színházát. Nem vitatom nem példátlan az eset, lásd Szegedi Nemzeti Színház. Kár, hogy ebben sem tudunk nagyobb léptékben gondolkozni, divatosabb szóval európainak lenni.”
 • 86. HS_6 2008. július 01. 22:27
  „csecsszopó! Hiller úr nem volt körültekintő! A Nemzeti Színházról van szó és nem egy egyszerű intézménmyről. Olvasd el a 39.-et, aztán megérted.”
 • 85. csecsszopo 2008. július 01. 22:14
  „Mert Schwajdát minden pol. irányzat elfogadta, amikor kinevezték a Nemzeti élére 2002-ben? Rá nem vetett rossz fényt politikai kötődése - ami ráadásul sokkal nyíltabb azóta is, mint Alföldié?
  Maga az épület politikai és kultúrkonszenzus eredménye lett volna?
  Egyébként: mi köze a politikai irányzatoknak a színházhoz? Ez nem véletlenül szakmai kérdés?
  1 db rajongó mondata számodra félelmet keltő? Mit szóljon AR ezekhez az undorító agyatlan szidalmakhoz?
  1ébként: láttad a filmet? a jelenetet?”
 • 84. HS_6 2008. július 01. 21:53
  „A Nemzeti Színház élére olyan személyt kellett volna igazgatónak kinevezni, akit minden politikai irányzat elfogad.
  Rossz fényt vet Alföldire a politikai kötődése, a Heti Hetesben való szereplése, a botrányt kavart Nyugalom című filmje (bugyi ügy), stb.
  A "rajongók" mondata ("a ma már téves nemzeti eszményt is gatyába rázza") pedig mindezek tudatában félelem keltő.”
 • 83. Cat 2008. július 01. 21:28
  „"Azt hiszem, hogy a rajongók idézett mondata mindent elárul."
  Nem "rajongók", hanem egy hozzászóló mondata, mellyel, ha jól értik egyáltalán, nyilván nem mindenki ért egyet, másrészt nem mindenki rajongó, aki nem fröcsög.
  Továbbá nem értem az összefüggést.”
 • 82. A.S. 2008. július 01. 21:24
  „T SAmu!
  Azt hiszem, hogy a rajongók idézett mondata mindent elárul.
  "a ma már téves nemzeti eszményt is gatyába rázza" Mert ugye ettől lesz a Nemzeti Színház nemzeti!”
 • 81. SAmu 2008. július 01. 21:13
  „Rajongónak: Ön nem tudja , hogy ez a film csúfosan megbukott!, nem ment el a közöség, hogy - többek között- megnézze a megrontott 8 éves kisfiú benyúlását a drága , jó édesanyja bugyijába....
  Ön szerint A.F. kinevezését édesapja MSzP-s képviselősége, politikai elfogultsága egy egész kicsit - talán- nem befolyásolta-e???
  Gondolkozzon!”
 • 80. :) 2008. július 01. 20:46
  „Átfutom a híreket mert érdekel nagyvonalakban mi folyik körülöttem.Elismerem semmit sem tudok Alföldiről,sosem érdekelt annyira,h utána nézzek a dolgainak.Az is mindegy nekem ki hol színházigazgató.Valószínű azért senki sem Alföldi specialista itt és így megdöbbentő mennyire védi mindenki a saját igazát...Tényleg ennyire befolyásolni tud a média??”
 • 79. A.S. 2008. július 01. 20:30
  „rajongó írta:"és hogy meritek ide behozni a politikát??"
  A másik "rajongó" (rg) írta: "a ma már téves nemzeti eszményt is gatyába rázza"
  Rajongók! Ettől tartok én is! Mire gondoltatok????????????”
 • 78. rajongó 2008. július 01. 20:25
  „szégyen, hogy így szidtok egy intelligens, művelt, stílusos embert, aki egy igazi egyéniség, elbűvölő hangja van, stb stb. a Nyugalom cimű filmje pedig egyszerűen zseniális volt, csak dicsérni tudom Őt, illetve a filmjét. és ha meleg?? és hogy meritek ide behozni a politikát?? undorító. tudom, hogy minenben jelen van a politika, de nem kéne egyből ezzel dobálózni, ha valaki nem szimpatikus. ez mostanság "divat" lett, már-már káromkodásba megy át, ha megemlítjük, hogy a másik ember milyen politikai beállítottságú( persze nem a miénkkel egyező.) SZÓVAL ALFÖLDI A KIRÁLY:)”
 • 77. :) 2008. július 01. 20:08
  „Jó a buli:)”
 • 76. Cat 2008. július 01. 20:01
  „"ez az uszítás az egészséges emberek ellen!"
  Miféle uszítás? Hol hallottál, olvastál olyat, hogy rohadtmocskosheterók, heterókatlámpavasra etc.?”
 • 75. mérges 2008. július 01. 19:50
  „Szégyen, és gyalázat! Mindent meg lehet tenni ezzel az országgal?
  1.Faust- egy lelki aberrált rendezése
  2.Csárdáskirálynő- szintén
  3.Heti hetesben a megnyilvánulásai
  Ezek után bármit rendezhetett,bármiben szerepelhetett,nem néztem, és nem is fogom megnézni. Legalább én magamnak tartsak szinvonalat.”
 • 74. A.S. 2008. július 01. 19:45
  „rg írta:"a ma már téves nemzeti eszményt is gatyába rázza" Ettől tartok én is! Mire gondoltál?”
93 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúszik az APEH a visszafizetéssel

Tizenegyezer embernek nem fizette ki időben az APEH az adóbevallása után visszajáró összeget. A… Tovább olvasom