Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Kisebb mulasztások a budapesti fogolyszökéskor

Kisebb mulasztásokat állapított meg a fogolyszökés miatt elrendelt büntetés-végrehajtási belső vizsgálat, de ezek a mulasztások nincsenek közvetlen összefüggésben Tamás Imre Zoltán szökésével.
Nem merült fel a Tamás Imre Zoltánt pénteken a Budapesti Katonai Ügyészségre kísérő őr vétkessége, de a személyi állomány több tagjánál tapasztaltak mulasztást – hangsúlyozta Csere László.

Konkrétumokról az országos parancsnok arra hivatkozva nem beszélt, hogy a Budapesti Fegyház és Börtön, valamint az előállítást végző Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet jelentéseiből készült összefoglalót szerdán juttatta el az igazságügyi miniszterhez.

A pénteki fogolyszökésről szólva megjegyezte: "akkor lesz teljes a kép, ha a fogvatartottat elfogják és őt is meg tudjuk hallgatni, mert egyelőre csak a saját utólagos dokumentumvizsgálatok, illetve részben az érintett felügyelő (...) elmondására tudunk a körülmények tekintetében hagyatkozni".

A személyi állomány mulasztásaival kapcsolatban elmondta: a parancsnokok hatáskörébe tartozik, "hogy ezért milyen felelősségre vonást alkalmaznak".

A parancsnok elmondta azt is: a belső vizsgálat nem derítette ki, hogy a fogvatartott hogyan vette le a vezetőszár végén levő fémbilincset. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, általánosságban megállapítható, hogy a bilincsek elhasználódottak. Intézkedett arról – mondta –, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek mérjék fel az eszközállományukat.

Úgy fogalmazott: "több ilyen jellegű utasítás már volt korábban az intézetek felé, hogy mérjék fel, (...)és azokat az eszközöket, amelyek segédeszköz nélkül vagy segédeszközzel nyithatóak, vonják ki a forgalomból. De hát sajnos költségvetési helyzetünk nem teszi lehetővé, hogy ezeket az eszközöket a kívánt mértékben és a kívánt minőségben cseréljük."

A fémbilincs elhasználódásával kapcsolatban megjegyezte: ez a használattól függ. Mint mondta, ha az intézetek felmérése azt eredményezi, hogy ha szükséges a bilincsek, eszközök cseréje, akkor, mivel erre a célra a büntetés-végrehajtásnak szabad pénzügyi forrása nincs, a minisztériumhoz fordul segítségért, többletforrásért.

Csere László szólt arról is, hogy a büntetés-végrehajtás köztudottan évek óta létszámhiánnyal küzd. Hozzátette: az alapfeladatokat csak "túlszolgálattal" tudja megoldani a büntetés-végrehajtás. A létszámhiány mértékéről a parancsnok nem kívánt beszélni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a schengeni övezet kiterjesztését

Az Európai Unió igazságügyi és belügyminiszterei elfogadták a schengeni övezet kiterjesztését az… Tovább olvasom