Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Kísérlet tánccal és zenével

A temesvári születésű Alexander-Schneider Rossmy készítette a Győri Balettnak azt a háromfelvonásos estjét, melyet szombaton mutat be a társulat Magyar Triptichon B. K. L. címen.
Premier: A balettest első része Bartók Concertójára született.
Szülőhazájában a koreográfusok fenegyerekként emlegették Alexander-Schneider Rossmyt és túlontúl Nyugat-orientáltnak tartották. Elhagyta szülőhazáját, képezte magát Dániában, Angliában és az USA-ban, ahol művészi törekvései kiteljesedtek. Az utóbbi években érdeklődése a kísérletezés felé terelődött.
Az első felvonásban Bartók Concertójára készített önéletrajzi ihletésű táncdrámát. Összemosta a táncos színpadi valóságot a videós virtualitással, így nyújtva a kontrasztok gazdag összképét. A táncosok mozgása az élőkamera és -videó ellenében hat, a zene hangja a képvetítés némasága ellen, ennek lassított mozgása képez kontrasztot a tánc gyorsaságával.

„ Egy ember sorsáról szól ez a táncmű, aki egy pusztulásra és reménykedésre ítélt világban a lét és kreativitás, a lélek útvesztőiben keresi a kiutat. A hét férfialak egy ember hét arcát, egy komponista hét alkotói hasonmását hivatott jelezni, akiket elragad a tánc forgataga, miközben a hét nő mint az ihlet, az alkotóerő, avagy a zene morzsájának megtestesítője" – vallja az érzelmileg túlfűtött műről a koreográfus.
A második felvonás Kurtág György zenéjére az élet teljesen jelentéktelennek tűnő különös intenzitásait ragadja meg. Egy képzeletbeli alak – R. V. Truszova asszony – kilátástalan magányosságában a meg nem értett és megalázott nő megszemélyesítése.
Ligeti György zenekari zongorakoncertjének tánckombinációja adja a zárófelvonást, melyben a legőrültebb zenei ötletek is mindig ellenőrzés alatt maradnak. Ez a muzsika megköveteli a koreográfustól és a táncosoktól a könyörtelen ritmikai mozgásgazdagságot, a szabadon szárnyaló képzelet eggyé olvadását, a tánclépések áthelyezését a különböző tempórétegekbe.
Kétségtelenül ez a produkció lesz a Győri Balett első egész estés kísérletező műve. Kiss János balettigazgató a szokottnál is nagyobb izgalommal tekint a szombat este elé: „Sokan mondták, hogy életveszélyes produkcióra vállalkoztunk, de én bízom a közönség nagykorúságában és a társulatban. Olyan magyar zeneszerzők zenéjére született a tánc, akik neve elismert világszerte."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az EU szerint jövőre 4,5 százalékkal bővül a magyar GDP

Csökkentette a tíz tagjelölt ország idei és jövő évi gazdasági növekedésére adott előrejelzését… Tovább olvasom