Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Kis csallóközi kiszorítósdi

Folytatás az 1. oldalról.

Az érintett csallóközi kistelepülések önerő híján azonban befektetőt kerestek, ám ennek „személyével”, s a haszonból felkínált százalékkal nem mindenki értett egyet. Vajka és Nagybodak támogatta a galántai Ecowatt kivitelező céget, ám Doborgaz kevésnek találta az általuk felajánlott tíz százalékot a leendő haszonból.
A projektet a három faluból megalakított Kis-Csallóköz Társulás gondozta: ennek elnöke Ágh Magdolna nagybodaki polgármester, ám a tervezett beruházás Doborgaz határában történt volna, onnan vette volna el a legtöbb földet. Több évig tartó polémia után sem sikerült megegyezniük a falvaknak, s már a lehetőséget felajánló minisztérium is úgy döntött: amíg nincs kompromisszum, nem építhetnek törpeturbinát.

Közös pályázatot is beadtak

Nemrégiben úgy tűnt, mégis találnak megoldást: Boráros József doborgazi polgármester egy túrócszentmártoni céggel kezdett tárgyalásokat. Egy Európában szabadalmaztatott – igaz, a prototípusával még bemutatásra váró – lapátkerekes úszó erőmű ötlete vetődött fel. A beruházásba magyarországi falvakat is bevonnának, sőt, közös Interreg-pályázatot adtak be Dunakilitivel ennek tervezésére Doborgazon. Úgy tűnt, Vajka és Nagybodak is csatlakozik ehhez a megoldáshoz, hisz negyvennyolc úszó erőmű horgonyozna a dunai ágrendszerben, érintve a csallóközi és szigetközi településeket. A napokban azonban ismét váratlan fordulat történt az ügyben.

A társulás kérné a jogot

A Kis-Csallóköz Társulás ülésén kiderült, hogy a nagybodakiak felkérték a pozsonyi és brnói egyetem műszaki szakértőit, hogy készítsenek tanulmányt arról: a túrócszentmártoni vagy a galántai cég tervei valósulhatnak-e meg gazdaságosabban. Ágh Magdolna polgármester szerint egyértelműen kiderült, hogy a galántai Ecowatté. Így a vajkai polgármesterrel ezt támogatják, s lépéseket tettek, hogy a társulás a leendő létesítményt bérelhesse. A falvak ugyanis nem bérelhették azt, a társulás azonban igen. Ugyanez a helyzet a telepítés jogával: korábban ezt a három települést kapta meg, ám most a nagybodakiak és a vajkaiak azt szeretnék, ha ezt a jogot a társulásnak adná át a minisztérium. A háromtagú társulásban ugyanis kétharmados többségük van, így szabadon dönthetnének majd e kérdésben.
Boráros József a Kisalföldnek elmondta: önkényes a „szomszédjaik” döntése, ki akarják hagyni őket a beruházásból, hisz amint a társulás megkapná a telepítési jogot és a bérleti lehetőséget, rögtön továbbadná azt az Ecowattnak. Az ügy eddig a határainkon kívül dagadt, ám most már szigetközi településeket is érinthet a közös uniós pályázat miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megakasztotta a Hankook-beruházást a Levegő Munkacsoport

Fellebbezést nyújtott be a Levegő Munkacsoport a Hankook gumiabroncsgyár tervezett dunaújvárosi… Tovább olvasom